Rusia, despre eșecul acordurilor de evacuare a civililor: Ucrainenii nu-i lasă pe oameni să plece

L. G. | 07.03.2022

Oficialii ruși susțin că Kievul nu a pregătit coridoarele umanitare prin care civilii să fie evacuați din orașe și că a pierdut controlul asupra situației din țară, transmite agenția TASS.

Pe aceeași temă

Oficialii ruși au oferit luni primele explicații privind nerespectarea coridoarelor umanitare care să asigure evacuarea civililor ucraineni, susținând că guvernul de la Kiev nu a făcut pregătiri în acest sens și a pierdut controlul asupra situației din țară, scrie HotNews.ro

„De la ora 13:00, partea ucraineană nu a îndeplinit nicio condiție pentru crearea coridoarelor umanitare”, a declarat luni general-colonelul Mihail Mizințev, citat de TASS, adăugând că forțele armate ruse au observat acest lucru „printr-un control obiectiv, inclusiv cu vehicule aeriene fără pilot”.

Mizințev este comandantul Centrului Național pentru Controlul Apărării al Federației Ruse.

El susține de asemenea că naționaliștii ucraineni „sub amenințarea violenței fizice, pur și simplu nu lasă civilii și cetățenii străini să iasă din aceste așezări”.

Mizințev a afirmat de asemenea că „conducerea ucraineană și-a pierdut complet controlul asupra stării de fapt din propria țară, este insolvabilă și incapabilă să rezolve vreo problemă, fiind sub influența dură a radicalilor, care sunt de fapt un guvern paralel care nu recunoaște nicio lege”.

Declarațiile lui Mizințev vin în contextul în care Rusia a anunțat luni dimineața deschiderea mai multor coridoare umanitare pentru a permite evacuarea civililor din Harkiv, Kiev, Mariupol și Sumi.

Ministrul rus al apărării a declarat luni că aceste coridoare au fost create la cererea personală a președintelui francez Emmanuel Macron, deși măsura a fost convenită în urma celei de-a doua runde de negocieri de pace între Moscova și Kiev ce a avut loc joia trecută.

Comisia Europeană a aprobat încă de miercurea trecută crearea unui coridor umanitar la granița cu Ucraina în contextul în care invazia declanșată de Rusia și atacurile asupra populației civile au provocat cel mai mare val de refugiați de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Rusia nu permite evacuarea civililor din orașele pe care le bombardează

Rusia a continuat însă luni bombardamentele asupra unor orașe ucrainene, făcând imposibilă evacuarea civililor din acestea. Un singur oraș ucrainean era evacuat luni, Irpin, o suburbie a capitalei Kiev.

Potrivit hărților publicate luni de RIA Novosti, una dintre agențiile de presă ale statului rus, coridorul din Kiev ar urma să ducă spre Belarus, în timp ce civilii din Harkiv ar putea merge doar în Rusia. De asemenea, Rusia ar urma să organizeze un transport aerian pentru a-i duce pe ucrainenii din Kiev în Rusia, a precizat ministerul rus al apărării.

Un purtător de cuvânt al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, a calificat mutarea drept „complet imorală” și a declarat că Rusia încearcă să „folosească suferința oamenilor pentru a crea o imagine pentru televiziuni”.

„Ei sunt cetățeni ai Ucrainei, ar trebui să aibă dreptul de a se evacua pe teritoriul Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt pentru Reuters.

Generalul Mizințev a acuzat luni după-masa că „regimul de la Kiev nu a indicat în mod deliberat coridoarele umanitare deschise în direcția Rusiei” și că populația orașelor bombardate „și a altor așezări nu a fost deloc anunțată” cu privire la „posibilitatea unei evacuări nestingherite în siguranță”.

El a catalogat drept absurde cererile Ucrainei de a evacua populația așezărilor Bucha, Borodeanka, Irpin, Dîmer, Lîpîți și Strileca, afirmând că armata rusă se află în acestea și „niciunul dintre locuitori nu își exprimă dorința de a fi evacuat”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22