Pe aceeași temă
Cei care s-au predat și au fost transferați pe teritoriul controlat de ruși riscă să fie judecați și executați.
În oțelărie încă mai sunt oameni.
Kievul nu vorbește despre numărul exact al acestora, spunând că este vorba despre informații sensibile.
Oficialii ucraineni asigură că fac "tot posibilul și imposibilul" pentru a-i salva pe toți.
Armata spune că a ordonat evacuarea completă, punând astfel capăt asediului din Mariupol, cea mai sângeroasă bătălie din Europa din ultimele decenii. Trofeul Rusiei, portul de la Marea Azov, este o ruină.,
Rusia prelungește interdicția de zbor la graniță cu Ucraina. În regiunile vizate au fost mai multe explozii „suspecte”
Agenția Federală pentru Transportul Aerian din Federația Rusă a decis să prelungească interdicția de zbor pe toată lungimea graniței cu Ucraina. Decizia a fost luată încă din prima zi a invaziei Ruse și acum a fost prelungită până pe 25 mai.
Niciun avion nu survolează spațiul aerian al Ucrainei. Rusia a prelungit interdicția de zbor la graniță.
Decizia interzicerii zborurilor vizează 11 aeroporturi din zona de sud și centrală a Federației Ruse, anunță Rosaviația. „Regimul interzicerii temporare a zborurilor în aeroporturile vizate a fost prelungit până pe 25 mai, ora 03:45”, anunță Agenția, conform Tass. Printre aeroporturile vizate de interdicție se numără cele din Belgorod, Voronej, Anapa, Krasnodar, Rostov-pe-Don, toate situate în imediată apropiere de granița cu Ucraina.
Israelul a livrat căşti şi veste antiglonţ pentru serviciile de urgenţă şi organizaţiile civile ucrainene
Israelul a livrat 2.000 căşti şi 500 veste de protecţie pentru servicii de urgenţă şi organizaţii civile din Ucraina, informează Reuters. Ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, a declarat luna trecută că va autoriza livrarea de veste şi căşti de protecţie, semnalând o schimbare de poziţie a Israelului în ce priveşte furnizarea de astfel de echipamente pentru Ucraina.
Mediator în criza dintre Ucraina şi Rusia, Israelul a condamnat invazia rusă, dar s-a limitat la acordarea de ajutor umanitar pentru a nu-şi tensiona relaţiile cu Moscova, un actor major în Siria, unde Israelul coordonează lovituri aeriene împotriva desfăşurărilor iraniene.
Armata rusă a atacat regiunea Odesa cu rachete lansate din Marea Neagră
Armata rusă a lansat miercuri un atac cu rachete de pe poziţiile lor din Marea Neagră care a afectat regiunea Odesa, în sud-vestul Ucrainei, a indicat Comandamentul de operaţiuni Sud al forţelor armate ucrainene pe contul său Telegram, potrivit EFE.
„Un nou atac cu rachete lansat împotriva regiunii Odesa dinspre Marea Neagră”, se menţionează în această informare.
Armata rusă „continuă să distrugă infrastructurile (din zonă) şi să exercite presiune psihologică asupra civililor, atacând aşezări din regiune la primele ore ale dimineţii”, subliniază comandamentul ucrainean.
Potrivit datelor preliminare, nu există informaţii pe moment cu privire la eventuale victime sau distrugeri semnificative, dar echipe de intervenţie s-au deplasat la faţa locului şi date precise vor fi făcute publice în orele următoare.
Comandamentul militar ucrainean nu precizează, însă, locurile în care au lovit rachetele şi nici numărul proiectilelor lansate, notează Agerpres.
Odesa, oraş de coastă la Marea Neagră şi situat la câţiva kilometri de graniţa cu Republica Moldova, a fost scena unor bombardamente ruseşti anterioare, care au afectat îndeosebi infrastructuri civile, precum poduri sau autostrăzi.
Ministrul austriac de externe: Austria își va păstra statutul de neutralitate
Ministrul de externe al Austriei, Alexander Schallenberg, a reafirmat miercuri că ţara sa îşi va păstra statutul de neutralitate, chiar dacă alte două state din Uniunea Europeană, Suedia şi Finlanda, şi-au revizuit politica de securitate, cerând să adere la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) în urma invaziei Rusiei în Ucraina, transmite Reuters.
„Situaţia este puţin diferită pentru noi”, a spus Schallenberg la postul de radio german Deutschlandfunk, indicând spre sprijinul public „covârşitor” în Austria în favoarea neutralităţii.
Schallenberg a mai afirmat că ţara sa, care îşi asigură 80% din gazul natural din Rusia, va continua să livreze sprijin umanitar Ucrainei, nu însă şi arme letale.
„Ajutăm la o scară mare, dar nu cu muniţie de război, şi cred că ajutorul pentru Ucraina nu poate fi redus doar la muniţie de război”, a menţionat el, citat de Agerpres.
