Rusia și Ucraina au prezentat scenariile de răspândire a norului radioactiv de la Zaporojie

L. G. | 18.08.2022

În scenariul prezentat de ruși, citat de Ria Novosti, norul radioactiv ar acoperi integral Republica Moldova, jumătate din România și părți din Belarus, Slovacia, Germania și Polonia. 

Pe aceeași temă

Specialiștii ruși din cadrul Ministerului Apărării acuză Kievul pentru acțiunile militare din zona centralei de la Zaporojie și amenință că „poate apărea o situație similară” cu cea de la Cernobîl. 

Scenariul rusesc

Rușii susțin că în situația în care generatoarele de rezervă ar ceda, într-o situație „extraordinară”, reactorul se va supraîncălzi și „distrugerea instalațiilor de la reactor în cea mai mare centrală din Europa ar duce la eliminarea în atmosferă a substanțelor radioactive care s-ar răspândi pe sute de kilometri”.  Purtătorul de cuvânt al ministerului rus a mai vorbit și despre consecințele catastrofale ale unei explozii la centrala de la Zaporojie: „O astfel de situație extraordinară va duce la o migrație în masă a populației și va avea consecințe mult mai catastrofale decât criza energetică care se apropie”. 

Din cauza acțiunilor forțelor armate ale Ucrainei, poate apărea o situație similară cu accidentul de la centrala nucleară japoneză "Fukushima". Dacă generatoarele de rezervă și pompele mobile din centrul centralei nucleare sunt distruse, poate apărea supraîncălzirea combustibilului, ceea ce va duce la distrugerea reactorului și la eliberarea de substanțe radioactive în atmosferă, transmite Rusia. Eventualele radiații se pot răspândi nu numai în Ucraina, ci și în Belarus, Germania, Moldova, Polonia, România, Slovacia, potrivit materialelor publicate ale Ministerului Apărării rus

Scenariul ucrainean

Simularea a fost făcută pentru zilele 15-18 august și arată cum s-ar fi dispersat în aer un nor cu material radioactiv (CS-137) rezultat în urma unui incident de la atomocentrala de la Zaporojie, potrivit Pravda.

Concentrațiile radioactive cele mai mari s-ar fi deplasat spre vest, deasupra teritoriului Ucrainei și s-ar fi dispersat încet spre Belarus, Polonia, Slovacia și Țările Baltice.

O parte din materialul radioactiv ar fi acoperit și țara noastră, inițial nordul țării apoi nord-vestul și sud-vestul țării.

În ultimele ore ale simulării material radioactiv ar fi urmat să se îndrepte spre Rusia și spre zona Mării Azov.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">In case a nuclear disaster at Zaporizhzhia nuclear power plant occurred on Aug 15-18, this is how the released airborne radioactive contaminants would probably get dispersed - Ukrainian hydrometeorological institute <a href="https://t.co/1dQLcCtt1u">pic.twitter.com/1dQLcCtt1u</a></p>&mdash; Myroslava Petsa (@myroslavapetsa) <a href="https://twitter.com/myroslavapetsa/status/1560225360209494017?ref_src=twsrc%5Etfw">August 18, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22