Rusia cere garanții că NATO nu se va extinde spre Est, altfel se poate ajunge la confruntare

Laurentiu Gheorghe | 10.12.2021

Rusia a avertizat vineri că există riscul unei confruntări majorări cu Occidentul, dacă NATO nu va oferi garanții ferme că nu se va extinde spre Est, relatează Reuters.

Pe aceeași temă

De asemenea, Rusia a ridicat perspectiva unei crize europene a rachetelor. Comentariile ministrului adjunct de externe Serghei Riabkov la un briefing de presă la Moscova au venit pe fondul tensiunilor crescânde dintre Rusia și Occident din cauza Ucrainei și a concentrării de trupe rusești în apropierea granițelor acesteia.

 

În cadrul întrevederii video de marți, președintele Vladimir Putin -a cerut președintelui american Joe Biden garanții de securitate pentru Rusia că va opri expansiunea NATO către Est.

 

Rusia a spus că așteaptă să vadă ce va face până la urmă Occidentul, deși Ryabkov a spus că ar fi „naiv” să se aștepte ca garanțiile să fie obținute. Legăturile bilaterale sunt la cel mai scăzut punct de la destrămarea Uniunii Sovietice în 1991.

 

„Dacă oponenții noștri de cealaltă parte – mai ales Statele Unite, dar și alte țări, aliații săi, așa-zisele țări cu opinie similară – dacă refuză și încearcă să torpileze acest lucru (n.r. – garanțiile de securitate), vor avea inevitabil o înrăutățire suplimentară a situației privind securitatea”, a spus Ryabkov.

 

„A nu fi de acord ar însemna să ne apropiem de o confruntare reală”, a spus el.

 

De asemenea, el a îndemnat Occidentul să ia în considerare cu seriozitate o propunere de lungă durată de a impune un moratoriu asupra desfășurării de rachete cu rază scurtă și medie în Europa, care au fost interzise în temeiul unui tratat antirachetă care a fost însă denunțat de către președintele american de atunci, Donald Trump.

 

Ryabkov a criticat Statele Unite și aliații săi din NATO pentru extinderea capacităților lor militare în Europa de Est.

 

„Trebuie înainte de a fi prea târziu să evităm o nouă criză a rachetelor în Europa. Apariția armelor cu rază scurtă și medie de acțiune pe aceste teritorii este o cale directă către escaladarea confruntării”, a spus el.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22