Elveţia, care nu face parte din UE şi este cunoscută pentru statutul tradiţional de neutralitate, înclină acum mai mult spre aderarea la Alianţă, a indicat şeful politicii de securitate din Ministerul Apărării, într-o declaraţie anterioară pentru Reuters.
Un câine abandonat de ruși în Nikolaev îi ajută acum pe soldații ucraineni
Un câine abandonat de trupele ruse va servi în garda națională ucraineană. El a fost găsit de soldații ucraineni, care l-au antrenat pentru a-i ajuta în lupta contra inamicului.
Bucks, un câine din rasa ciobănesc belgian, a venit cu trupele ruse în regiunea Nikolaev și i-a ajutat pe soldați.
După ce rușii au fost învinși și s-au retras, l-au abandonat pe Bucks. În scurt timp, el a fost găsit de soldații ucraineni care l-au luat să îl îngrijească și să îl antreneze.
În mai puțin de o lună, câinele a învățat comenzile ucrainene. Acum, este pregătit să servească în garda națională a țării și să ajute trupele ucrainene.
România intervine pentru Ucraina la Curtea Internațională de Justiție, în cadrul procedurilor lansate împotriva Federației Ruse
România a luat decizia de a interveni în favoarea Ucrainei la Curtea Internațională de Justiție, în cadrul procedurilor lansate împotriva Federației Ruse, anunță miercuri Ministerul de Externe al României.
„În continuarea demersurilor întreprinse în susținerea Ucrainei ca urmare a războiului ilegal de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva acestui stat, autoritățile române au aprobat, la cel mai înalt nivel, ca România să formuleze o cerere de intervenție în procedurile inițiate de Ucraina împotriva Federației Ruse la Curtea Internațională de Justiție (CIJ), la 26 februarie 2022, având ca obiect un diferend referitor la interpretarea, aplicarea și îndeplinirea obligațiilor prevăzute în Convenția ONU privind prevenirea și reprimarea crimei de genocid din 1948”, se arată în comunicatul MAE.
Statul Major ucrainean: Armata rusă își continuă atacurile în estul Ucrainei pentru a-și menține pozițiile
Armata rusă şi-a continuat în ultimele ore atacurile în regiunea Donbas, în estul Ucrainei, în special în zona unuia dintre oraşele strategice Sloviansk, unde încearcă să-şi reorganizeze şi să-şi menţină poziţiile, informează Statul Major al armatei ucrainene într-un raport cu privire la evoluţia situaţiei de pe front, postat pe pagina sa oficială de Facebook, potrivit agenţiilor de presă EFE şi Ukrinform.
Principalele eforturi ale Rusiei la ora actuală vizează menţinerea şi întărirea cu echipamente a poziţiilor ocupate anterior, activităţi de recunoaştere, refacerea rezervelor şi îmbunătăţirea poziţiilor tactice ale forţelor sale, se menţionează în raportul citat.
În nord, trupele ruse continuă tirurile de artilerie împotriva poziţiilor ucrainene şi a infrastructurii civile în regiunile Chernihiv şi Sumî, din apropierea graniţei cu Belarus, nu departe de Kiev. Se pare că bombardamentele asupra Harkovului, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, au încetat, dar forţele ruse ocupă poziţii în alte zone ale regiunii cu acelaşi nume şi încearcă să împiedice avansarea trupelor ucrainene.
Armata rusă a desfăşurat artileria pentru a bombarda oraşele şi aşezările Ţirkunî, Ruski Tişki, Cerkaski Tişki şi Pitomnik, toate din regiunea Harkov. Pe frontul din Sloviansk, în Doneţkul prorus, trupele Moscovei desfăşoară ofensive în unele aşezări cu sprijinul diverselor tipuri de artilerie, inclusiv cu rachete, se arată în raportul Înaltului comandament ucrainean.
La Mariupol, oraş-port strategic la Marea Azov, în sud-estul Ucrainei, continuă asediul combinatului siderurgic Azovstal, unde ar mai fi rămas combatanţi ucraineni în subteran, cu atacuri aeriene şi de artilerie. Situaţia în acest ultim bastion al rezistenţei ucrainene la Mariupol, controlat aproape în totalitate de forţele ruse, este confuză, notează EFE, în timp ce Ucraina evocă o operaţiune de evacuare în curs de desfăşurare.
Soarta combatanţilor ucraineni, care au ajuns pe mâinile ruşilor, rămâne deocamdată neclară, cu toate că guvernul de la Kiev a anunţat că negociază un schimb cu prizonieri ruşi. Nu se ştie pe moment câţi combatanţi ucraineni s-ar mai afla în tunelurile de la Azovstal.
