Pe aceeași temă
Trupele din zona capitalei încă sunt la aproximativ 15 kilometri dinspre nord-vest și aproximativ 30 dinspre est.
La Mariupol, ruşii au continuat să atace intens cu focuri de artilerie, dar şi cu lovituri de la mare distanţă. Oficialii americani spun că apărarea ucraineană a reuşit, în ultimele zile, să recâştige teren în unele zone de conflict.
Trupele ruse care ocupă centrala nucleară de la Cernobîl „au jefuit şi distrus” un laborator de la faţa locului, susţin oficialii ucraineni, citaţi de BBC.
Agenţia de Stat a Ucrainei pentru Managementul Zonei de Excluziune a declarat că ruşii au deteriorat Laboratorul Central de Analiză – care a procesat o mulţime de deşeuri radioactive.
Agenţia de stat a anunţat într-o postare pe Facebook că laboratorul avea „probe foarte active şi mostre de radionuclizi, care astăzi sunt în mâinile inamicului”.
Laboratorul, care a costat aproximativ şase milioane de euro, conţinea şi „echipamente de analiză valoroase”, care nu erau disponibile în altă parte în Europa, a transmis agenţia.
Cernobîl – locul celui mai grav accident nuclear din lume în 1986 – nu este o centrală electrică funcţională, dar necesită totuşi un management constant.
Rușii au capturat-o în primele zile ale războiului luna trecută și au ținut blocați acolo muncitorii timp de câteva săptămâni înainte ca unii să poată pleca acasă.
Fostul sit nuclear rămâne o mare îngrijorare, iar la începutul acestei săptămâni parlamentul ucrainean a raportat că în vecinătatea centralei au izbucnit incendii forestiere, care au fost surprinse de imaginile din satelit.
John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului: Avem indicii că ucrainenii merg mai mult în ofensivă acum. S-au apărat foarte inteligent, foarte agil, foarte creativ în locuri pe care ei consideră că este important să le apere. Și am văzut asta în special în sud, lângă Herson. Au încercat să recâștige teritoriul.
Întrebat dacă este posibil ca Ucraina să câștige războiul, Kirby a răspuns: Evaluăm că, în unele locuri, ei încearcă să recupereze teritoriul pe care rușii l-au capturat sau ocupat. Aș putea spune doar că rușii nu și-au atins niciunul dintre obiectivele strategice pe care și le-au propus. Ucrainenii au o apărare foarte solidă.
(Rușii - n. red.)au probleme cu logistica și cu susținerea, cu manevrele, nu s-au așteptat la o apărăre atât de solidă. Nu îi vedem integrând forțele aeriene cu cele de la sol așa cum te-ai aștepta de la o armată modernă. Par să opereze independent, în niște bule. Credem că au probleme cu comanda, cu abilitatea de a comunica unii cu alții și între unități.
Avem indicii că moralul este o problemă tot mai mare în rândul forțelor ruse care luptă în Ucraina.
Rusia își păstrează la îndemână opțiunea nucleară. Purtătorul de cuvânt al lui Putin spune că aceasta poate fi activată în cazul în care țara sa consideră că se confruntă cu o amenințare existențială.
El a susținut și că operațiunea militară din Ucraina se desfășoară conform planului stabilit.
Departamentul american al Apărării a transmis că, deocamdată, nu a văzut nimic care să determinte schimbarea posturii strategice nucleare a Statelor Unite, dar consideră că retorica nucleară a Kremlinului este periculoasă.
Statele occidentale vor anunţa joi „noi sancţiuni împotriva Rusiei şi întărirea" celor care există deja, a anunţat marţi consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american Joe Biden, în cadrul unei conferinţe de presă, relatează AFP şi DPA.
La summit-urile NATO, G7 şi al Uniunii Europene, Joe Biden „va coopera cu aliaţii la ajustări pe termen lung" privind prezenţa NATO în Europa de Est, a adăugat consilierul pentru securitate naţională.
De asemenea, preşedintele american „va anunţa o acţiune comună pentru întărirea securităţii energetice a Europei" şi a reducerii dependenţei sale de gazul rus, a mai spus Jake Sullivan.
El ar uma să prezinte şi „contribuţii americane suplimentare" pentru acţiuni umanitare în Ucraina şi pentru primirea milioanelor de ucraineni care au fugit din cauza războiului, a mai spus Sullivan.
„Acest război nu se va opri nici uşor, nici rapid", a avertizat el, conform Agerpres.
„În aceste ultime luni, Occidentul a fost unit. Preşedintele va merge în Europa pentru a se asigura că rămânem uniţi", a declarat Jake Sullivan.
Jake Sullivan a dat asigurări, cu acelaşi prilej, că SUA „nu au văzut China să furnizeze echipament militar Rusiei" după recenta discuţie a lui Joe Biden cu omologul său chinez Xi Jinping, dând asigurări că Washingtonul „va continua să supravegheze" astfel de potenţiale acţiuni din partea Beijingului.
Joe Biden are intenţia, la Bruxelles, „să coordoneze strâns mesajul nostru", împreună cu europenii, pentru China, care refuză să condamne invadarea Ucrainei şi pe care SUA au ameninţat-o cu represalii dacă furnizează un ajutor Rusiei.
„Vom vorbi pe o singură voce pe acest subiect" cu europenii, a dat asigurări Jake Sullivan.
El a mai fost întrebat şi despre o eventuală excludere a Rusiei din formatul G20, care reuneşte cele mai puternice economii mondiale.
Fără a răspunde direct, el a declarat totuşi: „Credem că nu este posibil să ne comportăm ca şi cum nimic nu s-a întâmplat cu Rusia în instituţiile internaţionale şi în comunitatea internaţională".