Pe aceeași temă
Demersul survine la câteva zile după ce Statele Unite au anunțat că vizează flota rusească pentru a permite Ucrainei să-și înceapă exportul de cereale, potrivit Newsweek.com, citat de Rador.
Două submarine rusești au fost deja ancorate în Golful Sudic din Sevastopol ca să primească rachete Kalibr, după cum reiese din relatări ale agenției de presă ucrainene Kyrm Realii.
Patru dintre aceste rachete de tip Kalibr vor fi instalate pe două dintre cele șase submarine Varșavianska, destinate special acestui tip de rachete, care pot fi lansate atât pe mare, cât și pe uscat.
În 2017, președintele rus Vladimir Putin a precizat că asemenea rachete pot acoperi o distanță de 1400 km, ele putând fi lansate de la bordul submarinelor.
Marți, ministrul ucrainean al apărării a declarat că flota Rusiei din Marea Neagră intenționează să apeleze la rachete submarine ca să atace teritoriul ucrainean.
„În prezent, vasul este astfel conceput încât să poată lansa rachete de croazieră or, este vorba despre o clară operațiune de atac – două fregate, patru vase cu rachete de mici dimensiuni, două submarine – toate astea sunt în alertă de atac și ne atacă deseori teritoriul apelând la rachete de croazieră de tip Kalibr”, a declarat Vadim Skibițki, de la Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina.
Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume. Rusia a blocat exportul cerealelor ucrainene din Marea Neagră în Marea Mediterană, de unde grânele pot ajunge în întreaga lume.
Acest lucru a stârnit deja temeri la nivel mondial, legate de o eventuală criză de alimente care ar putea duce la o majorare a prețurilor în unele țări și la foamete în alte state.
Vinerea trecută, Anton Gerașcenko, consilier al Ministerului ucrainean de Interne, a declarat că Statele Unite sunt pregătite să distrugă flota Rusiei din Marea Neagră.
Săptămâna trecută, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat pentru Newsweek că armata americană a reacționat în urma schimbărilor intervenite în Marea Neagră, fiind schimbată totodată și strategia SUA în materie de securitate și ajutor.
„Având în vedere schimbările intervenite în cadrul conflictului, ne schimbăm și noi asistența, oferind Ucrainei capacitățile de care are nevoie astăzi, dat fiind faptul că forțele rusești își reiau ofensiva în estul Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt.
„Suntem cel mai mare furnizor de securitate din lume în Ucraina acum, când țara are atâta nevoie, și îi încurajăm pe aliați și pe partenerii noștri din întreaga lume să facă același lucru”.
Totuși, un alt ministru ucrainean al apărării (sic!) a declarat că flota rusească este pregătită în eventualitatea unei amenințări din afară asupra misiunii sale.
„Două vase, având la bord 16 rachete de tip 3M-54 Kalibr, sunt pregătite să intervină în Marea Neagră”, a declarat Oleksandr Motuzianik, purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării.
Potrivit unor estimări, aproximativ 20 de vase rusești blochează operațiunile de export ale vaselor ucrainene.