Rusia și China subminează interesele Occidentului cu sprijin occidental

Alexandru Lazescu | 24.03.2015

SHARE 11

Cu un front occidental subminat de interese meschine, agenda revizionistă agresivă promovată de ruși și de chinezi nu are cum să nu fie pe val.

 

În mass-media românești, Occidentul este în general luat la pachet, ca și când ar vorbi pe aceeași voce și ar avea aceleași in­terese. Când intri în de­ta­lii, lucrurile se văd mai nu­anțat. Există destule exem­ple de acțiuni, în politica externă, dar nu numai, în ca­re abordările concrete nu au fost nea­pă­rat la ni­velul principiilor. De pildă, pentru a nu su­pă­ra Bei­jin­gul, Guvernul Ca­meron nu a avut niciun fel de reacție față de marile manifestații prodemocrație de la Hong Kong, deși de­monstranții nu cereau nimic altceva decât aplicarea prevederilor tratatului semnat între Marea Britanie și China în 1997. Mai mult, Londra nu a reacționat nici măcar atunci când, de o manieră umilitoare, unei delegații parlamentare britanice i s-a interzis intrarea în Hong Kong.

 

Însă, cu toate acestea, construcția ins­tit­uț­i­onală și tipul de politici promovate la ni­vel internațional de ceea ce numim „lu­mea occidentală“, sub bagheta Washing­tonului, după cel de-al doilea război mon­dial, au fost de departe cele mai generoase și mai productive din întreaga istorie a omenirii. Chiar dacă vor exista în con­ti­nuare diferențe enorme în ceea ce privește nivelul de trai la nivel mondial, în ultimii 25 de ani PIB-ul global s-a dublat, iar nu­mărul celor aflați sub pragul de sărăcie s-a înjumătățit. O dovadă clară a faptului că modelul de guvernanță promovat de Oc­cident este unul funcțional.

 

În ciuda acestor elemente pozitive, actuala ordine mondială se află în acest moment sub asaltul a două mari puteri revizioniste, fiecare în felul ei, Rusia și mai ales China. Prima, cu o forță economică relativ mo­des­tă (PIB-ul Rusiei este comparabil cu cel al Italiei, iar dependența de sectorul ener­getic este masivă), mi­zează pe forța militară și pe arsenalul im­portant de ogi­ve nucleare pentru a forța schimbarea aranjamentelor de se­cu­ri­ta­te din Europa. China, chiar dacă se înar­mează și ea în ritm acce­le­rat, mizează mai ales pe for­ța economică și pe enor­me­le resurse de bani de care dis­pune (rezervele sale mo­netare sunt es­ti­mate la 3,8 mii de miliarde de dolari). Ambele au însă același țel: să „de-americanizeze“ lumea contemporană. Un analist chinez era de părere că Bei­jin­gul va face tot ce îi stă cu putință pentru a schimba actuala ordine mondială, chiar dacă asta ar costa China în plan economic. Cu toate că, din acest punct de vedere, Ru­sia și China sunt de aceeași parte a ba­ricadei, iar obiectivele lor, pe termen me­diu cel puțin, sunt complementare (Mos­cova vrea să rupă coeziunea transatlantică îndepărtându-i pe americani din Europa, în timp ce chinezii vor să-i îndepărteze din Asia), e puțin probabil ca alianța lor să devină una de cursă lungă, din cel pu­țin două motive: 1) diferența masivă de forță economică în favoarea Chinei; 2) de­balansarea demografică uriașă din zona si­beriană la granița dintre cele două țări.

 

Dar ce ar însemna în termeni practici o lu­me de-americanizată? În plan economic, erodarea semnificativă a influenței occi­den­tale va avea efecte negative concrete asu­­pra nivelului de trai, în special în Eu­ropa. Din alt punct de vedere, s-ar reveni la o lu­me a sferelor de influență, în care țările din spațiul pe care îl controlează Mos­cova sau Beijingul vor trebui să se sub­ordoneze acestora. Unii se vor grăbi să spu­nă că asta se întâmplă și acum cu SUA. Da, in­fluența americană există, dar în țările res­pec­tive sunt alegeri libere, mass-media in­dependente și nimeni nu le pe­nalizează în vreun fel, politic, di­plo­matic sau militar, dacă iau decizii care ne­mulțumesc Wa­shing­tonul. Spre com­pa­ra­ție, doar la simpla do­rință a Republicii Mol­dova de a se apropia de UE (nu și de NATO!), Kremlinul a blo­cat imediat ex­porturile de vin și produse alimentare. În timp ce alte țări vecine Ru­siei s-au văzut amenințate cu blocarea li­vră­­rilor de ener­gie sau cu agresiuni ciber­ne­­tice sau chiar militare în zona granițelor.

http://www.revista22.ro/nou/imagini/2015/1305/foto_lazescu.jpg

Preşedinţii Rusiei, Vladimir Putin, şi al Chinei, Xi Jinping, sărbătorind cu vodcă semnarea unui tratat legat de livrările de gaz (21 mai 2014, Shanghai).

