Pe aceeași temă
În 2014, Rusia a zguduit din temelii, prin intervenția din Ucraina, întregul peisaj geopolitic global. Chestiuni în materie de securitate care păreau ferm tranșate au fost puse brusc între paranteze. În plus, Moscova a luat prin surprindere Occidentul printr-o formulă sofisticată de război hibrid pentru care americanii și europenii par să găsească cu greu soluții de contracarare.
Atunci când Banca Centrală a unei țări mărește peste noapte dobânda de referință de la 10,5 la 17 procente e semn că se întâmplă ceva cu adevărat grav. Această decizie aproape disperată s-a luat la Moscova după ce rubla se prăbușise literalmente în raport cu dolarul. Deși întregul context economic în care se află Rusia este deprimant, deocamdată popularitatea lui Vladimir Putin rămâne în continuare la cote ridicate. Dar asta nu este nepărat o garanție pe termen lung. Pe moment, o parte dintre ruși se mulțumesc să facă haz de necaz. O glumă care circulă în aceste zile la Moscova sună cam așa: care sunt cele trei lucruri care au legătură cu numărul 63? Ei bine, ele sunt: vârsta lui Putin, nivelul (record negativ) la care a ajuns paritatea rublă-dolar și nivelul până la care a coborât prețul barilului de petrol. La un moment dat, cursul de schimb al rublei căzuse chiar sub pragul de 70, însă între timp deprecierea a fost oprită. Dar pentru asta rușii au trebuit să intervină cu 7 miliarde de dolari pe piața valutară. Iar prețul barilului, a cărui scădere are un efect devastator asupra Moscovei (68 de procente a fost în 2013 ponderea petrolului și gazelor naturale în totalul exporturilor Federației Ruse, iar jumătate din veniturile bugetare provin, de asemenea, de pe acest segment), a ajuns chiar sub 60 de dolari.
Kremlinul nu se confruntă doar cu un deficit masiv de venituri, ci și cu deteriorarea percepției generale, atât în exterior (rezultatul fiind exodul capitalului), cât mai ales în interior (unde oamenii se obișnuiseră cu ideea unei prosperități în creștere). Atunci când a preluat puterea, Vladimir Putin le-a propus în fapt rușilor următoarea înțelegere: în schimbul unui nivel rezonabil de prosperitate și de securitate individuală, ei trebuiau să accepte un regim autocratic. Liderul rus a avut norocul să prindă o perioadă în care prețul petrolului a crescut exploziv (la un moment dat a ajuns aproape de 150 de dolari pe baril), mai ales ca urmare a ritmului înalt de creștere economică din China.
Iată de ce liderul de la Kremlin, aflat în imposibilitatea de a mai putea respecta vechea înțelegere, le propune acum rușilor una nouă: le cere să facă sacrificii și să-l urmeze în confruntarea geopolitică împotriva unui Occident dușmănos, care vrea să distrugă ființa Rusiei. Dar va funcționa noua înțelegere la fel de bine ca prima? Pentru asta, el are nevoie de conflicte, de confruntări care să stârnească emoții la nivelul populației. E un joc pe sârmă, care se bazează pe escaladarea situației din estul Ucrainei, pe posibila reactivare a unor zone de conflict mai vechi (Transnistria e un bun exemplu) sau pe deschiderea unora noi, dar care poate scăpa oricând de sub control.
De câțiva ani buni, Rusia lui Putin se străduiește să consolideze o falie care să despartă lumea creștin-ortodoxă de „Occidentul decadent“. Nu este ceva de dată recentă și cu atât mai puțin ceva declanșat de criza din Ucraina. E vorba de un proces de mai lungă durată. De peste zece ani, retorica antioccidentală, cultivată și în mass-media, dar și în manualele școlare, e omniprezentă în Rusia. Doar că acțiunile agresive întreprinse de Moscova împotriva Ucrainei au ridicat tonul atacurilor și i-au făcut pe europeni și pe americani să ia act, în sfârșit, de această realitate. Un jurnalist român care s-a aflat o bucată de vreme la Doneţk îmi spunea că membri din „milițiile patrotice“ proruse care se luptă acolo i-au mărturisit că se pregătesc de peste trei ani. Nici vorbă de o reacție spontană la Euromaidanul de la Kiev. Acela a fost doar pretextul. De altfel, precizia chirurgicală cu care s-au derulat acțiunile paramilitare în Crimeea și în regiunea Donbas sunt o dovadă limpede că lucrurile au fost minuțios pregătite din timp.
Dar de ce a ales totuși Rusia să considere Occidentul drept principalul său inamic, în condițiile în care mulți analiști consideră că o amenințare mult mai serioasă pe termen lung o reprezintă mai degrabă China? Pentru că acest gen de confruntare scoate în relief Moscova în peisajul geopolitic global. Pentru că deseori țările nu se comportă neapărat rațional. Forța resentimentelor, indiferent dacă au sau nu o bază reală, nu trebuie niciodată subestimată. Însă dincolo de asta, pentru Moscova amenințarea occidentală nu este în principal una militară, ci de altă natură: difuzia, de exemplu prin Ucraina, a unui model de societate incompatibil cu actualul regim politic de la Moscova. Or, actualul regim de la Moscova, dominat de oameni din structurile de forță ale statului (așa numiții „siloviki“), nu are deloc intenția să asiste pasiv la subminarea propriei sale baze de putere. În plus, elita naționalistă de la Moscova este convinsă în mod autentic că societatea rusă, care are la bază un puternic filon creștin-ortodox, este incompatibilă în chip fundamental cu modelul de societate de tip occidental. Iată de ce Kremlinul încearcă să îmbrace într-o haină ideologică o confruntare geopolitică al cărei obiectiv este modificarea din temelii a statu quo-ului instituit cu 25 de ani în urmă în Europa.
