Rușii incendiază zonele din jurul bazelor siriene ca să împiedice observarea din drone sau satelit

Redactia | 11.11.2021

Imagini recente din satelit arată cum rușii incendiază zone din jurul portului Tartus, pentru a crea o perdea de fum care să mascheze activitățile pe care le desfășoară în baza navală pe care o controlează

Pe aceeași temă

Imaginile din satelit arată mai multe dâre de fum care se ridică de-a lungul digurilor și cheiurilor portului, precum și de la două vase aflate în larg. Fotografiile, furnizate de compania Maxar Technologies, au fost prezentate pe contul de Twitter al jurnalistului New York Times, Christiaan Triebert, informează publicația The Drive.

Rusia a intervenit în războiul civil sirian în 2015. De atunci, portul Tartus a devenit o bază strategică de importanță crucială pentru Moscova.

Practic, Tartus este singurul port de apă-caldă pe care îl are Rusia în Marea Mediterană și unica astfel de facilitate pe care Moscova o deține și controlează în afara granițelor sale.

În anul 2017, președintele rus Vladimir Putin a semnat cu liderul sirian Bashar Al Assad un acord prin care Moscova închiriază portul Tartus pentru 49 de ani.

Acordul se va prelungi automat cu încă 25 de ani, în cazul în care niciuna dintre părți nu își exprimă intenția de încetare, înainte de data expirării termenului.

Concomitent, zona portului este în permanență aflată sub supravegherea sateliților, a dronelor și a avioanelor de recunoaștere a mai multor țări. Conform The Drive, perdelele de fum pot fi o metodă eficientă de mascare împotriva fotografiilor standard luate din satelit. Fumul poate, de asemenea, afecta senzorii infraroșii ai unor eventuale rachete folosite pentru atacarea unor ținte aflate în perimetrul portului.

În același timp, perdelele de fum - precum cele folosite de ruși în jurul portului Tartus din Siria - sunt ineficiente în cazul camerelor multi-spectrale (cu care sunt dotate dronele aeriene se supraveghere de tip RQ Global Hawk, de pildă) sau a imaginilor luate cu ajutorul radarelor de tip meteorologic.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22