 

Ei bine, agenda revizionistă a căpătat zi­le­le trecute o solidă tracțiune simbolică cu spri­­jin dintr-o zonă neașteptată: chiar din in­teriorul lumii occidentale. Și chiar din par­tea unei țări considerate a fi unul din­tre cei mai fermi aliați ai SUA: Ma­rea Britanie. E vorba de decizia Londrei de a par­ticipa, în ciuda opoziței deschise a Wa­shing­to­nu­lui, la înființarea unei bănci, AIIB, dominate de chinezi. Ime­diat după asta, o serie de țări eu­ro­pene, până atunci re­ti­cen­te, pre­cum Ger­mania, Franța, Italia, au decis să facă ace­lași lucru. În teorie, aceas­tă bancă ar ur­ma să finanțeze pro­iecte de in­fra­struc­tură, mai ales în Asia. În realitate, Bei­jingul o va utiliza pentru a-și sprijini clientela po­litică externă și pentru a da de lucru com­paniilor chi­ne­zești care au pro­bleme de supracapacitate de producție, în condițiile în care marile pro­iecte de in­frastructură pe plan intern s-au cam ter­minat. Iar asta o va face și pe banii țărilor occidentale ca­re vor deveni acționarii AIIB. Iată cum, pe cât de scru­pu­loși sunt europenii când e vor­ba de do­cu­mente de poziție și discuții despre prin­ci­pii legate de țări ca Ro­mânia (ceea ce nu e deloc un lucru rău!), pe atât de „fle­xibili“ devin atunci când e vorba de China.

 

Chiar și în cazul Rusiei, unde încălcarea unor principii considerate fundamentale în Occident se face la vedere, devine tot mai anevoioasă adoptarea unui front eu­ro­pean comun. În timp ce Moscova săr­bă­to­rea cu mare pompă un an de la anexarea Crimeei, liderii europeni aveau mari pro­bleme să se pună de acord în privința sanc­țiunilor împotriva Kremlinului. Cu un asemenea front occidental subminat de in­te­rese meschine, incapabil să-și asume o vi­ziune globală pe termen lung, agenda re­vi­zionistă agresivă promovată de ruși și de chinezi nu are cum să nu fie pe val.

Comentarii 11

Felix - 03-27-2015

@Maria V: linia ta de argumentatie e un pic stranie; daca eu iti dau dreptate, inseamna ca ai dreptate, dar daca eu nu iti dau dreptate, exact asta demonstreaza ca tu ai avut de fapt dreptate.

Răspunde

Maria V - 03-26-2015

Domnule Lazescu, dvoastra nu aveti nici o legatura cu geopolitica, prin urmare comentariul meu este pe masura compunerii dvoastra. In schimb aveti mare legatura cu banii de la FNI, iar acum ar trebui sa fiti in puscarie alaturi de fostul patron, in loc sa va adapostiti impostura sub scutul pro-americanismului. Pamfletul dvoastra la adresa actualei situatii financiar-moral-volitive din TVR ma lasa rece. N-am de-a face cu TVR, mafia dvoastra a fost inlocuita de mafia actuala, e ca-n politica, normal ptr Romania. Oricum, frecusurile intelectualilor de dreapta neocon bugetara sunt de un haz nebun, daca au ajuns slugile lui Basescu sa se impunga reciproc pe tema banilor aspirati de la stat. Rezolvati direct cu dl Stelian, prefer sa ma uit la dvoastra si sa ma simt bine.

Răspunde

Alexandru Lazescu - 03-25-2015

Problema in ceea ce priveste decizia UK (plus ceea ce a urmat: Germania, Italia, Franta, etc) nu este neaparat aceea ca ii deranjeaza pe americani. Ci ca afecteaza Occidentul in ansamblu. Care pt beneficii pe termen scurt risca sa piarda enorm pe termen lung. La fel ezitarile fata de Rusia, nu numai ale europenilor ci si ale americanilor, transmit semnale foarte proaste la Moscova si nu fac decir sa incurajeze agresiunile rușilor.

