Pe aceeași temă
Războiul din Ucraina a contribuit la creșterea numărului de persoane strămutate forțat în întreaga lume la peste 100 de milioane pentru prima dată, spune agenția ONU pentru Refugiați.
Agenția a menționat că războiul a strămutat opt milioane în Ucraina, iar peste șase milioane de oameni au părăsit țara. Cifra ar trebui să fie „un semnal de alarmă” pentru ca aceste conflicte distructive să fie încheiate și prevenite, potrivit agenției ONU.
Forțele ruse își continuă atacurile în Donbas, în special asupra Severodonețk. Ucraina spune încă o dată că nu va conveni un armistițiu cu Rusia care să implice cedarea de teritorii. Președintele polonez Andrzej Duda a devenit primul lider străin care s-a adresează parlamentului Ucrainei de la invazie, el subliniind că numai Ucraina are dreptul de a-şi decide viitorul.
Zelenski: Până la 100 de ucraineni mor în fiecare zi în est
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că între 50 și 100 de ucraineni mor în fiecare zi pe frontul de est al războiului.
Cele mai grele lupte se concentrează în jurul orașelor Sievierodonetsk și Lisihansk din Lugansk.
Serhiy Gaidai, guvernatorul orașului Lugansk, a declarat într-un interviu la televiziune locală că Sievierodonetsk a fost atacat din „patru direcții diferite”, dar că rușii nu au reușit să intre în oraș.
Agenția ONU pentru refugiați: 100 de milioane de persoane strămutate, un record care nu ar fi trebuit niciodată atins
Invadarea Ucrainei de către Rusia a crescut pentru prima dată numărul persoanelor strămutate în întreaga lume la peste 100 de milioane, a avertizat luni ONU, scrie BBC.
''Numărul persoanelor forţate să fugă din cauza conflictelor, violenţei, încălcărilor drepturilor omului şi a persecuţiilor a depăşit pentru prima dată pragul de 100 de milioane, sub efectul războiului din Ucraina şi a altor conflicte mortale'', potrivit unui comunicat al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).
''Cifra de 100 de milioane este uluitoare, îngrijorătoare. Este o cifră care nu ar fi trebuit niciodată atinsă'', a declarat Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, Filippo Grandi.
''Acest lucru trebuie să servească drept semnal de alarmă pentru ca noi să rezolvăm şi să prevenim conflictele distructive, să punem capăt persecuţiilor şi să luptăm împotriva cauzelor profunde care îi obligă pe oameni nevinovaţi să-şi părăsească locuinţele'', a avertizat el.
Rusia vrea negocieri
Negociatorul rus Vladimir Medinski a declarat că Rusia este dispusă să reia negocierile de pace cu Ucraina şi a dat asigurări că acestea au fost suspendate din cauza Kievului.
„Suntem gata să continuăm dialogul”, a afirmat Vladimir Medinski, consilier al Kremlinului responsabil de negocierile cu Kievul, într-un interviu acordat televiziunii din Belarus.
„Îngheţarea discuţiilor a fost în întregime o iniţiativă a Ucrainei”, a susținut el, adăugând că „mingea este în terenul” ucrainenilor. „Rusia nu a refuzat niciodată negocierile”, a mai spus negociatorul rus.
Rușii au bombardat așezări din Krivoi Rog
Forțele ruse au bombardat trei așezări din districtul Krivoi Rog, a declarat șeful Consiliului regional din Dnipropetrovsk, Mikola Lukașuk. Zece obuze au fost trase asupra satului Marianske, iar alte două au lovit comunitatea Apostolove.
De asemenea, o rachetă rusească a căzut în râul Samara, în districtul Pavlograd. Potrivit lui Lukașuk, nu sunt victime, iar elementele de infrastructură nu au fost afectate. Oficialul dă asigură că nu există trupe de ocupație rusești în regiune, menționează CNN.
Cel puțin o persoană a fost ucisă într-un atac cu rachete asupra orașului Malin din regiunea Jîtomîr, a declarat un oficial militar ucrainean de rang înalt.