Rușii suferă pierderi semnificative în timp ce încearcă să înainteze spre vest

Redactia | 16.05.2022

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că „Ucraina poate câștiga acest război” și că „Rusia nu își atinge obiectivele strategice”. 

Pe aceeași temă

După Finlanda, și Suedia se pregătește să ceară aderarea la NATO. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că „Ucraina poate câștiga acest război” și că „Rusia nu își atinge obiectivele strategice”. El a numit deciziile Suediei și Finlandei „istorice”, adăugând că „ușa NATO este deschisă” ambelor țări. Totodată, forțele ruse se retrag din nord în urma contraofensivei Ucrainei, dar intensifică atacurile în est, spun oficialii ucraineni.

Armata ucraineană: În unele zone, efectivele unităților ruse sunt sub 20%

Armata ucraineană susține că forțele armate ruse au "suferit pierderi semnificative în ceea ce privește efectivele și echipamentele" în timp ce încearcă să avanseze spre vest până la granițele regiunilor Luhansk și Donețk, potrivit unui purtător de cuvânt al Statului Major General al Forțelor Armate.

"În unele zone, efectivele unităților ruse, ca urmare a ostilităților, sunt sub 20%", a declarat duminică târziu Statul Major al forțelor armate, conform CNN.

"În direcția Popasna, din cauza pierderilor grele și a incapacității de a acționa independent, trupele aeropurtate ale forțelor armate ale Federației Ruse fac echipă cu reprezentanți ai companiilor militare private rusești pentru acțiuni ulterioare", a susținut Oleksandr Ștupun, purtătorul de cuvânt al Statului Major General.

Popasna a căzut în mâinile forțelor ruse la începutul acestei luni, dar se pare că acestea nu au mai avansat în zonă de atunci.

De asemenea, rușii încearcă de câteva săptămâni să avanseze spre sud de Izium, iar statul major a declarat duminică că aceștia au încercat fără succes să desfășoare operațiuni ofensive și de asalt în două sate la sud de oraș.

De asemenea, armata a mai spus că forțele ruse la nord și la est de orașul Harkov încercau să-și apere pozițiile pentru "a împiedica înaintarea trupelor noastre spre frontiera de stat a Ucrainei", continuând în același timp să bombardeze orașele și satele recent recucerite de Ucraina.

Cât de ferm de împotrivește Turcia aderării Finlandei și Suediei la NATO? Antony Blinken e „încrezător”: Se poate ajunge la consens

Secretarul de stat american, Antony Blinken, s-a declarat duminică „încrezător” că Alianţa Nord-Atlantică va putea ajunge la un acord pentru admiterea Finlandei şi Suediei, în ciuda obiecţiilor formulate de Turcia.

Miniștrii de externe din țările membre NATO au avut, duminică, la Berlin, o reuniune informală, la care au fost invitați să participe și omologii lor din Finlanda și Suedia, cele două țări anunțându-și deja intenția de a renunța la neutralitate și de a cere să adere la Alianța Nord-Atlantică, o consecință directă a invaziei ruse din Ucraina.

Pentru ca o țară să intre în NATO este nevoie însă de acordul tuturor celorlalți membri, iar Turcia a semnalat recent că s-ar împotrivi.

Intrarea Finlandei şi Suediei în NATO ar fi o „greșeală”, aşa cum a fost şi aderarea Greciei la Alianţa Nord-Atlantică, a declarat vineri preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, o declarație care a fost nuanțată ulterior de purtătorul său de cuvânt, care a lăsat să se înțeleagă că Ankara este dispusă să poarte negocieri. De altfel, după poziția afișată de președintele turc, care a luat cumva prin surprindere, Suedia și Finlanda au spus că vor discuta cu partea turcă chiar la reuniunea de duminică de la Berlin.

Washingtonul a reacționat, la rândul său, la aceste declarații și a transmis că „încearcă să înțeleagă poziția Turciei”.  Antony Blinken, șeful diplomației americane, a spus duminică seară că a vorbit cu ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, despre posibilitatea admiterii Finlandei şi Suediei în NATO.

„Nu vreau să fac vreo caracterizare a conversaţiilor specifice purtate cu ministrul turc de externe sau la sesiunile NATO, dar pot spune că am auzit în general o foarte mare susţinere pentru aderarea Finlandei şi Suediei la NATO, dacă optează pentru acest lucru. Şi sunt foarte încrezător că vom ajunge la un consens asupra acestui lucru”, a afirmat Antony Blinken, relatează Mediafax, care preia declarații citate de publicaţia „The Hill”.

Cele mai recente informații privind desfășurarea evenimentelor din Ucraina:

  • Forțele ruse au tras duminică asupra spitalului din Severodonețk, spune Serhi Haidai, șeful administrației militare regionale din Lugansk. Nouă civili au fost răniți și au primit îngrijiri medicale la spital, care a continuat să funcționeze și în timpul bombardamentelor.

  • Ucraina are nevoie de armament greu din Occident și de un „embargo real asupra petrolului” rusesc pentru a învinge Rusia până la sfârșitul anului, a spus consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak.

  • O primă înregistrare a comunicațiilor radio între pozițiile ruse, după ce nava amiral a rușilor de pe Marea Neagră, crucișătorul Moskva, a fost lovit de rachete ucrainene, a fost făcută publică. Înregistrarea confirmă că două rachete ucrainene Neptun au lovit nava de război.

  • Premierul Suediei, Magdalena Andersson, spune că decizia țării sale de a solicita aderarea la NATO nu este „împotriva Rusiei”, relatează BBC.

  • Federația Rusă stagnează în ofensiva sa din sudul și estul Ucrainei, a spus duminică secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. El a adăugat că Ucraina poate câștiga războiul declanșat de Moscova.

  • Mai mulţi cetăţeni ucraineni care au fost răniţi de armata rusă după ocuparea unor raioane din regiunea Harkov au fost preluaţi de militarii ruşi şi duşi pe teritoriul Federaţiei Ruse, a spus şeful Departamentului Comunicaţii al Poliţiei Regiunii Harkov, Olena Baranik.

  • Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, a povestit la CNN cum s-a desfășurat discuția telefonică cu omologul său rus Vladimir Putin, în care l-a anunțat că țara sa va trimite o cerere de aderare la NATO. El a spus că liderul de la Kremlin a fost „calm”.

  • Peste 660 de persoane au fost ucise, de la începutul războiului, de forţele ruse în regiunea Harkov din Nord-Estul Ucrainei, a spus şeful Departamentului Comunicaţii al Poliţiei Regiunii Harkov, Olena Baranik.

  • Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit cu omologul său american Antony Blinken la reuniunea informală a miniștrilor de Externe din NATO. Cei doi au discutat despre planurile de sprijin pentru economia Ucrainei, afectată de invazia Rusiei.

  • Vicepremierul Ucrainei, Olga Stefanișina, a spus că speră ca și cererea Ucrainei de a adera la NATO să fie luată în considerare rapid, atunci când aceasta va fi trimisă, așa cum se întâmplă în cazul Finlandei și Suediei, potrivit CNN.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22