Pe aceeași temă
„În mod clar, autorii atacului vor să distragă atenția. Aceasta este o campanie evidentă de dezinformare coordonată de mass-media”, a declarat Peskov pentru agenția de presă de stat RIA Novosti.
Comentariile sale vin după ce New York Times a publicat marți un raport care citează noi informații analizate de oficialii americani, potrivit căruia un „grup pro-ucrainean” ar fi putut fi în spatele atacului din septembrie anul trecut care a vizat livrările de gaze rusești către Europa.
De asemenea, Peskov și-a „exprimat nedumerirea” cu privire la modul în care oficialii americani ar putea „face presupuneri despre atacuri teroriste” asupra conductelor fără nicio investigație, potrivit RIA. El a cerut o „anchetă urgentă și transparentă” asupra incidentului, a precizat RIA.
O sursă familiarizată cu serviciile de informații americane a declarat pentru CNN că evaluarea citată în raportul New York Times nu a fost făcută cu un grad ridicat de încredere și nu reprezintă punctul de vedere predominant al comunității de informații. SUA nu au identificat încă un vinovat pentru atac, a precizat sursa.
Die Zeit: Un comando ucrainean ar fi la originea sabotajului
Un iaht închiriat unei companii din Polonia, care ar aparține unor ucraineni ar fi fost implicat în atacurile gazoductelor Nord Stream, potrivit ziarului german Die Zeit. Cu toate acestea, există suspiciuni că „operațiunea secretă” a fost făcută sub steag fals.
Cotidianul german Die Zeit a scris miercuri că un grup de șase ucraineni ar fi închiriat un iaht folosind pașapoarte false cu ajutorul căruia a aruncat în aer conductele de gaze Nord Stream din Marea Baltică.
Anchetatorii germani au identificat ambarcațiunea care ar fi fost folosită pentru a comite atacurile asupra Nord Stream 1 și Nord Stream 2, aceasta fiind închiriată de o companie deținută de doi ucraineni, arată o investigație comună a presei germane la care au participat și jurnaliștii publicației Die Zeit, care susțin că urmele duc în direcția Ucrainei.
Cu toate acestea, anchetatorii nu au găsit încă nicio dovadă cu privire la cine a dat ordinul pentru aruncarea în aer a gazoductelor.
Kievul neagă orice implicare
Consilierul şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Mihailo Podoliak, a declarat marţi că Ucraina „nu are absolut nicio implicare” în atacurile de anul trecut asupra gazoductului Nord Stream şi nu are informaţii despre ceea ce s-a întâmplat, potrivit Agerpres.
Adjunctul ambasadorului rus la ONU, Dmitri Polianski, a declarat marţi că informaţiile apărute în New York Times despre cine ar putea să fie responsabil pentru atacurile asupra gazoductului Nord Stream „demonstrează doar că iniţiativa noastră privind lansarea unei investigaţii internaţionale sub auspiciile secretarului general al ONU este foarte oportună”, scrie Reuters.
Astfel, Rusia intenţionează să iniţieze un vot în Consiliul de Securitate al ONU până la sfârşitul lunii martie privind proiectul său de rezoluţie în care să solicite ca secretarul general Antonio Guterres să instituie o astfel de anchetă, a precizat Dmitri Polianski.
SUA şi NATO au calificat atacurile din septembrie anul trecut asupra gazoductului Nord Stream drept „act de sabotaj”, în timp ce Moscova a acuzat Occidentul şi a cerut Consiliului de Securitate al ONU efectuarea unei anchete independente. Niciuna dintre părţi nu a furnizat dovezi.
Sabotajul care a avariat gazoductele este în continuare învăluit în mister. Ambele conducte nu funcționau în momentul atacului, care a avut loc pe 26 septembrie 2022, la câteva luni după ce a început invazia Rusiei în Ucraina.
Germania neagă informațiile apărute în presă
„Desigur că urmărim cu foarte mare atenție toate informațiile”, a declarat ministrul german de externe Annalena Baerbock despre investigațiile asupra exploziilor Nord Stream în timpul unei vizite de stat pe care o efectuează în Erbil, în regiunea kurdă din Irak.
Ea a spus că puterea unei democrații constituționale constă în faptul că uneroi trebuie să se retragă și să lase organismele oficiale să-și continue investigațiile, „mai degrabă decât să ajungă la concluzii premature bazate pe rapoartele apărute în presă”.
Baerbock a adăugat că Danemarca și Suedia au informat-o că investigațiile lor sunt încă în curs și că deocamdată nu au fost identificați sabotorii.
