Pe aceeași temă
În cazul în care SUA furnizează Ucrainei rachete balistice ATACMS cu o rază de acțiune de până la 300 km, Washingtonul ar putea fi antrenat într-un conflict militar cu Rusia, a declarat pentru RIA Novosti ambasadorul rus în SUA, Anatoli Antonov.
El a subliniat că, odată intrate în posesia Forțelor Armate Ucrainene, astfel de arme ar putea să lovească marile orașe rusești, precum și instalațiile industriale și de transport aflate adânc pe tritoriul Rusiei. „Un astfel de scenariu ar însemna implicarea directă a SUA într-o confruntare militară cu Rusia", a conchis Antonov.
La 12 septembrie, The Wall Street Journal a relatat că Ucraina urma să trimită SUA o nouă solicitare care ar include livrarea de rachete ATACMS. În plus, Kievul va solicita rachete anti-navă Harpoon, proiectile pentru HIMARS, tancuri, drone și sisteme de artilerie, potrivit ziarului.
Yahoo News a scris că Washingtonul ar putea furniza în secret Kievului rachete ATACMS.
Familia de rachete ATACMS poate fi folosită cu lansatoarele mobile americane HIMARS MLRS, cu o rază de acțiune cuprinsă între 140 și 300 km. Ucraina a primit HIMARS la sfârșitul lunii iunie. În același timp, a avut loc o discuție cu privire la gama de obuze care urmau să fie furnizate Kievului. În acest context, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksei Reznikov, a declarat că Ucraina s-a angajat să nu folosească armele care i-au fost transferate de Occident pentru a lovi ținte de pe teritoriul rusesc.
Administrația președintelui Joe Biden a mai spus că nu este pregătită să furnizeze Ucrainei rachete ATACMS, care au o rază de acțiune de 300 km. Asistentul președintelui american pentru afaceri de securitate națională, Jake Sullivan, a subliniat că obiectivul SUA este de a preveni dezvoltarea ostilităților în direcția celui de-al treilea război mondial.
Ministerul rus de Externe a avertizat la începutul lunii septembrie că SUA sunt separate de o "linie fină" de a deveni parte în conflictul din Ucraina. "Am avertizat în repetate rânduri SUA cu privire la consecințele care pot apărea atunci când SUA, alimentând [Ucraina cu arme] și angajându-se în alte forme de sprijin direct pentru Kiev, se plasează în esență într-o poziție apropiată de ceea ce se poate numi, în sensul deplin, o parte a conflictului", a declarat ministrul adjunct de externe Serghei Ryabkov.