Rusia cenzurează reţelele sociale şi aplicaţiile de mesagerie înainte de prezidenţiale

Dora Vulcan | 03.10.2017

Inaintea alegerilor prezidențiale, Kremlinul vrea să controleze total internetul in Rusia. Moscova se teme de o revoluție colorată, scrie ziarul polonez RZECZPOSPOLITA, citat de Rador.

Pe aceeași temă

 

 

 

 Săptămâna trecută, Roskomnadzor, serviciul rus de supraveghere a mediilor electronice, a informat că începând din 1 ianuarie 2018 Facebook ar putea fi blocat pe teritoriul Rusiei. Pentru a evita blocajul, cea mai populară rețea de socializare din lume va trebui să rețină datele utilizatorilor ruși în serverele rusești, controlate total de Kremlin, scrie Hotnews.ro.

 

Acest lucru este valabil și pentru Twitter, dar autoritățile de la Moscova afirmă că platforma s-a obligat deja „să se adapteze legislației ruse”. Mai înainte, Rusia a blocat Linkedin, portal popular internațional de intermediere în contactele profesionale și de afaceri.

 

„Aici este vorba de securitatea informațională a Rusiei. Legea despre datele personale stabilește exact principiile de funcționare a rețelelor de socializare străine pe teritoriul țării noastre. Aproape toți s-au subordonat, numai Facebook amână” – spune pentru RZECZPOSPOLITA col. Igor Korotcenko, redactor șef al revistei „Nacionalna Oborona”. „Există o lege și ea trebuie respectată”.

 

Pe cei care nu se vor subordona, Moscova va încerca să-i subordoneze cu forța. În anul 2014, din Rusia a fugit Pavel Durov, creatorul rețelei de socializare Vkontakte. El a vândut acțiunile sale unei coroporații pro-Kremlin, iar după plecarea din Rusia a devenit cetățean al insulelor Saint Kitts și Nevis, situate în Marea Caraibelor. Fiind deja peste graniță, a declarat că motivul conflictului au fost presiunile din partea Serviciului de Securitate al Rusiei (FSB). Serviciul rus a vrut să aibă acces la datele personale ale utilizatorilor ucraineni ai rețelei în timpul revoluției din Maidan. Durov a refuzat și a fugit.

 

La scurt timp după plecare a înființat cunoscutul program de mesagerie Telegram, dar și pe acesta Kremlinul vrea să-l controleze. Recent, Durov a informat că a trimis o scrisoare la biroul firmei FSB din Londra, în care a cerut să-i transmită datele care fac posibilă decodificarea corespondenței utilizatorilor. Acest lucru îl cere și Iranul, unde a început o anchetă penală împotriva firmei lui Durov. Statul iranian afirmă că de comunicatorul lui Durov se folosesc și teroriștii din așa-zisul Stat Islamic.

 

Durov respinge acuzațiile și dă asigurări că-i va apăra în continuare pe utilizatorii săi. „În cursul ultimilor ani puterea a crescut controlul asupra rețelei, introducând legi care limitează considerabil libertatea utilizatorilor. Guvernanții urmează modelul Chinei, vor să controleze tot și să se închidă în spațiul propriu. Serviciile speciale ruse și chineze colaborează în această problemă” – spune pentru RZECZPOSPOLITA, citata de Rador, prof. Nikolai Petrov, politolog de la prestigioasa Școală Superioară de Economie din Moscova. „În fața alegerilor prezidențiale ce se apropie, cenzura pe rețea se va intensifica”.

 

Influentul ziar rus „Vedomosti” scrie că Duma a pregătit un proiect de lege care face posibilă blocarea paginilor pe internet fără decizia instanței. Este suficient ca serviciile responsabile să considere că portalul cuprinde „conținuturi nedorite”. Între aceste conținuturi nedorite se numără și apelurile de participare la proteste sau la adunări ilegale. Mai înainte, în Rusia au fost blocate deja pagini din această cauză, a fost blocat între altele portalul unuia din liderii opoziției ruse și campion la șah, kasparov.ru.

 

Lovitura dată rețelelor de socializare străine nu este întâmplătoare. Acolo s-a autopromovat opozantul Aleksei Navalnîi. Filmele lui documentare pe tema corupției la cel mai înalt nivel guvernamental au fost urmărite de milioane de ruși. Prin intermediul rețelelor de socializare, el a organizat proteste  antiguvernamentale în diferite regiuni ale țării. „Grație rețelelor a devenit un politician cunoscut în toată Rusia fără acces la mediile guvernamentale. Acesta este un fenomen și puterea trage învățăturile de aici” – spune Petrov.

 

Mediile guvernamentale ruse îl numesc pe Navalnîi și pe alți opozanți ruși „agenți ai Occidentului”. Din gura politicienilor ruși se poate auzi des că cu ajutorul rețelelor de socializare serviciile americane au făcut revoluții în Africa de Nord, în Orientul Apropiat și în Ucraina. „Spionajul american și britanic ne pregătește scenariul ucrainean. În acest scop sunt folosite, între altele, rețelele de socializare” – spune pentru „Rz” Serghei Markov, politolog rus legat îndeaproape de Kremlin. „Dacă Facebook nu va colabora cu serviciile ruse, nu va putea acționa pe teritoriul Rusiei”, adaugă el.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22