Pe aceeași temă
Rusia si-a mutat mutat echipamentele dupa ce Consiliul de Securitate al ONU a adoptat joi o rezolutie prin care condamna ferm ultimul tir de racheta nord-coreean si ameninta regimul comunist cu noi sanctiuni pentru "comportamentul extrem de destabilizator".
Consiliul a cerut Coreei de Nord sa nu mai faca teste nucleare, intrucat "activitatile ilegale implicand rachete" maresc tensiunea in regiune, scrie Telegraph.co.uk, preluat de Hotnews.ro.
Istoric escaladare conflict SUA - Coreea de Nord
- În replică la amenințările Phenianului, Mike Pence promite un ”răspuns zdrobitor"
"Nori negri se acumuleaza la orizont", a spus vicepreședintele american care a calificat regimul lui Kim Jong-Un "cel mai mare si urgent pericol din regiune", transmite AFP.
El a adaugat ca folosirea armelor nucleare si rachetelor balistice de regimul comunist nord-coreean va determina o reactie majora a administratiei Trump.
Declaratiile lui Mike Pence, facute in timpul unei vizite de doua zile in Japonia, dupa ce oficialul american a vizitat si Coreea de Sud si zona demilitarizata dintre cele doua Corei, vin intr-un moment de escaladare a tensiunilor dintre Washington si Phenian.
Vicepresedintele american Mike Pence declarase, de asemenea, luni, in timpul vizitei in zona demilitarizata dintre cele doua Corei, ca nu exclude "nicio optiune" in problema nord-coreeana.
- Pentru a descuraja Phenianul, SUA iau în calcul interceptarea rachetelor nord-coreene
Acestea au spus pentru The Guardian, preluat de ziare.com, ca SUA cauta metode de a presa Coreea de Nord sa renunte la programul sau nuclear. Phenianul a anuntat recent ca va continua testele nucleare si ca va urma curand un al saselea test.
Aceasta optiune a SUA, prezentata Congresului de secretarul american al Apararii, James Mattis, nu s-a materializat inca intr-o decizie. Un oficial american a declarat ca o astfel de miscare a SUA e menita sa semnaleze Phenianului ca actiunile sale pot avea consecinte militare din partea Americii.
Insa experti si fosti oficiali spun ca o astfel de abordare poate duce la o escaladare a tensiunilor, situatie pe care Washingtonul e posibil sa nu o poata controla. Unul dintre riscurile interceptarii unei rachete este chiar razboiul in Peninsula Coreeana, cu consecinte potential devastatoare asupra aliatilor SUA, Coreea de Sud si Japonia.
"As vedea o astfel de actiune ca pe o escaladare (a situatiei - n.red.), dar nu stiu cum o va interpreta Kim Jong-un", a declarat Abraham Denmark, fost oficial in cadrul Pentagonului in timpul administratiei Obama.
"As fi ingrijorat ca ar putea simti nevoia sa reactioneze puternic, ca sa nu para slab", a mai spus acesta.
Cat despre sistemul de interceptare pe care l-ar putea folosi SUA, potrivit surselor, acesta ar fi de tipul Aegis, aflat la bordul unui distrugator marin. Ar mai exista posibilitatea ca SUA sa convinga Japonia sa foloseasca propria capacitate de interceptare a rachetelor.
Ideea interceptarii rachetelor nord-coreene nu e una noua si a mai fost luata in considerare si in trecut. S-a renuntat de fiecare data la ea din cauza eventualelor consecinte. In plus, exista si posibilitatea unei erori, care ar face de ras America si ar ambitiona si mai tare Coreea de Nord. Aceasta ar putea ajunge in situatia de a avea un avantaj psihologic.
Exista zvonuri despre un astfel de plan, al interceptarii rachetelor nord-coreene, inca de la instalarea in functie a lui Donald Trump. In urma cu o saptamana, dupa ce a bombardat baza aeriana din Siria, Donald Trump anunta ca "toate optiunile sunt pe masa" si cu Coreea de Nord.
Phenianul si-a aratat, sambata, capacitatile in domeniul rachetelor, intr-o uriasa parada militara care a marcat 105 ani de la nasterea fondatorului Republicii Populare Democratice Coreea, Kim Ir-Sen. Cu aceasta ocazie, e posibil sa fi existat si un al saselea test nuclear. Racheta trasa duminica a explodat la cateva secunde de la lansare.
Dupa acest test esuat, un oficial nord-coreean a amenintat ca Phenianul va continua sa testeze "saptamanal, lunar si anual" rachete, in pofida sanctiunilor.
ONU a interzis orice teste balistice sau nucleare nord-coreene, insa regimul nord-coreean a incalcat in mod sistematic aceste sanctiuni. Scopul regimului este sa plaseze un focos nuclear intr-o racheta intercontinentala, care sa atinga tinte in intreaga lume.
- Donald Trump a transmis un mesaj pentru Kim Jong Un: Sa se tina bine
Mesajul coincide cu moment in care Statele Unite si-au inasprit tonul fata de testele cu rachete balistice efectuate de Phenian, relateaza AFP.
"Aveti un mesaj pentru Kim Jong-Un?", a fost intrebat Trump de un jurnalist, pe peluza Casei Albe.
"Sa se tina bine", a raspuns Donald Trump.
