Pe aceeași temă
Potrivit unui anunt facut de marina rusa, exercitiile lansate luni in Marea Neagra sunt destinate sa respinga o eventuala ofensiva in regiune, potrivit AFP, citata de Agerpres.
“Navele (…) se antreneaza pentru a contracara atacuri aeriene ale inamicului in regiunea Marii Negre, in apropiere de coastele Crimeii”, a transmis un purtator de cuvant al marinei ruse.
Exercitiile reunesc o corveta, mai multe nave de mici dimensiuni si bombardiere Su-24 si urmeaza a se incheia cu lansarea unui tir de racheta de croaziera.
In tot acest timp, in nordul continentului, la Marea Barent, portavionul Amiral Kuznetov efectueaza de asemenea exercitii ce implica lansari de rachete.
Intensificarea prezentei militare ruse in Marea Neagra trebuie privita in contextul tensiunilor cu Occidentul, dupa daramarea regimului prorus condus de Viktor Ianukovici in Ucraina, anul trecut.
Flancul estic al Aliantei Nord Atlantice a cunoscut de atunci o crestere a prezentei militare ruse, statele de pe linia flancului – Balticele, Polonia, Romania – manifestand ingrijorare fata de agresiunea Moscovei. Situatia i-a determinat pe americani sa-si creasca prezenta militara in zona ca raspuns la actiunile Kremlinului, ceea ce a dus la situatii tensionate intre cele doua state.
In primavara acestui an, distrugatorul USS Ross a participat la exercitii navale in Marea Neagra alaturi de Marina romana si cea ucraineana. In cadrul acelor manevre, doua avioane militare ruse s-au apropiat la mica distanta de vasul de lupta american, fapt ce a provocat discutii incordate intre Washington si Moscova.
Relatiile Federatiei Ruse cu Occidentul se afla la cel mai scazut nivel dupa caderea Cortinei de Fier si prabusirea Uniunii Sovietice, fapt provocat de implicarea rusilor in Ucraina, anexarea Crimeii si campania militara recent lansat in Siria.