Rusia cere SUA sa renunte la scutul antiracheta din Romania. Pana nu e prea tarziu!

I. P. | 12.10.2015

Moscova cere Romaniei si SUA abandonarea planurilor de amplasare a sistemului american de aparare antiracheta de la Deveselu, pana nu e prea tarziu, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Ministerului rus de Externe, anunta Sputnik News.

Pe aceeași temă

Mihail Ulianov, seful Departamentului de neproliferare, dezarmare si controlul armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe, sustine intr-o declaratie citat continuta de comunicat, ca amplasarea elementelor antiracheta in Romania ar fi o "incalcare flagranta" de catre Statele Unite a Tratatului fortelor nucleare intermediare (INF), scrie HotNews.

 

Oficialul rus spune ca rachete-tinta si drone de atac, ce pot fi folosite pentru lansarea de rachete de croaziera cu raza medie de actiune, pot fi instalate pe nave militare, dar nu si terestru.

 

"Cerem Statelor Unite si Romaniei sa inteleaga intreaga lor responsabilitate pentru evolutia acestor evenimente si sa renunte la aceste planuri cat nu este prea tarziu", a afirmat Mihail Ulianov, citat in comunicatul prezentat de Hotnews.

***

Săptămâna trecută s-a aflat în România Frank Rose, asistentul secretarului de stat al SUA pentru controlul armamentelor, negociatorul principal al Statelor Unite pentru acordul privind scutul antiracheta.

 

El a declarat la finalul vizitei efectuate pentru a vedea cum stă în teren proiectul de la Deveselu: “Sunt in masura sa spun acum ca, multumita unui aliat extraordinar precum Romania si multumita unui interlocutor extraordinar precum Bogdan Aurescu, am reusit sa respectam toate termenele”.

 

In ceea ce priveste modificarea planului in urma acordului din dosarul nuclear iranian, Frank Rose a a subliniat ca “finalizarea cu succes a negocierilor cu Iranul asupra dosarului nuclear nu influenteaza in niciun fel dezvoltarea apararii antiracheta, tinand cont ca programul balistic iranian continua sa reprezinte un risc”.

 

Prin activarea bazei militare de la Deveselu, in judetul Olt, alaturi de cele patru nave Aegis dislocate in Spania, a mai aratat Rose, “va creste raza de acoperire si protectie in raport cu amenintarile balistice provenind din afara spatiului euro-atlantic”.

 

Atat Bogdan Aurescu, cat si Frank Rose, au reafirmat caracterul strict defensiv al sistemului balistic antiracheta: “utilizarea acestor capacitati se efectueaza in conformitate cu prevederile Cartei ONU si dreptul international, in scop de legitima aparare”, potrivit unui comunicat al MAE.

 

CITIȚI ȘI: Scutul antiracheta e garantia faptului ca Romania nu se intoarce intr-o alta sfera de influenta, sustine ministrul de Externe Aurescu

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22