Rusia pregătește măsuri punitive la adresa Lituaniei care a blocat traficul spre Kaliningrad

L. G. | 21.06.2022

Rusia a promis marţi măsuri „severe” împotriva Lituaniei care a instituit restricţii pentru anumite mărfuri care tranzitează pe calea ferată spre enclava rusă Kaliningrad, relatează AFP şi DPA.

Pe aceeași temă

„Rusia, bineînţeles, va reacţiona la astfel de acte ostile. Măsuri adecvate sunt în curs de elaborare la nivel interministerial şi urmează a fi adoptate”, a afirmat Nikolai Patruşev, secretar al puternicului Consiliu de securitate rus, cu prilejul unei vizite la Kaliningrad.

„Ele vor avea consecinţe negative severe pentru populaţia Lituaniei”, a adăugat el, citat de agenţia Interfax.

Nikolai Patrușev este unul dintre cei trei oameni loiali lui Putin cu care acesta a lucrat încă din anii 1970 la Sankt Petersburg, de când al doilea oraș al Rusiei se numea Leningrad.

Ceilalți doi apropiați ai lui Putin sunt șeful serviciului de securitate Alexander Bortnikov și șeful serviciilor de informații externe Serghei Naryshkin. Cei trei formează grupul restrâns de oameni cei mai apropiați cu care Putin se sfătuiește.

Puțini dețin atât de multă influență asupra președintelui rus ca Nikolai Patrușev. Nu numai că a lucrat cu el în vechiul KGB în perioada comunistă, ci a condus și FSB (fostul KGB) din 1999 până în 2008.

În timpul unei reuniuni bizare a consiliului de securitate al Rusiei, cu trei zile înainte de invazia din Ucraina (24 februarie), Patrușev și-a susținut punctul de vedere conform căruia „obiectivul concret” al SUA este să destrame Rusia.

Nikolai Patrușev este primul care a instigat la luptă, iar Putin a părut să țină cont e sfaturile acestuia.

Rusia l-a convocat pe ambasadorul UE

Lituania, membră a UE, a închis de sâmbătă un coridor feroviar dinspre Rusia către exclava sa pentru anumite bunuri de bază, între care materiale de construcţii, metale şi cărbune, ca răspuns la noile sancţiuni ale UE.

Drept reacţie, şeful delegaţiei UE în Rusia, Markus Ederer, a fost convocat marţi la Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova.

Ederer a îndemnat Rusia să se abţină de la „paşi şi retorică escaladată'' în legătură cu ceea ce Moscova numeşte „restricţii anti-ruseşti” asupra bunurilor care tranzitează între Kaliningrad şi restul Rusiei, a declarat un purtător de cuvânt al UE. „El a transmis poziţia noastră cu privire la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi a explicat că Lituania aplică sancţiunile UE şi că nu există nicio blocadă, şi le-a cerut să se abţină de la măsuri şi retorică de escaladare'', a declarat purtătorul de cuvânt Peter Stano.

Într-un comunicat, diplomaţia rusă a acuzat UE că încurajează o „escaladare" şi a cerut restabilirea imediată a tranzitului spre Kaliningrad.

Denunţând o „blocadă”, guvernatorul din Kaliningrad, Anton Alihanov, a estimat că între 40% şi 50% dintre importurile exclavei ar putea fi supuse restricţiilor, de la cărbune şi metale, până la materiale de construcţie şi bunuri tehnologice.

Enclava Kaliningrad

Kaliningrad, fostul port Koenigsberg a fost capitala Prusiei Orientale, și a fost cucerit de armata roşie de la Germania în aprilie 1945 şi a fost anexat de Uniunea Sovietică după Al Doilea Război Mondial. Exclava se află între Polonia şi Lituania, ambele membre ale UE şi NATO.

Întreg teritoriul Prusiei Orientale a fost împărțit în două, partea de sud fiind alipită la Polonia reînființată după Război, iar partea de nord a fost anexată de Uniunea Sovietică, intrând în componența Republicii Socialiste Federative Sovietice Rusia.

După prăbușirea Uniunii Sovietice, Kaliningrad a rămas rupt de restul teritoriului rus.

Kaliningrad, exclavă strategică şi militarizată, sediul flotei ruse în Marea Baltică, este înconjurată de Lituania şi Polonia, două state membre NATO şi ale Uniunii Europene care susţin cu fermitate Kievul de la începutul conflictului din Ucraina.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22