Rusia refuză să mai participe la lucrările Consiliului Europei

Redactia | 10.03.2022

Ministerul rus de Externe a spus că Moscova nu mai intenționează să participe la activitățile Consiliului Europei, întrucât țările occidentale subminează activitatea acestei organizații.

Pe aceeași temă

„Neprietenos cu Rusia, UE și statele NATO, abuzând de majoritatea lor absolută în Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, continuă linia de distrugere a Consiliului Europei și a spațiului umanitar și juridic comun din Europa”, a declarat Ministerul rus de Externe,într-un comunicat publicat joi.

Moscova subliniază, de asemenea, că „Rusia nu va participa la transformarea de către NATO și UE a celei mai vechi organizații europene într-o altă platformă de incantații despre superioritatea și narcisismul occidental”.

Decizia a fost anunțată pe fondul invaziei armate rusești în curs de desfășurare a teritoriului Ucrainei, a criticilor acute ale acțiunilor conducerii ruse din multe țări ale lumii și a sancțiunilor economice occidentale fără precedent împotriva politicienilor, oamenilor de afaceri, băncilor, agențiilor guvernamentale și companiilor.

Pe 25 februarie, a doua zi a invaziei ruse, Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a decis să suspende calitatea de membru al Rusiei la organizație din cauza războiului din Ucraina.

Decizia a fost luată la inițiativa Poloniei și Ucrainei.

După cum sa raportat atunci, Rusia este privată de dreptul de a avea reprezentare în Consiliu și în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, dar rămâne parte la convențiile europene semnate, inclusiv la Convenția privind drepturile omului. Suspendarea calității de membru nu este o măsură permanentă, Moscova mai are căi de comunicare cu Consiliul, se arată într-un comunicat al organizației.

Rusia a aderat la Consiliul Europei în 1996, devenind al 39-lea membru al acestei structuri internaționale.

Un an mai târziu, în legătură cu apartenența la organizație, Moscova a introdus un moratoriu asupra pedepsei cu moartea. Curtea Constituțională a prelungit de două ori moratoriul, în 1999 și 2009, dar Codul penal menționează încă pedeapsa cu moartea.

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei și fostul președinte Dmitri Medvedev, comentând, printre altele, suspendarea calității de membru al Rusiei în Consiliul Europei și APCE, a numit măsura „nedreptate sălbatică”. În același timp, a spus că acesta este și un motiv bun pentru a „trânti ușa și a uita pentru totdeauna de aceste case de pomană fără sens”. Medvedev a adăugat că decizia permite Rusiei să restabilească pedeapsa cu moartea pentru a preveni crimele deosebit de grave din țară.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22