Rusia nu a fost de acord cu organizarea de catre SUA, la ONU, a summitului antiterorism

I. P. | 29.09.2015

Rusia nu a fost de acord cu organizarea de către SUA, marți, a unui summit antiterorism la New York în marja Adunării Generale a ONU și a refuzat că nu va lua parte activ la acesta, informează AFP.

Pe aceeași temă

Ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin,a anunțat că delegația rusă se va mulțumi să trimită un diplomat 'pentru a acoperi evenimentul'.

Summit antiterorism, la care a vorbit și președintele Klaus Iohannis, a încercat mobilizarea coaliției împotriva Statului Islamic (SI) create în urmă cu peste un an, fără un rezultat evident, într-un moment în care Rusia începe să se implice în criza din Siria.

Summitul are loc a doua zi după apelul lansat de Vladimir Putin pentru crearea, aprobată printr-o rezoluție a ONU, a unei 'largi coaliții antiteroriste' împotriva grupării jihadiste Statul Islamic care s-ar sprijini pe armata siriană și ar permite menținerea la putere a președintelui Bashar al-Assad, variantă respinsă de occidentali.

Au fost invitate la acest summit 104 state și în jur de o sută de organizații regionale, precum și reprezentanți ai societății civile și lideri religioși.

Iohannis: Trebuie facut mai mult pentru a combate terorismul cu instrumente juridice

'Noi credem că totul trebuie să se facă conform regulilor în cadrul ONU. Nu servește la nimic ca SUA 'să tragă spuza pe turta lor' și să-și aroge prerogativele Națiunilor Unite', a spus ambasadorul rus la ONU.

Vitali Ciurkin susține că inițiativa reprezintă 'o lipsă de respect grosolană' față de secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, și 'subminează eforturile' organizației în materie de luptă antiteroristă.

'ONU au propria lor strategie antiteroristă și toate acestea ar fi putut fi dezbătute în liniște la ONU. Dar americanii nu ar fi americani dacă nu ar încerca să-și demonstreze rolul conducător, chiar dacă doar pe hârtie', a mai spus el.

Obama: pentru a invinge ISIS in Siria este nevoie de un alt presedinte in locul lui al-Assad 

'Ei demonstrează că, chiar și în această clădire (a ONU — n.r.), Obama este cel care comandă. Este pur și simplu păcat', a adăugat Ciurkin. Potrivit Reuters, remarca aceasta ar fi fost atrasă de prezența la summitul organizat de Barack Obama a reprezentanților Kosovo, care nu este membră a ONU și a cărei independență nu a fost recunoscută de Rusia.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22