Pe aceeași temă
Ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin,a anunțat că delegația rusă se va mulțumi să trimită un diplomat 'pentru a acoperi evenimentul'.
Summit antiterorism, la care a vorbit și președintele Klaus Iohannis, a încercat mobilizarea coaliției împotriva Statului Islamic (SI) create în urmă cu peste un an, fără un rezultat evident, într-un moment în care Rusia începe să se implice în criza din Siria.
Summitul are loc a doua zi după apelul lansat de Vladimir Putin pentru crearea, aprobată printr-o rezoluție a ONU, a unei 'largi coaliții antiteroriste' împotriva grupării jihadiste Statul Islamic care s-ar sprijini pe armata siriană și ar permite menținerea la putere a președintelui Bashar al-Assad, variantă respinsă de occidentali.
Au fost invitate la acest summit 104 state și în jur de o sută de organizații regionale, precum și reprezentanți ai societății civile și lideri religioși.
Iohannis: Trebuie facut mai mult pentru a combate terorismul cu instrumente juridice
'Noi credem că totul trebuie să se facă conform regulilor în cadrul ONU. Nu servește la nimic ca SUA 'să tragă spuza pe turta lor' și să-și aroge prerogativele Națiunilor Unite', a spus ambasadorul rus la ONU.
Vitali Ciurkin susține că inițiativa reprezintă 'o lipsă de respect grosolană' față de secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, și 'subminează eforturile' organizației în materie de luptă antiteroristă.
'ONU au propria lor strategie antiteroristă și toate acestea ar fi putut fi dezbătute în liniște la ONU. Dar americanii nu ar fi americani dacă nu ar încerca să-și demonstreze rolul conducător, chiar dacă doar pe hârtie', a mai spus el.
Obama: pentru a invinge ISIS in Siria este nevoie de un alt presedinte in locul lui al-Assad
'Ei demonstrează că, chiar și în această clădire (a ONU — n.r.), Obama este cel care comandă. Este pur și simplu păcat', a adăugat Ciurkin. Potrivit Reuters, remarca aceasta ar fi fost atrasă de prezența la summitul organizat de Barack Obama a reprezentanților Kosovo, care nu este membră a ONU și a cărei independență nu a fost recunoscută de Rusia.