Pe aceeași temă
34 de morți și 85 de răniți, acesta este bilanțul atentatelor din Volgograd. Cel mai tânăr rănit, este Vika, o fetiță de 3 luni, a cărei mamă și bunică, Anastasia și Tatiana, au murit în explozia din troleibuz.
Duminică, 29 decembrie. În corpul central al gării din Volgograd, în fața detectorului de metale, a fost detonată o bombă, al cărei echivalent, potrivit experților ruși, era de 10 kg trotil. Primul bilanț: 14 morți la locul exploziei, 38 de persoane rănite, dintre care câteva foarte grav. În următoarele ore au decedat alte 3 persoane, în urma rănilor.
Intrarea în gara din Volgograd, după atentatul terorist |
Bomba artizanală ar fi fost purtată într-un rucsac de către atentatorul sinucigaș. Prima versiune pusă în circulație de anchetatori scoatea în evidență vigilența polițistului feroviar, care ar fi observat cum o femeie încearcă să treacă pe lângă detectorul de metale, și pe care ar fi întors-o din drum, moment în care ea a detonat bomba. Identitatea teroristei, anunțată neoficial, ar fi Oksana Aslanova, apropiată de Naida Ahialova, autoarea atentatului sinucigaș din 21 octombrie, când o bombă a fost detonată într-un autobuz din Volgograd. În urma atentatului din octombrie au murit 8 persoane, printre care și Ahialova. Cu siguranță că numele Aslanovei era la vedere, în fișele forțelor de ordine, de vreme ce a fost oferit presei cu atâta promptitudine. Spre seară, însă, a fost difuzată o nouă versiune, potrivit căreia pe înregistrările video, recuperate după explozie, se vede un bărbat, iar numele pronunțat acum este Pavel Pecionkin. Și el era, într-un fel, la îndemână. Cazul său fusese prezentat cu câteva săptămâni mai înainte, într-un reportaj, la canalul de televiziune TVȚ.
Medic pe mașina de salvare în Republica Marii El, din Federația Rusă, Pavel are tatăl rus și mama tătăroaică. La împlinirea vârstei de 30 de ani, a decis să treacă la islam, să renunțe la serviciu și să plece la Moscova, unde fratele său mai mic, Ivan, își făcuse un rost. Pavel Pecionkin a trecut prin Moscova, în drum spre Daghestan, republică rusă din nordul Caucazului, unde s-a alăturat sectei fundamentaliste a wahhabiților. Disperați, părinții au încercată să-l aducă acasă, prin intermediul unui film difuzat pe youtube.com, în care-l imploră, cu lacrimi în ochi: „Fiule, aruncă arma! O să ucizi copii! Nu fii terorist. Fie-ți milă de copii!” La care fiul, Pavel, răspunde tot printr-o înregistrare video, că nu se întoarce acasă, că a plecat pentru ca Allah să fie mulțumit de el, și că lucrează ca să-și câștige raiul. Povestea familiei Pecionkin este relatată cu multe amănunte și abundent ilustrată cu fotografii de Komsomolskaia Pravda.
Pavel Pecionkin, presupusul atentator din gara Volgograd (foto: Komsomolskaia Pravda) |
Volgograd a fost în ultimul deceniu o țintă a atentatorilor islamiști din nordul Caucazului, de la avionul decolat de la Moscova ce se îndrepta spre Volgograd și care a explodat în aer, în 2004, la autobuzul și troleul distruse de atentatori sinucigași, în ultimele luni ale anului 2013. Poate că a contat și simbolistica: fostul Stalingrad, locul unde s-a schimbat soarta Războiului pentru Apărarea Patriei, cum este denumit în Rusia cel de-al Doilea Război Mondial. Sau poate mai important e faptul că Volgograd este cel mai mare nod de comunicații aero, terestre și fluviale din întreaga regiune.
La nici 24 de ore de la atentatul din gară, în dimineața zilei de luni, 30 decembrie, la ora 8.23, o explozie puternică s-a produs în troleibuzul 15, ce străbătea raionul Dzerjinski spre centru, către universitate, de unde și numărul mare de studenți. Bomba conținea echivalentul a 4 kg trotil și elemente de metal de tipul celor folosite la explozia din gara Volgograd, ceea ce i-a făcut pe anchetatori să declare că cele două atentate au fost pregătite de aceeași grupare teroristă.
Troleibuzul nr. 15, ținta atacului terorist din dimineața de 30 decembrie |
O panică cumplită a cuprinsă întreg orașul Volgograd, în care fusese deja introdusă starea de urgență (ridicată duminică, 5 ianuarie). Pe rețelele de socializare, vreme de câteva ore, s-au răspândit tot felul de zvonuri, prezentate drept informații certe, despre alte atentate teroriste care s-ar fi produs în acele ore.
În ultimele zile, anchetatorii n-au mai difuzat informații relevante. Doar un portal, dedicat evoluțiile din Caucaz, menționează doi tineri din Daghestan, Asker Samedov (1990) și Mahomed Isaev (1987), care ar fi și ei implicați, după probele AND recoltate de la rude, în modul cel mai direct, în atentate.
Încă de la prima explozie, experții ruși și cei străini, aproape la unison, au afirmat că atentatele au legătură cu Olimpiada, care se va deschide peste câteva zile la Soci, în sudul Rusiei. De altfel, liderul rebelilor ceceni, Doku Umarov, în iulie 2013, anulase moratoriul asupra țintelor civile și a atacurilor teroriste din afara zonei Caucazului de Nord și ceruse luptătorilor săi să împiedice desfășurarea Olimpiadei de Iarnă.
Aceste atentate sunt un indicator al tensiunii din Caucazul de Nord. În ultima jumătate de an s-au produs repoziționări ale diverselor clanuri din Daghestan, cea mai sensibilă republică din Caucazul de Nord. În iunie 2013 a fost arestat Said Amirov, influentul primar al capitalei Mahacikala, orașul în care se intersectează interesele celor mai influente clanuri din Caucaz. Noul primar interimar, Martazali Rabadanov, rector al Universității din Daghestan, n-are sprijinul de care se bucura Amirov. Zilnic din Daghestan vin știri despre procurori sau judecători omorâți, despre polițiști aflați în patrulare linșați, despre automobile aruncate în aer. Și din republicile învecinate astfel de știri se întețesc. În Cecenia nu este liniște nici măcar în coloniile penitenciare. Recent, la Cernokozovo, deținuții au descoperit că erau înregistrați video în camerele de întâlniri, în timpul vizitelor soțiilor lor, ceea ce a provocat o răscoală, la care ar fi participat peste 300 de deținuți. Mai mulți comentatori explică tensiunea din Caucazul de Nord tot prin apropierea Olimpiadei.
Sunt însă analiști care cred că prin atentatele de la Volgograd, teroriștii vor de fapt să distragă atenția forțelor de ordine de la ținta principală care ar fi orașul Soci, situat la 650 km spre Vest. Alții sunt de părere că prin astfel de acțiuni, grupările wahhabite adună resurse de la sponsorii lor din Arabia Saudită și Kuweit, promițând acțiuni cu mare impact mediatic în vremea Jocurilor Olimpice. Sunt și unii, puțini la număr, care critică Kremlinul, afirmând că în loc să lupte împotriva homosexualilor și lesbienelor, mai bine ar face anti-terorism serios. Cât despre fluturarea amenințării teroriste care planează asupra Olimpiadei de la Soci, cred aceeași analiști, ea ar avea și scopul de a motiva absența de la ceremonia de deschidere a unor importanți lideri, precum Obama sau Hollande.