Rusia denunță acordul privind exportul de cereale pe Marea Neagră după atacul cu drone în Sevastopol

L. G. | 29.10.2022

Ministerul rus al Apărării a transmis sâmbătă că Rusia își suspendă participarea la punerea în aplicare a acordului privind exportul de cereale din porturile Ucrainei.

Pe aceeași temă

UDATE: Șeful biroului președintelui ucrainean, Andrei Iermak, a reacționat la declarația Rusiei privind încetarea acordului privind exportul de cereale ucrainene pe Marea Neagră:

„Primitivismul șantajului rusesc în toate. Șantaj nuclear, energie, alimente...

Ficțiuni despre «bomba murdară» de care râde întreaga lume.

Atacuri teroriste fictive asupra propriilor instalații...

Totul este prea primitiv și previzibil.

Agonia criminalilor care nu pot înțelege că nu vor obține nimic cu ultimatumuri infantile. Și că timpul lor se apropie de sfârșit”, scrie Iermak pe canalul său de Telegram.

Și ministrul de externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba, a reacționat la anunțul rușilor : „Am avertizat cu privire la planurile Rusiei de a perturba inițiativa privind cerealele din Marea Neagră. Acum, sub un pretext îndepărtat, Moscova blochează coridorul de cereale care asigură securitatea alimentară a milioane de oameni. Fac apel la toate statele să ceară Federației Ruse să oprească Jocurile Foamei și să revină la obligațiile lor”, a declarat ministrul Afacerilor Externe din Ucraina, Dmitri Kuleba.

Știrea inițială

„Partea rusă suspendă participarea la punerea în aplicare a acordurilor privind exportul de produse agricole din porturile ucrainene", a declarat sâmbătă Ministerul rus al Apărării, titrează Interfax.

Armata Rusiei a menționat că decizia a fost luată „ținând cont de actul terorist comis la 29 octombrie a acestui an de regimul de la Kiev, cu participarea specialiștilor britanici împotriva navelor Flotei Mării Negre și a navelor civile implicate în asigurarea securității coridorului cerealelor".

Context

Marina militară rusă a respins un atac cu dronă asupra flotei din Marea Neagră, în golful Sevastopol, a anunţat guvernatorul oraşului Sevastopol din Crimeea, peninsula ucraineană anexată în 2014 de Rusia, transmite sâmbătă AFP, potrivit Agerpres.

Moscova acuză inclusiv Marea Britanie că ar fi în spatele acestor atacuri, pe care le cataloghează drept „teroriste”.

Rusia și Ucraina au semnat pe 22 iulie la Istanbul un acord ce permite exportul cerealelor ucrainene din trei porturi aflate la Marea Neagră. Cele două țări nu au semnat un acord direct între ele, ci fiecare cu părțile implicate în negocieri – Turcia și ONU.

Semnatarii acordului sunt ministrul Apărării din Rusia, Serghei Șoigu, și ministrul Infrastructurii din Ucraina, Oleksandr Kubrakov.

Anunțul semnării acordului a fost făcut de secretatul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, și președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Guterres i-a mulțumit Turciei pentru rolul important pe care l-a jucat în implementarea acordului dintre cele două țări. Acordul permitea exportul de cereale din porturile ucrainene Odessa, Cernomorsk și Iujne.

Potrivit acordului, căpitanii de vase ucraineni navigau cu vasele încărcate cu cereale, urmând pasaje sigure și cartografiate de Marina Ucrainei pentru a evita minele din Marea Neagră. Turcia era însărcinată cu inspecția navelor pentru a se asigura că nu transportă arme către Ucraina.

Într-un mesaj pe Twitter preluat de AFP, Ministerul Apărării de la Moscova a susţinut că atacul cu drone de sâmbătă dimineaţa de la Sevastopol împotriva marinei militare ruse a fost pregătit de personalul militar al celui de-al 73-lea centru ucrainean de operaţiuni maritime speciale şi efectuat cu sprijinul specialiştilor britanici cu baza la Oceakov, în regiunea ucraineană Mikolaiv.

Potrivit Moscovei, navele atacate participau la protecţia convoaielor de nave cu care se exportă cereale din Ucraina.

Ministerul Apărării al Federației Ruse a recunoscut că exploziile de la Sevastopol au deteriorat dragorul de mine „Ivan Golubeț” și gardul de plasă din Golful Pivdenna. Potrivit declarației rușilor, trupele ucrainene au folosit 9 vehicule aeriene fără pilot și 7 drone navale pentru a efectua loviturile. Mihailo Razvojaev a adăugat că forțele ruse au doborât toate dronele și un vehicul de suprafață. El a numit incidentul cel mai masiv atac asupra Sevastopolului de la începutul invaziei pe teritoriul Ucrainei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22