Rusia recunoaște că ”Moskva” s-a scufundat. Explozii puternice în Kiev și Herson

Redactia | 15.04.2022

Crucişătorul „Moscova”, nava-amiral a flotei ruse din Marea Neagră, s-a scufundat, în timp ce era remorcată, a informat agenţia rusă Ria Novosti, care a citat ministerul rus al Apărării.

Pe aceeași temă

Autoritățile ucrainene au anunțat joi că au lovit crucișătorul Moscova cu rachete „Neptun”, provocându-i pagube grave.

Pe de altă parte, Ministerul rus al Apărării a susținut că nava a fost evacuată în urma unui incendiu la bord care a provocat explozia muniției.

În timpul nopții, mai multe explozii puternice au fost auzite în Kiev. Potrivit presei ucrainene, au fost explozii și în orașul Herson.

harta-atacuri-nexta

Hartă din 14 aprilie, care evidențiază cele mai noi evoluții de pe câmpul de luptă în Ucraina, conform Miniterului britanic al Apărării. FOTO: NEXTA Twitter

Armata ucraineană: În 24 de ore, opt atacuri ale rușilor în Donețk și Lugansk au fost respinse

Ucraina a respins opt atacuri ale rușilor în regiunile Donețk și Lugansk în ultimele 24 de ore, a informat Statul Major al Forțelor Armate ucrainene.

Încercările de a obține controlul asupra Popasna și Rubijne în Donețk și Tavria din estul Ucrainei au fost „nereușite”, potrivit sursei citate.

În ultimele zile, Rusia și-a retras trupele din capitala Kiev și și-a mutat atenția către estul Ucrainei. 

Peste 2.500 de civili au fost evacuați joi

Circa 2.550 de civili au reuşit să plece joi din zonele unde au loc lupte intense în Ucraina, a anunţat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk.
Aproximativ 2.300 de persoane au sosit în oraşul Zaporojie din sudul Ucrainei, printre care 290 de locuitori din Mariupol, a spus ea. Alte 220 de persoane au fost aduse în siguranţă din regiunea Lugansk din estul ţării.

Ucraina a anunţat joi reluarea evacuărilor de civili via nouă coridoare umanitare, în special dinspre oraşul asediat Mariupol, port strategic la Marea Azov situat în sud-estul ţării, după ce autorităţile de la Kiev afirmaseră miercuri dimineaţă că nu vor deschide niciun coridor umanitar în acea zi, acuzând Rusia de ''încălcarea normelor dreptului internaţional''.

Explozii în Kiev și Harkov

Mai multe zone locuite de civili din Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, au fost bombardate, a declarat șeful administrației militare a regiunii. 

„Acestea sunt zone pașnice în care nu există infrastructură militară. Inamicul încearcă să ne distrugă prin astfel de atacuri în urma cărora suferă de fapt doar civilii”, a spus el la televiziunea națională. Potrivit acestuia, cea mai atacată zonă a fost Izium, de unde oficialii ucraineni spun că forțele ruse încearcă să avanseze spre estul Donbasului.

Șeful administrației militare a regiunii a spus că autoritățile încearcă o „evacuare organizată” a civililor din Barvinkove și Lozova, două orașe din sudul regiunii Harkov.

Explozii puternice s-au auzit și în Kiev.

„În timpul remorcării crucişătorului Moscova către portul de destinaţie, nava şi-a pierdut stabilitatea din cauza avariilor suferite de corpul navei, ca urmare a incendiului provocat de detonarea muniţiei la bord. În condiţiile unei mări agitate, nava s-a scufundat”, se arată într-un comunicat al ministerului rus al Apărării, preluat de Ria Novosti.

Conform analiştilor consultaţi de CNN, crucişătorul Moscova este cea mai mare navă, din punct de vedere al tonajului, scufundată de la al Doilea Război Mondial şi până în prezent şi este cea mai mare pierdere navală suferită de Rusia (ca moştenitoare a URSS) din 1945 şi până în prezent.

Cele mai recente informații legate de conflictul din Ucraina:

  • Obiectivul Departamentului de Stat al SUA este ca prezența diplomatică a țării să fie restabilită în Ucraina „de îndată ce va fi sigur și practic să avem diplomați americani pe teren acolo”, a declarat joi purtătorul de cuvânt Ned Price, dar nu a dat niciun indiciu că acest lucru se va întâmpla în viitorul apropiat, relatează CNN.

  • Peste 500 de civili, printre care 24 de copii, au fost ucişi în regiunea Harkov, în estul Ucrainei, de la începutul invaziei ruse la 24 februarie, a afirmat joi guvernatorul regiunii, Oleg Sinegubov.

  • Mai mult de 100 de persoane au fost răpite în Melitopol – un mic oraș din sud-estul Ucrainei și unul dintre primele care au căzut în mâinile rușilor -, de când Rusia a invadat localitatea, la începutul lunii martie, afirmă primarul orașului, Ivan Fedorov, potrivit BBC. Însuși Fedorov ar fi fost răpit de trupele ruse în martie și eliberat cinci zile mai târziu, în schimbul a nouă recruți ruși capturați, potrivit șefului administrației prezidențiale a Ucrainei.

  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a acuzat joi pe Vladimir Putin și pe toți soldații ruși, „de sus până jos”, că sunt niște criminali de război, potrivit BBC.

  • Ucraina încă aşteaptă lansarea unei noi ofensive ruse în Donbas, unde continuă luptele la Mariupol, Kievul admiţând că în acest oraş asediat unii soldaţi ucraineni s-au predat. În acelaşi timp, trupele ruse îşi consolidează prezenţa în apropierea oraşului Severodoneţk din provincia Lugansk.

  • Parlamentul ucrainean a votat joi o rezoluţie care califică drept "genocid" acţiunile armatei ruse în Ucraina, potrivit contului pe Telegram al legislativului de la Kiev.

  • Finlanda, care a anunțat că o decizie privind aderarea la NATO va fi luată în „câteva săptămâni”, se așteaptă la o reacție din partea Rusiei și este pregătită pentru „diferite tipuri de amenințări” din partea Moscovei, a declarat joi la CNN ministrul finlandez de externe, Pekka Haavisto.

  • Statele Unite nu tratează „cu superficialitate” posibilitatea ca Rusia să încerce să folosească arma nucleară tactică în Ucraina, în condițiile în care Moscova continuă să se confrunte cu dificultăți pe câmpul de luptă, a declarat joi directorul CIA, William Burns, citat de CNN.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22