Rusia își retrage trupele de pe Insula Șerpilor pentru a permite exportul de cereale

L. G. | 30.06.2022

Rusia spune că vrea să demonstreze puterilor occidentale că eliberează căile de transport ale cerealelor ucrainene din Marea Neagră, anunțând joi că se retrage complet de pe Insula Șerpilor.

Pe aceeași temă

Ministerul rus al Apărării a declarat joi că scopul  său este de a elibera tranzitul vapoarelor încărcate cu cereale din Ucrainei ca o măsură de „bunăvoință”. „La 30 iunie, ca exemplu de bunăvoință, Forțele Armate ale Federației Ruse și-au încheiat sarcinile pe Insula Șerpilor și s-au retras din garnizoana staționată acolo”, a spus Ministerul Apărării.

„Astfel, s-a demonstrat comunității mondiale că Federația Rusă nu împiedică eforturile ONU de a organiza un coridor umanitar pentru exportul de produse agricole de pe teritoriul Ucrainei”, se arată în continuarea comunicatului.

Șeful armatei ucrainene, Valeri Zalujni, a subliniat că forțele sale au eliberat insula. „Mulțumesc apărătorilor regiunii Odessa care au luat măsuri maxime pentru a elibera o parte importantă din punct de vedere strategic a teritoriului nostru”, a scris el pe Telegram. Kievul a declarat că forțele sale au organizat o serie majoră de atacuri cu rachete asupra insulei.

Iar un reprezentant al biroului președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Andriy Yermak, a confirmat că forțele ruse au părăsit într-adevăr insula, scriind pe Twitter: „KABOOM! Nu mai există trupe rusești pe Insula Șerpilor. Forțele noastre armate au făcut o treabă grozavă”.

Rusia a susținut în mod constant că nu este responsabilă pentru stabilirea coridoarelor de „trecere sigură” pe coasta Ucrainei din cauza prezenței a mii de mine marine ucrainene. Criza a susținut creșterea prețurilor globale pentru produsele alimentare vitale, de la cereale la uleiuri alimentare, îngrășăminte și combustibil.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22