În ciuda enormelor dificultăți economice cu care se confruntă țara, liderul de la Kremlin nu dă deloc semne că ar fi dispus să schimbe cursul politicii sale externe și al retoricii agresive la adresa Occidentului. Și atunci când a rostit discursul despre starea națiunii, și la recenta conferință de presă maraton care a durat aproape patru ore. Deși a recunoscut dificultățile economice, Putin le-a pus pe seama manevrelor unui Vest ostil, denunțând ceea ce el a numit „amenințările“ Statelor Unite și ale Uniunii Europene. „Ursul rus“ (o sintagmă pe care o folosește des în ultima vreme) își va apăra teritoriul (fără a preciza foarte clar până unde se extinde acesta), a declarat el ritos, cerând sprijinul populației în aceste momente de criză.
Pe 18 decembrie 2014, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a susţinut la Kremlin o conferinţă de presă maraton care a durat aproape patru ore şi la care au fost acreditaţi 1.259 de jurnalişti ruşi şi străini.
Există pericolul ca mulți să considere în acest moment că Rusia este grav rănită din punct de vedere economic, așa că amenințările la adresa securității continentale s-ar fi diminuat considerabil. Or, lucrurile nu stau nici pe departe așa. Moscova ahttp://www.phpnewsscript.com/ pus la punct un concept care a primit numele de război hibrid. Există, bineînțeles, și o componentă militară. Avioane de luptă rusești zboară provocator în imediata apropiere a spațiului occidental, mai ales în zona țărilor baltice. Când Putin s-a aflat la reuniunea G20 din Australia, o flotilă militară rusă a fost deplasată în mod demonstrativ în regiune. Dar acesta nu este decât unul dintre elementele de luat în calcul. Chris Donnelly, fost consilier special al secretarului general al NATO, descrie, pentru Financial Times, un peisaj complex în care Kremlinul acționează pe mai multe fronturi. Iar banii rusești joacă un rol esențial: „Ei angajează drept consultanți parlamentari europeni. Cumpără companii. Cumpără bancheri sau îi șantajează după vizite efectuate la Moscova. Și apoi este corupția. Rusia recurge curent la mită și utilizează adesea pentru asta structuri din crima organizată“. Mai mult decât atât, spune Donnelly, Moscova este superioară occidentalilor și în sfera spionajului clasic și a canalelor de influență la care are acces: „Atunci când fostul cancelar Gerhard Schröder ia parte la sărbătorirea zilei de naștere a lui Vladimir Putin, în aprilie, la doar câteva săptămâni de la anexarea Crimeei, înțelegem cât de adânc a penetrat Rusia establishmentul politic occidental“.
Propaganda externă rusească este și ea extrem de eficientă. Der Spiegel notează că, la Washington, canalul Russia Today (rebotezat RT) are de 13 ori mai mulți telespectatori decât Deutsche Welle. Două milioane de britanici se uită și ei la RT, iar canalul YouTube asociat RT a ajuns la un miliard de vizionări, fiind prima televiziune din lume care depășește acest prag simbolic. Și să nu uităm componenta de cyberwar. Atacul cibernetic recent căruia i-a căzut victimă Sony, întreprins de către nord-coreeni, a fost un adevărat duș rece. Dacă o țară complet falimentară poate întreprinde așa ceva, ne putem imagina ce pot face altele, precum Rusia sau China. Programul nuclear al Iranului costă miliarde de dolari și e greu de ascuns de ochii lumii. Prin contrast, o rețea de câteva mii de hackeri (despre Coreea de Nord se spune că ar avea în jur de 1.800) poate provoca, la o fracțiune din costuri, efecte devastatoare. „Energetic Bear“ este o astfel de armă cibernetică, infectând masiv sisteme de control din infrastructura energetică din Europa. Dacă este activat un atac pe această direcție, se poate provoca un blocaj generalizat în distribuția de energie de pe întregul continent. Or, i-a declarat cotidianului Financial Times un oficial de rang înalt dintr-un serviciu de informații occidental, în spatele acestui „microb cibernetic“ se află Rusia.
Acest format de război hibrid, de conflict nonliniar este accesibil chiar și unor țări cu resurse relativ limitate, între care unele, precum Coreea de Nord sau chiar Iranul, pot acționa la un moment dat iresponsabil. Și o Rusie destabilizată în plan economic poate acționa imprevizibil, în sensul rău al cuvântului. De aceea, trebuie să fim conștienți că ne așteaptă vremuri complicate, cu un înalt potențial de risc.