Pe aceeași temă
Nici președintele american Joe Biden, nici omologul său ucrainean Volodimir Zelenski nu au arătat „o potențială disponibilitate de a asculta preocupările Rusiei” în timpul vizitei istorice a lui Zelenski în Statele Unite, a spus Dmitri Peskov, relatează Reuters.
În niciun moment, Zelenski nu a fost atenționat „împotriva continuării bombardării barbare a clădirilor rezidențiale din localitățile din Donbas”, a spus Peskov. Regiunea Donbas se află în estul Ucrainei și a fost prima linie a conflictului cu Moscova început în 2014.
Peskov a adăugat că „nu au existat apeluri reale la pace”. Însă, în timpul discursului său de miercuri din Congresul SUA, Zelensky a subliniat că „avem nevoie de pace”, reiterând planul de pace în 10 puncte conceput de Ucraina, dar respins de Moscova.
El a cerut, de asemenea, parlamentarilor americani să „întărească sancțiunile” împotriva Rusiei pentru a face țara „să simtă cât de păguboasă este cu adevărat agresiunea sa”.
Tot în cadrul discursului pe care l-a susținut miercuri în Congresul SUA, Zelenski a afirmat că ajutorul financiar pe care îl primește din partea SUA este o investiție, amintind de luptele purtate în timpul celui de al Doilea Război Mondial împotriva naziștilor pentru a-i convinge pe legiuitorii americani să acorde în continuare sprijin militar pentru a învinge Rusia, conform CNN.
Vizita președintelui ucrainean în SUA vine cu puțin timp înainte ca republicanii – dintre care unii și-au exprimat rezerve din ce în ce mai mari față de sprijinul acordat Ucrainei – să preia controlul pe 3 ianuarie în Camera Reprezentanților.
În timpul vizitei lui Zelenski, administrația Biden a anunțat suplimentarea ajutorului militar cu încă 1,85 miliarde de dolari pentru Ucraina, care include și sistemul de rachete Patriot de apărare aeriană.
„Aceasta este singura modalitate prin care putem priva statul terorist de principalul său instrument de teroare – posibilitatea de a ne lovi orașele, sistemul energetic”, a declarat Zelenskiy la o conferință de presă la Casa Albă, stând lângă președintele Joe Biden.
„Am dori să obținem mai multe sisteme Patriot... suntem în război”, a spus Zelenskiy reporterilor de la Casa Albă.
Congresul SUA este pe cale să aprobe un nou sprijin suplimentar militar și economic de urgență însumând 45 miliarde de dolari, pe lângă aproximativ 50 de miliarde de dolari deja trimise Ucrainei în acest an.
„Rusia trebuie să piardă”
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat că Washingtonul nu vede niciun semn că președintele rus Vladimir Putin ar fi dispus să se angajeze în negocieri de pace.
Asistentul lui Zelenskiy, Mykhailo Podolyak, a spus că Statele Unite au „identificat în sfârșit linia de bază” în conflict.
Consilierul lui Zelenski, Mihailo Podoliac, a declarat că SUA au „identificat în final linia roșie din conflict”: „1. Rusia trebuie să piardă. 2. Niciun „teritoriu dat în schimbul unor pseudo/mondiale compromisuri ”. 3. Ucraina va primi tot ajutorul militar necesar. Pe cât posibil. 4. Nimănui nu-i pasă de isteria „vorbește cu noi” a Rusiei. ..”, a scris el pe Twitter.
În ultimele săptămâni, Ucraina a suferit atacuri repetate ale Rusiei care vizează infrastructura sa energetică, lăsând milioane de oameni fără curent electric sau apă în plină iarnă.
„Occidentul este pregătit pentru o lungă confruntare cu Rusia”
Occidentul care furnizează Ucrainei sprijin militar și vizita președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Washington demonstrează în continuare că „Occidentul este pregătit pentru o lungă confruntare cu Rusia”, a declarat tot joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei.
Maria Zakharova a vorbit în continaure despre „crimele monstruoase” ale „regimului de la Kiev”, adăugând că, oricât de mult ajută Occidentul la înarmarea guvernului ucrainean, „nu vor realiza nimic”.
„Așa cum a afirmat conducerea țării noastre, sarcinile stabilite în cadrul operațiunii militare speciale vor fi îndeplinite, ținând cont de situația de pe teren și de realitățile reale”, a adăugat Zakharova, referindu-se la războiul Rusiei în Ucraina, pe care îl denumește „operațiune militară specială”.