Pe aceeași temă
În uzină s-ar află între 2.000 și 2.500 de militari și voluntari, dar și mulți de civili - majoritatea copii.
Aceștia din urmă s-ar fi refugiat acolo, unde speră să fie la adăpost de bombardamentele care le-au distrus orașul, anunță poliția din Mariupol.
Armata Moscovei atacă fără oprire Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, în care populația majoritară este de etnie rusă.
Zelenski și șeful FMI au discutat despre reconstrucția Ucrainei
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat cu directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, despre stabilitatea financiară a Ucrainei şi reconstrucţia ţării după război, informează luni Reuters.
"Am discutat cu directorul general al FMI, Georgieva, problema asigurării stabilităţii financiare a Ucrainei şi pregătirile pentru reconstrucţia de după război. Avem planuri clare deocamdată, precum şi o viziune asupra perspectivelor. Sunt sigur că cooperarea dintre FMI şi Ucraina va continua să fie fructuoasă", a anunţat preşedintele Zelenski într-o postare pe Twitter.
Kristalina Georgieva a confirmat discuţia cu liderul de la Kiev într-un tweet publicat mai târziu în cursul zilei de duminică.
"Mulţumesc pentru conversaţia foarte bună de astăzi", a scris Georgieva, adresându-se preşedintelui Zelenski. Directorul general al FMI a mai scris că sprijinul este "esenţial pentru a pune bazele pentru reconstrucţia unei #Ucraine competitive şi moderne.
Rușii atacă Harkov, Kiev și Mairupol
Harkov este acum la limita nordică a frontului din est. Aici sunt concentrate mare parte din atacurile rusești. Au răsunat sirenele de atac aerian și la Kramatorsk, oraș de importanță strategică din regiunea Donețk. Aici s-au dat lupte grele și în 2014 și tot aici ar urma o ofensivă rusă în următoarea perioadă, afirmă experții militari. Linia frontului este la circa 50 de kilometri nord.
La Mariupol, rușii controlează toată partea urbană. Apărătorii ucraineni, în jur de 2.000 de soldați, sunt în combinatul Azovstal, aflat într-o peninsulă, pe malul mării Azov.
Premierul Ucrainei a spus că a vorbit cu militarii și că aceștia vor lupta până la capăt. Dar armata ucraineană are informații că rușii pregătesc să atace Azovstal și de pe mare.
Denis Șmigal - premierul Ucrainei: Nu, orașul nu a căzut. Acolo în sunt forțele noastre militare, încă sunt acolo soldații noștri, așa că ei vor lupta până la capăt. Pentru moment, încă sunt în Mariupol.
În regiunea Herson, luptători separatiști pro-ruși s-au luptat cu o unitate militară a Rusiei. Informația vine de la guvernatorul din Nikolaev, Vitaly Kim, care a spus, mai în glumă, mai în serios, că nici nu știe cu cine să țină în această confruntare.
Trupele ucrainene care s-au retras în uriașul combinat siderurgic Azovstal din Mariupol - ce aparține miliardarului Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina - ar putea rezista mult timp cu ajutorul tacticilor de gherilă, folosindu-se de rețeaua sa de buncăre și tuneluri, susține un expert militar britanic.
Justin Crump, de la firma de consultanță în domeniul securității Sibylline, a declarat pentru BBC că ucrainenii „sunt foarte bine pregătiți pentru apărare”, după ce au avut la dispoziție peste 50 de zile pentru a fortifica situl și a construi rute de evacuare.
„Bănuiesc că, dacă nu vor fi nimiciți, vor rămâne acolo mult timp - ar putea face lucruri urâte noaptea și apoi să se întoarcă înăuntru”, a sugerat expertul.
El estimează că până la 800 de luptători apără uzina, conduși de Batalionul Azov, miliție a naționaliștilor, care a fost însă integrată în Garda Națională ucraineană. Este o grupare pe care Rusia o consideră „neonazistă”.
„Acești luptători nu vor să fie capturați, nu cred că se vor preda. Iar Rusia nu vrea să intre în uzină și să o curețe metru cu metru, pentru că în subteran, asta s-a putea dovedi oribil”, a spus el.
Ucraina a reușit să își realimenteze forțele asediate din Mariupol în misiuni nocturne foarte riscante, a mai declarat Justin Crump, fară a preciza de unde are aceste informații.