Rusia refuză noul acord de pace prezentat de Ucraina ca fiind „inacceptabil”

L. G. | 07.04.2022

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, acuză Kievul că a prezentat un proiect de acord de pace care conținea elemente „inacceptabile”, divergente față de cele convenite la Instanbul pe 29 martie.

Pe aceeași temă

El a subliniat că negocierile de pace dintre Moscova și Kiev nu avansează atât de repede pe cât și-ar dori, adăugând că Ucraina și aliații săi oocidentali subminează discuțiile mutând atenția asupra acuzațiilor privind crimele de război.

Potrivit lui Lavrov, proiectul de acord înaintat de Ucraina conține condiții diferite de ceea ce ambele părți au convenit la sfârșitul lui martie la Istanbul.

„O astfel de incapacitate de a ajunge la un acord evidențiază încă o dată adevăratele intenții ale Kievului, poziția sa de a trage de timp și chiar de a submina discuțiile prin îndepărtarea de înțelegerile la care s-a ajuns”, a spus el.

Anterior, Kremlinul a declarat că furnizarea de către Occident a mai multor arme Ucrainei ar submina negocierile de pace.

Pe de altă parte, Kievul a cerut Rusiei să-și reducă „gradul de ostilitate” în negocieri.

„Dacă Moscova vrea să arate că este pregătită pentru dialog, trebuie să-și reducă gradul de ostilitate”, a scris pe Twitter consilierul prezidențial Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, care face parte din echipa ucraineană de negocieri.

La discuțiile de la Istanbul de săptămâna trecută, partea rusă a declarat inițial că a primit o „poziție clar articulată” de la ucraineni, în care se angajau la neutralitate față de NATO și statut de nealiniat, non-nuclear.

Ca urmare, bursele au crescut după ce Moscova a anunțat că negocierile avansează și Ucraina a prezentat un nou proiect de pace, însă optimismul investitorilor s-a risipit brusc după ce Lavrov a declarat joi că „prevederile din proiectele de acorduri prezentate negociatorilor ruși de Ucraina miercuri diferă de cele prezentate la discuțiile de la Istanbul la sfârșitul lunii trecute”, potrivit Interfax.

Serghei Lavrov a susținut că Washingtonul îl împinge pe Zelensky să prelungească războiul și să tergiverseze negocierile de pace . Iată cuvintele sale, așa cum au fost prezentate Ria Novosti:

„Ieri, partea ucraineană și-a prezentat negociatorilor noștri proiectul de acord, care arăta o deviere evidentă de la prevederile-cheie la care s-au angajat la reuniunea de la Istanbul din 29 martie. Aceste prevederi au fost, de asemenea, consemnate în documentul semnat de David Arakhamia, șeful al delegației ucrainene de negociere”, a spus Lavrov într-o adresă video de joi.

Înaltul diplomat rus a numit apoi pe scurt noile propuneri divergente pe care Moscova le-a caracterizat drept „inacceptabile” – respingându-le definitiv. El a explicat că Ucraina propus să se discute despre statutul Crimeei și Donbasului - regiunile unde forțele ruse își concentreze în prezent majoritatea eforturilor militare. Mai exact, el a subliniat că viitoarele garanții de securitate pentru Ucraina exclud recunoașterea statului de regiuni aflate sub controlul Rusiei pentru Crimeea și Sevastopol.

Miercuri, Lavrov a sugerat că Occidentul folosește „isteria” în privința acuzațiilor de crime de război pentru a împiedica orice progres la masa negocierilor de pace.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Lavrov: “Peace Talks with Ukraine not progressing was fast as we would’ve wanted. West trying hard to derail it by sparking a hysteria over “war crimes.” It’s their call. Russia is ready for whatever.” <a href="https://t.co/NknxDQ4IPW">pic.twitter.com/NknxDQ4IPW</a></p>&mdash; Joseph C. Okechukwu (@jcokechukwu) <a href="https://twitter.com/jcokechukwu/status/1511843336964947978?ref_src=twsrc%5Etfw">April 6, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22