Pe aceeași temă
De asemenea, Rusia a ridicat perspectiva unei crize europene a rachetelor. Comentariile ministrului adjunct de externe Serghei Riabkov la un briefing de presă la Moscova au venit pe fondul tensiunilor crescânde dintre Rusia și Occident din cauza Ucrainei și a concentrării de trupe rusești în apropierea granițelor acesteia.
În cadrul întrevederii video de marți, președintele Vladimir Putin -a cerut președintelui american Joe Biden garanții de securitate pentru Rusia că va opri expansiunea NATO către Est.
Rusia a spus că așteaptă să vadă ce va face până la urmă Occidentul, deși Ryabkov a spus că ar fi „naiv” să se aștepte ca garanțiile să fie obținute. Legăturile bilaterale sunt la cel mai scăzut punct de la destrămarea Uniunii Sovietice în 1991.
„Dacă oponenții noștri de cealaltă parte – mai ales Statele Unite, dar și alte țări, aliații săi, așa-zisele țări cu opinie similară – dacă refuză și încearcă să torpileze acest lucru (n.r. – garanțiile de securitate), vor avea inevitabil o înrăutățire suplimentară a situației privind securitatea”, a spus Ryabkov.
„A nu fi de acord ar însemna să ne apropiem de o confruntare reală”, a spus el.
De asemenea, el a îndemnat Occidentul să ia în considerare cu seriozitate o propunere de lungă durată de a impune un moratoriu asupra desfășurării de rachete cu rază scurtă și medie în Europa, care au fost interzise în temeiul unui tratat antirachetă care a fost însă denunțat de către președintele american de atunci, Donald Trump.
Ryabkov a criticat Statele Unite și aliații săi din NATO pentru extinderea capacităților lor militare în Europa de Est.
„Trebuie înainte de a fi prea târziu să evităm o nouă criză a rachetelor în Europa. Apariția armelor cu rază scurtă și medie de acțiune pe aceste teritorii este o cale directă către escaladarea confruntării”, a spus el.
Comentarii 3
Silviu - 12-11-2021
Nu mai contează ce spune Occidentul, se înțelege din declarațiile guvernului rus: Rusia nu vrea ca Ucraina să se alăture Vestului și, prin ceea ce face direct, la frontiera cu Ucraina, sau indirect, la granița cu Bielorusia, arată că nu este decât o chestiune de timp până va ataca.
Răspundepasca eugen - 12-11-2021
Rusi fac ce stiu mai bine ,ameninta ca sa cerseasca ! Vor sa se bata cu cei slabi ,nu au capacitatea sa poarte un razboi in conditiile de azi poate cu UCRAINA dar si de asta ma indoiesc!Ei fac investitii in destabilizarea prostului ,si are spioni peste tot in estul EUROPEI si nu numai !!
RăspundeDoru Vasile Tascau - 12-11-2021
Deci, implicit, Rusia mărturisește ca ea dezvolta actualmente o confruntare, dacă vorbește de escaladarea confruntării. Rusia are o foarte mare problema pentru ca NATO nu are nicio confruntare cu Rusia. Așadar cu cine se confrunta de 30 de ani Rusia?! Cu Cecenia, cu Georgia, cu Ucraina, iar in trecut cu Afganistan, nu cu NATO.
Răspunde