Pe aceeași temă
Navele de război sunt însoțite de două vase auxiliare, Sutton notând că „dacă invazia din Ucraina ne-a învățat ceva, este că auxiliarele merită cel puțin la fel de mult urmărite precum navele mari”.
În mod neobișnuit, gruparea navală include o fregată din Flota Mării Negre, aceasta neputând să se întoarcă la baza sa navală din Sevastopol, Crimeea, după ce Turcia a închis Strâmtoarea Bosfor pentru navele de război ca urmare a invaziei ruse în Ucraina.
Cele 5 nave rusești identificate în Marea Nordului sunt:
· fregata „Amiral Grigorovici”, Flota Mării Negre;
· „Sbrazitelnyy”, o corvetă din clasa Steregushchiy, Flota Baltică;
· „Stoikiy”, corvetă din clasa Steregushchiy, Flota Baltică;
· „Sovetsk”, corvetă din clasa Karakurt, Flota Baltică;
· „Odintsovo”, corvetă din clasa Karakurt, Flota Baltică;
Cele 5 nave de război sunt echipate toate cu rachete de croazieră Kalibr, care pot ataca atât ținte navale, cât și terestre.
H.I. Sutton notează că, deși această concentrare subită de forțe poate avea mai multe explicații, cea mai probabilă dintre ele este un exercițiu maritim neanunțat, care cu siguranță va atrage atenția NATO.
Această concentrare de forțe a Moscovei survine după ce secretarul general adjunct al NATO pentru informații militare, David Cattler, a avertizat că Rusia ar putea sabota cablurile subacvatice pentru a pedepsi națiunile occidentale pentru sprijinirea Ucrainei.
„Există îngrijorări sporite că Rusia ar putea viza cablurile submarine și alte infrastructuri critice în efortul de a perturba viața occidentală, pentru a obține avantaje împotriva acelor națiuni care asigură securitatea Ucrainei”, a declarat David Cattler reporterilor.
„Rușii sunt mai activi în acest domeniu decât i-am văzut noi în ultimii ani”, a spus el, adăugând că patrulează mai mult în Atlantic decât în ultimii ani și și-au intensificat, de asemenea, activitățile în Marea Nordului și Marea Baltică.
Tot miercuri, societățile de radiodifuziune din țările nordice au publicat un nou episod al investigației comune pe care o desfășoară Marina rusă în Marea Nordului și Marea Baltică, arătând că mai multe „nave-fantomă” ale Moscovei s-au aflat în apropierea locurilor în care au avut loc exploziile de la gazoductele Nord Stream în luna septembrie a anului trecut, ele efectuând manevre neobișnuite aici cu doar câteva zile înainte de actul de sabotaj.
Moscova a respins toate aceste informații, cerând în schimb din nou săptămâna aceasta „accelerarea” investigațiilor privind exploziile care au avariat gazoductele Nord Stream 1 și 2 ce trec pe sub Marea Baltică.