Vicepresedintele american Mike Pence a declarat la randul sau, luni, in timpul unei vizite in zona demilitarizata dintre cele doua Corei, ca nu exclude "nicio optiune" in problema nord-coreeana.
- Pence avertizează Coreea de Nord să nu pună la încercare ”determinarea” lui Trump
Regimul stalinist de la Phenian nu ar trebui să nu pună la încercare determinarea preşedintelui SUA şi nici tăria forţelor armate americane din regiune, este mesajul transmis Coreei de Nord de vicepreşedintele SUA Mike Pence, aflat într-o vizită oficială în Coreea de Sud.
"Vom înfrânge orice atac şi vom avea un răspuns efectiv şi copleşitor la orice acţiune în care sunt utilizate arme convenţionale şi nucleare", a declarat Pence cu ocazia întrevederii cu preşedintele în exerciţiu al Coreei de Sud, Hwang Kyo Ahn.
"În ultimele două săptămâni am fost martorii determinării noului nostru lider. Coreea de Nord ar face bine să nu pună la încercare această determinare", a adăugat vicepreşedintele, aparent făcând referire la atacul cu rachete de croazieră efectuat de SUA în Siria, relatează NBC News online, preluat de Mediafax.
"Poporul din Coreea de Nord, forţele armate ale Coreei de Nord, nu ar trebui să pună la încercare determinarea Statelor Unite de a sta alături de aliaţii săi", a mai spus Pence în cursul vizitei în Coreea de Sud.
Anterior, Mike Pence a declarat în prima zi a vizitei sale în capitala sud-coreeană că 'toate opțiunile sunt pe masă' pentru rezolvarea problemei amenințărilor militare venite dinspre Coreea de Nord, după ce armata nord-coreeană a efectuat sâmbătă un nou test cu rachetă, aparent eșuat, și experții se tem că Phenianul pregătește în plus și un nou test nuclear, scrie Agerpres.
- Pence: ”Epoca răbdării strategice a trecut”
Vicepreședintele american a avertizat de asemenea că 'epoca răbdării strategice a trecut', aluzie la doctrina administrației Barack Obama, care avea în vedere o strategie ce combina refuzul dialogului cu Phenianul și înăsprirea sancțiunilor, fostul președinte american sperând că în acest mod regimul nord-coreean va face concesii la capitolul înarmării nucleare ori se va confrunta cu tensiuni interne.
Un subiect important pe agenda discuțiilor purtate de Mike Pence în Coreea de Sud este instalarea în această țară a sistemului antirachetă american THAAD (U.S. Terminal High Altitude Area Defense).
Ministerul sud-coreean al Apărării a anunțat luni, potrivit agenției Yonhap, că planul privind desfășurarea cât mai rapidă în Coreea de Sud a sistemului THAAD nu se va schimba.
Autoritățile de la Seul au răspuns astfel unor relatări conform cărora Coreea de Sud și SUA ar intenționa să revizuiască acest plan din rațiuni politice.
Anterior, un oficial american ce-l însoțește pe vicepreședintele Mike Pence în vizita aflată în desfășurare la Seul a declarat în fața presei că definitivarea calendarului amplasării sistemului THAAD va depinde de hotărârile pe care le va lua viitorul președinte sud-coreean — care va fi ales la scrutinul din 9 mai — și astfel instalarea acestui sistem ar putea să întârzie câteva săptămâni sau câteva luni.
Pentagonul a anunțat în luna martie că primele două lansatoare de rachete ale sistemului THAAD au sosit în Coreea de Sud.
Potrivit agenției Reuters, Ministerul de Externe chinez a reafirmat luni opoziția autorităților de la Beijing față de amplasarea acestui sistem antirachetă în Coreea de Sud, radarul puternic ce compune acest sistem fiind considerat de China o amenințare la adresa securității ei.
În contextul noilor tensiuni din peninsula coreeană, președintele SUA, Donald Trump a avertizat că nu va permite Coreii de Nord să dezvolte o rachetă balistică ce ar putea fi capabilă să lovească teritoriul SUA și a ordonat deplasarea în apropierea peninsulei coreene a unei flotile militare din care face parte și portavionul Carl Vinson.
The Guardian informează că vorbind în timpul unei vizite în Coreea de Sud, în cadrul unui turneu de zece zile în Asia, Pence a descris angajamentul SUA faţă de securitatea Coreei de Sud ca fiind ”de nezdruncinat”, la o zi după ce armata nord-coreeană a încercat duminică dimineaţă, fără succes, să lanseze o rachetă, dintr-un poligon situat pe coasta de est a ţării.
- Coreea de Nord a ameninţat sâmbătă Statele Unite, cu ocazia unei sărbători naţionale, că este pregătită să riposteze cu "atacuri nucleare" la orice eventuală agresiune americană, în contextul avertismentelor lansate de Administraţia Donald Trump.
În urma nereuşitei statului nord-coreean, au existat acuzaţii că testul balistic ar fi fost contracarat de un atac cibernetic al SUA. De asemenea, consilierul pentru securitate al lui Donald Trump a avertizat că tensiunile vor escalada în Peninsula Nord-Coreeană.
Pence a declarat anterior că Pentagonul avea informaţii despre programarea testului balistic nord-coreean, astfel că lansarea rachetei şi eşecul testului nu au fost o surpriză.