Rusia reînființează temutul KGB sub forma Ministerului Securității, un super-serviciu secret

E.b. | 19.09.2016

O amplă reformă a aparatului de securitate al Federației Ruse este în curs de elaborare, potrivit ziarului Kommersant, care citează ''multiple surse guvernamentale". Reforma planificată nu se va mărgini doar la reînființarea unui super-serviciu de securitate.

Pe aceeași temă

 

 

Este vorba despre un minister identic cu fostul KGB-ul, temutul serviciu secret al Uniunii Sovietice, la care se adaugă și puterea de a controla cum sunt instrumentate dosarele speciale de cercetare penală. 

 

Până la alegerile prezidențiale din 2018, se intenționează înființarea Ministerului Securității Statului (MGB), care va funcționa pe structura Serviciului Federal de Securitate (FSB), la care se vor adăuga Serviciul Federal de Pază a Granițelor (FSO) și serviciul de Informații Externe (SVR), adică exact cele trei foste direcții principale care alcătuiau KGB-ul, conform, Kommersant, preluat de Digi24.ro.


Reforma planificată nu se va mărgini doar la reînființarea unui super-serviciu de securitate. Sursele Kommersant afirmă că va afecta și organele de cerecetare penală, în sensul în care Comitetul Rus de Cercetări (SKR), organism sub autoritatea directă a președintelui, creat în 2011 cu scopul creșterii eficienței  procesului de instrumentare a dosarelor penale, va fi diolvat în Procuratura Generală.

 

Funcțiile Ministerului pentru Situații Speciale (MCS), care coordonează toate serviciile de asistență și intervenție în caz de accidente și dezastre naturale,  vor fi împărțite între Ministerul Apărării și Ministerul de Interne.

 

Cea mai semnificativă modificare în noua arhitectură de securitate este cea potrivit căreia nou-înființatul Minister al Securității Statului va primi competența de a instrumenta dosarele de cercetare penală, de ''importanță deosebită'', și de a exercita controlul asupra modului în care alte instituții își desfășoară activitatea în dosarele la baza cărora au stat informații furnizate de noul super-serviciu.

 

Printre motivațiile oficiale ale planificatei reforme este aceea că va duce la creșterea eficienței cu care sunt conduse serviciile secrete, precum și la combaterea corupției din serviciile speciale și din Procuratură, mai notează publicația moscovită Kommersant.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22