Procurorul general al Germaniei este însărcinat să investigheze sabotarea conductei Nord Stream din septembrie 2022. Anchetatorii din Danemarca și Suedia au spus recent Consiliului de securitate al ONU că nici investigațiile lor nu au ajuns încă la o concluzie, a spus Baerbock.
Cunoscut jurnalist american arată implicarea CIA
Renumitul jurnalist Seymour Hersh, laureat al premiului Pulitzer, care a fost timp de zeci de ani reporter la New York Times și The New Yorker, a scris la începutul lunii februarie că actul de sabotaj a fost efectuat de către agenți CIA într-o operațiune secretă autorizată de către președintele Joe Biden.
Concluzia propriei investigații pentru a descoperi cine sunt autorii actului de sabotaj asupra conductelor Nord Stream, a fost că SUA a executat operațiunea efectuată sub acoperirea exercițiului NATO BALTOPS 22.
Hersh, bazându-se pe surse anonime din cadrul serviciilor de securitate națională, a descris discuțiile purtate luni de zile între Casa Albă, CIA și Pentagon despre modul în care ar putea fi sabotate conductele de gaze dintre Rusia și Germania fără ca autorii să poată fi identificați.
În raportul său, Herh spune că planificarea atacului a fost definitivată în decembrie 2021, de către un grup special format și aflat în subordinea consilierului pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan.
„Marina a propus folosirea unui submarin pentru a ataca direct conducta. Forțele Aeriene au discutat despre lansarea de bombe cu explozie întârziată care ar fi fost declanșate de la distanță. CIA a susținut că orice s-ar face, ar trebui efectuat în cel mai deplin secret. Toți cei implicați au înțeles miza”, se arată în raportul, intitulat „Cum a terminat America conducta Nord Stream”.
„Administrația Biden făcea tot posibilul pentru a evita scurgerile de informații, deoarece planificarea a avut loc la sfârșitul anului 2021 și în primele luni ale lui 2022”, continuă Hersh.
Inițial planul de a arunca în aer Nord Stream a fost respins de serviciile de informații, dar orice rezerve au fost abandonate după invazia Rusiei în Ucraina din februarie 2022.
În raport se arată că aprobarea definitivă a venit odată cu ocazia vizitei la Casa Albă a cancelarului german Olaf Scholz pe 7 februarie și care s-a declarat de partea americană în conflictul ce se prefigura cu Rusia.
La conferința comună de presă Joe Biden a spus sfidător: „Dacă Rusia invadează... nu va mai exista un Nord Stream 2. Îi vom termina.”
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/oSPfXLPUJHM" title="No Nord Stream 2 if Russia invades Ukraine, President Joe Biden says" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>
Cu douăzeci de zile mai devreme de afirmația lui Biden, subsecretarul de stat Victoria Nuland a transmis în esență același mesaj la un briefing de presă al Departamentului de Stat: „Vreau să fiu foarte clar pentru tine”, a spus ea ca răspuns la o întrebare: „Dacă Rusia invadează Ucraina, într-un fel sau altul Nord Stream 2 nu va mai exista.”
În ceea ce privește motivele Washingtonului pentru o misiune de sabotaj atât de riscantă, Hersh scrie: „Atâta timp cât Europa a rămas dependentă de aprovizionarea cu gaze ieftine prin conductele Nord Stream, Washingtonul se temea că țări precum Germania vor fi reticente să furnizeze Ucrainei banii și armele de care are nevoie pentru a învinge Rusia”.
Implicarea serviciilor norvegiene
Norvegia a jucat un rol important pe partea de logistică și informații pentru a ajuta o echipă de scafandri de elită a marinei americane pentru a efectua operațiunea:
După stabilirea locului cel mai bun pentru efectuarea operațiunii secrete de către serviciile din Norvegia, o navă a marinei norvegiene s-a deplasat în zonă sub acoperirea exercițiului NATO desfășurat în luna martie 2022. Echipa de scafandrii americani a montat dispozitivele explozibile pe conducte și care urmau a fi detonate de la distanță.
Sursele lui Hersh subliniază că aprobarea a venit direct din biroul președintelui Biden:
„Explozibilul C4 atașat conductelor ar fi fost declanșat de o geamandură sonar aruncată dintr-un avion (...) Pe 26 septembrie 2022, un avion de supraveghere P8 al Marinei norvegiene a efectuat un zbor aparent de rutină și a lansat în mare o geamandură sonar. Câteva ore mai târziu, explozivii de mare putere C4 au fost declanșați și trei dintre cele patru fire ale Nord Stream au fost scoase din funcțiune”, scrie Hersh