Rusia și Ucraina se acuză reciproc pentru moartea a 53 de prizonieri ucraineni în Donețk

L. G. | 30.07.2022

Ucraina susține că Rusia a vrut să distrugă dovezile de tortură la care îi supune pe prizonierii de război, iar Moscova spune că ucrainenii vor să scape de martorii unor crime de război și care s-au predat

Pe aceeași temă

Încă nu se stie din surse independente care dintre părți este vinovată pentru atacul cu rachete asupra închisorii din Olenivka, din republica separatistă Donețk, soldat cu 53 de morți și alte zeci de răniți, relatează BBC.

Imaginele prezintă incaperi mistuite de flacari in care se află cadavre carbonizate ale prizonierilor ucraineni.

Presedintele Volodomir Zelenski descrie bombardamentul care in opinia lui a fost executat de trupele ruse drept „o crimă de război deliberată a Rusiei” care are interesul să ascundă dovezile de crimă și tortură.

La rândul ei, Rusia a spus că tabăra a fost lovită de rachete de precizie ucrainene, HIMARS livrate de SUA. Daniil Bezsonov, un purtător de cuvânt al așa-numitei Republici Populare Donețk, a declarat că atacul a fost o „lovitură directă asupra unei cazărmi care deținea prizonieri”.

El spune că printre cei deținuți în închisoare sunt și membri ai batalionului Azov, care au fost luați prizonieri după ce au apărat orașul Mariupol și pe care Rusia îi consideră neo-naziști și criminali de război.

Ministerul rus al Apărării a declarat că lovitura a fost efectuată cu artilerie Himars fabricată din SUA și a acuzat Ucraina de o provocare „în mod deliberat”. Ministerul rus a prezentat fotografii cu fragmente din rachetă, dar despre care nu se știe însă dacă provin din acest atac.

Un consilier al președintelui Zelensky a spus că scena arăta ca un incendiu și că o lovitură cu rachete ar fi împrăștiat cadavrele.

Statul major al forțelor armate ucrainene a cerut ONU și Crucea Roșie să investigheze decesele, susținând că Rusia a vizat tabăra pentru a ascunde tratamentul acordat prizonierilor de război.

Într-un mesaj postat pe rețelele sociale, statul major al armatei ucrainene a transmis că cele două organizații ar trebui să răspundă imediat, deoarece au dat garanții că prizonierii de război vor fi ținuți în siguranță acolo.

Crucea Roșie a spus că încearcă să ajungă acolo și s-a oferit să ajute la evacuarea răniților.

„Prioritatea noastră în acest moment este să ne asigurăm că răniții primesc un tratament care să le salveze vieța și că trupurile celor care și-au pierdut viața sunt tratate într-un mod demn”, se arată într- un comunicat .

Noul procuror general al Ucrainei Andriy Kostin a declarat anterior că a deschis o anchetă pentru crime de război în legătură cu explozia de la Olenvika.

Închisoarea a fost goală înainte de februarie 2022 și a fost folosită exclusiv pentru prizonierii de război și civili care nu au trecut de filtrarea rusă - un sistem în care oamenii sunt interogați înainte de a se decide unde vor fi trimiși.

Andriy Biletskyi, fondator al batalionului naţionalist Azov, a declarat că printre cei uciși sunt și soldaţi ai unităţii. Mai multe trupe ucrainene care s-au predat forțelor ruse după asediul prelungit la uzina de oțel Azovstal din Mariupol au fost duse la Olenivka.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22