Răspunde

Felix - 03-25-2015

Dl. Lazescu este ferm pro-american, si are pozitii cam unilaterale. Asta asa este. Dar asta nu inseamna ca se inseala mereu:)) De exemplu in privinta frontului european in fata Rusiei cam are dreptate, frontul asta e cam instabil, si noroc cu Frau Merkel ca au ajuns la un consens. Daca era Sigmar Gabriel cancelar, Putin ar fi avut o sarcina mult mai usoara. In privinta AIIB si pe mine m-a luat cu transpiratie rece cand am auzit... pot sa imi imaginez niste motive ale Marii Britanii, dar nu sunt sigur ca sunt si intemeiate.

Răspunde

Alexandru Lazescu - 03-25-2015

De obicei ma feresc sa raspund la comentarii care nu au nici o legatura cu subiectul discutiei. Insa abordarea in tenta "umoristica" a unor obsesii clasicizate ma face sa o fac de aceasta data. O fac pt a o informa pe semnatara rindurilor de mai sus ca acum poate dormi linistita: dupa demiterea justificata a fostei conduceri basiste situatia TVR s-a redresat spectaculos: audienta si relevanta televiziunii publice sunt la cote nemaiintilnite in trecut, independenta editoriala este o pilda pentru toate mass media autohtone, incasarile din publicitate au explodat si datoriile au scazut si ele in chip dramatic. Iata, daca identifici corect problemele solutiile sunt miraculos de simple!

Răspunde

IMREH ISTVAN - 03-25-2015

De o vreme incoace Dl Lazescu scrie articole foarte unilaterale. Inteleg ca D-sul este ff fidel politicii cu Washington-nul si din aceasta cauza totul pare negru daca este vorba de adversarii americii. Suntem intr-o alianta si este bine sa ne comportam ca atare. Dar si englezii, francezii, germanii si altii sunt in aceeasi alianta cu noi. Si atunci ce se intampla? De ce acestia o "iau razna" si se comporta opus intereselor comune. Ar trebui explicat pitin mai fin acest lucru. Si lucrul cel mai frapant pt Dvoastra a fost comportamentul Angliei, cel mai fidel partener american. pentru mine nu este o noutate. cand interesele dicteaza este cu UE cand nu este insula britanica. De fapt marele Churchil, care ne-a vandut rusilor a spus ca "Anglia nu are prieteni, nu are dusmani, are doar interese". Atat si nu mai mult. Acelasi lucru este valabil si pentru SUA in politica cu UE. De cand europenii au impus embargoeul si schimbul comercial cu Rusia s-a redus, subit americanii au crescut cu 20-25% schimbul comercial cu Rusia. Nu inteleg despre ce vorbim pana la urma. Cine incalca embargoul?

Răspunde

Maria V - 03-25-2015

Domnule Lazescu, aceasta complicata situatie geo-politica nu poate fi rezolvata decat prin numirea dvoastra ca manager la TVR si prin angajarea dlui Sorin Ovidiu pe functia de consilier financiar.

Răspunde

profesoru - 03-25-2015

Ideea de a izola CONCOMITENT Rusia si China e o fantezie geopolitica. Rezultatul ar fi autoizolarea Occidentului. Asa ca trebuie facuta o alegere. // In mod ciudat Occidentul se indarjeste impotriva Rusiei (rivalul mai slab, deci aliatul potential) si de aceasta situatie profita China, rivalul mai puternic. Din aceasta perspectiva participarea tarilor vest-europene la AIIB e o decizie iresponsabila.

Răspunde

Felix - 03-24-2015

Sunt mereu uimit ca exista inca cetateni care au obsesia asta cu iudeo-masoneria mondiala...

Răspunde

Andronache sorin - 03-24-2015

Dar stimate domnule alexandru lazescu,actiunile rusiei si chinei nu s au hotarat cumva pe la reuniuni ale grupurilor g20,sau cate or mai fi sau influnte ale masoneriei?stiti ca odata israelul ca sa ii faca pe evreii din maroc sa vina in israel,a finantat un partid extremist din maroc,care partid a declansat o campanie furibunda impotriva evreilor din maroc?cum comentati,asta?

Răspunde

FLORIAN D. MIREA - 03-24-2015

Democratia occidentala polarizeaza fatalmente societatea, in timp ce regimurile de tip oligarhic si autoritar creeaza o unitate de monolit in jurul "iubitului conducator" si a regimului sau politic.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22