Rusia interzice exporturile de îngrășăminte chimice în țările „neprietene”

L. G. | 10.03.2022

Rusia răspunde la sancțiunile economice drastice impuse după ce a invadat Ucraina prin interzicerea exporturilor de îngrășăminte, ceea ce va conduce la creșterea în continuare a prețurilor alimentelor.

Pe aceeași temă

Ministrul rus al Comerțului și Industriei, Denis Manturov, a anunțat joi că Rusia a decis să suspende exporturile de îngrășăminte. Măsura vine pe fondul atingerii un prețuri record la alimente, producătorii europeni de îngrășăminte făcând eforturi să aprovizioneze piața agricolă înainte de sezonul însămânțărilor de primăvară, crescând presiunea inflaționistă la nivel global.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că interzicerea exporturilor de îngrășăminte este necesară pentru a asigura stabilitatea prețurilor alimentelor pe piața internă. Este un nou semnal al creșterii protecționismului în lume, pe măsură ce țările se luptă să stăvilească creșterea prețurilor produselor alimentare. Putin susține că piața îngrășămintelor se deteriorează, ceea ce face ca alimentele să fie tot mai scumpe. El a adăugat că măsura nu se va aplica „țărilor prietene” cu care Rusia are acorduri privind livrările de îngrășăminte.

”În lume (pe piaţa îngrăşămintelor) are loc o situaţie extrem de gravă, chiar înainte de evenimentele din Ucraina. Era o situaţie dificilă şi înainte, dar acum se înrăutăţeşte, pentru că Rusia şi Belarus sunt printre cei mai mari furnizori de îngrăşăminte minerale pe piaţa mondială”, a argumentat Putin.

Mai mult, agenția Interfax a transmis că Moscova ia în considerare măsuri economice ca represalii printre care și interzicerea exporturilor de anumite produse agricole în țările din afara Uniunii Economice Euroasiatice (UEE).

Conform sursei citate, Moscova ar putea interzice temporar exporturile de cereale în UEE și livrările de zahăr în afara UEE.

Președintele Putin vrea să transmită că Rusia este încă puternică deși în realitate sancțiunile economice i-au slăbit puterea financiară.

Economia Rusiei stă tot mai rău

Agenţia de evaluare financiară Fitch a coborât şi mai mult ratingul suveran al Rusiei în zona nerecomandată pentru investiţii, menționând că intrarea Rusiei în incapacitate de plată este “iminentă”, a anunțat Reuters.

Fitch a plasat la începutul lunii martie ratingul Rusiei în zona “junk”, acordat ţărilor care sunt considerate în pericol de a nu-şi putea rambursa datoriile, la fel ca agenţiile de rating S&P Global Ratings şi Moody’s.

Fitch a coborât şi mai mult ratingul suveran al Rusiei marţi, 8 martie, de la “B” până la “C”, care este cu doar o treaptă peste incapacitatea de plată.

Noua retrogradare a venit ca urmare a evoluţiilor din ultimele zile care “au subminat şi mai mult disponibilitatea Rusiei de a asigura serviciul datoriei guvernamentale”, potrivit Fitch.

Preşedintele american Joe Biden a anunţat marţi, 8 martie, interzicerea importurilor de petrol, gaze naturale şi cărbune din Rusia.

Goldman Sachs devine prima bancă de pe Wall Street care a părăsit Rusia de la invazie

Joi, 10 martie, Goldman Sachs a anunțat că își închide operațiunile în Rusia, devenind prima bancă importantă de pe Wall Street care a părăsit țara de la invazia Ucrainei.

„Goldman Sachs își încetează activitatea în Rusia în conformitate cu cerințele de reglementare și de licențiere”, a declarat banca într-un comunicat pentru Reuters.

Aceasta vine după ce banca a dezvăluit anterior o expunere de credit față de Rusia de 650 de milioane de dolari în declarația sa anuală.

În ultimele zile, mai multe companii internaționale și-au anunțat retragerea de pe piața rusă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22