În zona oraşului Nikolaev, la nord de peninsula Crimeea, forţele ruse au desfăşurat diferite tipuri de artilerie pentru a ataca poziţiile ucrainene. Pe fronturile din Doneţk şi Lugansk, trupele ucrainene au respins 12 atacuri ruseşti în ultimele 24 de ore, au distrus trei tancuri, trei sisteme de artilerie, şase vehicule blindate de luptă şi şapte vehicule motorizate, potrivit raportului citat de Agerpres.
Inamicul efectuează tiruri asupra întregii linii de contact din regiunea Doneţk şi în zona de operaţiuni Sloviansk, încercând să-şi consolideze forţele pentru o ofensivă, se mai spune în document.
Rusia: S-au predat 959 de militari de la Azovstal
959 de militari ucraineni de la Azovstal s-au predat de luni până azi. 80 sunt răniți - anunță ministerul rus al Apărării.
În ultimele 24 de ore s-au predat încă 694 de combatanți, dintre care 29 de răniți. Moscova nu a dat niciun indiciu cu privire la soarta pe care a rezervat-o acestor prizonieri.
Autoritățile ruse au spus în repetate rânduri că nu îi consideră, cel puțin pe cei din regimentul Azov, soldați, ci combatanți neonaziști.
Kievul vrea să-i elibereze printr-un schimb de prizonieri. Apărătorii Mariupolului, care au rezistat două luni în uriașa oțelării Azovstale, pentru ucraineni sunt eroi, simbolul rezistenței în fața invaziei pe care Rusia a lansat-o pe 24 februarie.
Aurescu: România este pregătită să sprijine economia Ucrainei, inclusiv prin facilitarea exporturilor sale de cereale prin țara noastră
Ministrul de Externe Bogdan Aurescu participă la conferința privind securitatea alimentară organizată de Secretarul de Stat al SUA, AntonyBlinken, și la reuniunea Consiliului de Securitate ONU privind Menținerea păcii și securității internaționale pentru conflict și securitate alimentară de la New York. România este angajată să sprijine economia Ucrainei, inclusiv prin facilitarea exporturilor sale de cereale prin țara noastră, a spus ministrul.
Aurescu va participa, în perioada 18-19 mai 2022, la invitația Secretarului de Stat american Antony Blinken, la două reuniuni privind securitatea alimentară globală, inițiate de SUA, care dețin președinția Consiliului de Securitate al ONU pentru luna în curs, potrivit unui comunicat al MAE.
Ucraina restricţionează livrările de porumb spre portul Reni de la Dunăre
Compania naţională de căi ferate din Ucraina a introdus restricţii cu privire la transporturile de porumb spre portul Reni de la Dunăre, a anunţat marţi firma de consultanţă în agricultură APK-Inform, transmite Reuters.
Compania feroviară nu a precizat care e motivul punctual pentru această decizie. Anterior, anunțase că a fost nevoită să introducă restricţii similare din cauza numărului mare de vagoane de marfă care s-au aglomerat la punctele de trecere a frontierei.
Potrivit APK-Inform, restricţiile vor intra în vigoare începând cu data de 18 mai şi vor fi valabile până la noi ordine.
Vladimir Kliciko cere Comitetului Internaţional Olimpic să excludă sportivii ruși
Ucraineanul Vladimir Kliciko, fost campion mondial de box la categoria grea, a făcut un apel către Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) să interzică participarea sportivilor ruşi la competiţii, în urma invaziei armatei ruse în ţara sa, informează Reuters.
Organismele de conducere ale sportului la nivel mondial au decis să suspende sportivii ruşi şi belaruşi după debutul invaziei, în luna februarie, în timp ce CIO a recomandat ca sportivii din cele două ţări să nu ia parte la competiţii internaţionale sau să concureze sub drapel neutru.
Vladimir Kliciko, al cărui frate Vitali este primarul Kievului, s-a înrolat în armata ucraineană de rezervişti, la scurt timp după ce trupele ruse au pătruns în Ucraina. "CIO ar trebui să interzică acum echipa Rusiei. Războiul are loc acum, ei nu pot participa la următoarele Jocuri Olimpice, ei nu pot participa la niciun eveniment sportiv, pentru că acest război este reprezentat de Rusia", a declarat fostul pugilist în cadrul emisiunii "Piers Morgan Uncensored", difuzată de Fox Nation.
"Faptele vorbesc mai tare decât vorbele. Izolarea, iar această izolare vorbeşte mai tare decât orice cuvânt sau orice rând pentru că izolarea este dureroasă", a adăugat Vladimir Kliciko. "Va fi dureros pentru sportivi, pentru economie, va fi dureros pentru oricine şi pentru toţi cei implicaţi alături de Rusia", a adăugat el, citat de Agerpres.
Luni, membrii ruşi ai CIO au primit permisiunea de a participa la sesiunea Comitetului Internaţional Olimpic din această săptămână, forul olimpic spunând că aceştia nu sunt reprezentativi pentru ţara lor.