Pe aceeași temă
Kremlinul a afirmat joi că Johnson nu este pe placul său. „El nu ne place dar nici noi nu îl placem”, a declarat Dmitri Peskov în timpul conferinței sale zilnice de presă, el fiind primul oficial rus care a reacționat față de vestea demisiei premierului Marii Britanii, relatează Reuters.
Johnson, care a spus că va asigura interimatul funcției până la alegerea unui succesor, a promis că Marea Britanie va continua să lupte pentru libertatea Ucrainei „indiferent cât va dura”.
Oligarhul rus Oleg Deripaska, împotriva căruia Marea Britanie a impus ample sancțiuni financiare din cauza apropierii sale de Kremlin în aceeași zi în care l-a sancționat și pe Roman Abramovici, a declarat pe canalul său de Telegram că demisia lui Johnson reprezintă „un sfârșit fără glorie” pentru „un clovn prost”.
„Clovnul pleacă”, a declarat și Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat, acuzând că premierul britanic „este unul dintre principalii ideologi ai războiului împotriva Rusiei până la ultimul ucrainean”, o replică favorită a propagandei Kremlinului.
„Liderii europeni ar trebui să se gândească la ce duc astfel de politici”, a mai spus el.
Chiar și înainte ca președintele rus Vladimir Putin să declanșeze războiul din Ucraina pe 24 februarie, Johnson a fost unul dintre cei mai duri critici ai liderului de la Kremlin și a insistat ca statele Occidentale să ia o atitudine mai tranșantă față de Rusia după ce aceasta a început să maseze din nou trupe la granița sa cu Ucraina.
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, a afirmat că plecarea din funcție a lui Johnson este un semn al declinului Occidentului „măcinat de crize politice, ideologice și economice”.
„Morala poveștii este: nu încercați să distrugeți Rusia. Rusia nu poate fi distrusă. Vă puteți sparge dinții și apoi îneca cu ei”, a afirmat ea.