Rusia spune că Europa are doar două opțiuni: Ridicarea sancțiunilor și pornirea Nord Stream 2

L. G. | 02.09.2022

Șeful Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, a declarat că pentru UE a „venit momentul adevărului” și că 2 căi de ieșire din criza energetică: eliminarea sancțiunilor împotriva Rusiei și pornirea Nord Stream 2.

Pe aceeași temă

Viaceslav Volodin a susținut, vineri, că „securitatea energetică a Uniunii Europei este imposibilă fără Rusia” și i-a avertizat pe liderii europeni că au „două căi de ieșire din situația pe care au provocat-o singuri”: eliminarea sancțiunilor împotriva Rusiei și pornirea Nord Stream 2, relatează Reuters.

Momentul adevărului a venit pentru șefii de stat europeni, care au două căi de ieșire din situația pe care au provocat-o singuri: să oprească sancțiunile neligitime pe care le-au impus țării noastre și să repornească Nord Stream 2.

Cealaltă cale este să lase situație așa cum este, ceea ce va duce la probleme în economie și va face viața și mai grea cetățenilor”.

Germania a suspendat autorizarea gazoductului Nord Stream 2 în 22 februarie, cu două zile înaintea invaziei Rusiei în Ucraina, cancelarul Olaf Scholz spunând că procesul de certificare a acestuia nu poate continua date fiind ultimele acțiuni ale Rusiei.

Germania suspendase inițial procesul de certificare al gazoductului Nord Stream 2 în luna noiembrie a anului trecut, cerând părții ruse să îndeplinească mai multe criterii tehnice. Ultima porțiune a gazoductului ce trece pe sub Marea Baltică a fost finalizată în septembrie 2021.

Invazia Rusiei în Ucraina, în 24 februarie, a declanșat sancțiuni ample din partea Occidentului și a dus la o reducere a aprovizionării cu energie din Rusia, alimentând inflația pe tot globul. Unii europeni și-au redus în mod voluntar consumul de energie, inclusiv limitând utilizarea aparatelor electrice și făcând duș la locul de muncă pentru a face, în timp ce companiile se pregătesc pentru posibile raționalizări, amintește Reuters.

Din 27 iulie, gazoductul Nord Stream 1 este utilizat la doar 20% din capacitatea sa maximă din cauza opririi mai multor turbine, măsură pe care Gazprom afirmă că a fost nevoită să o ia din cauza sancțiunilor impuse de Occident.

Uniunea Europeană a acuzat Rusia că recurge la șantaj energetic. De altfel, politicienii din Europa au avertizat în repetate rânduri că Rusia ar putea întrerupe fluxurile de gaz în această iarnă, o măsură care ar duce la creșterea prețurilor pentru consumatorii care se confruntă deja cu prețuri mai mari la alimente și energie.

Rusia este al doilea mare exportator de petrol din lume, după Arabia Saudită, și cel mai mare exportator de gaze naturale din lume. Europa importă aproximativ 40% din gazele sale și 30% din petrolul său din Rusia.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22