Pe aceeași temă
"Este evident ca vom reactiona in fata unor astfel de actiuni pentru a asigura securitatea granitelor sudice ale Rusiei", a precizat Grushko, citat de agentia TASS.
"Inca nu am vazut niciun semn concret de implementare a deciziei NATO de a-si spori prezenta militara in bazinul Marii Negre, dar in interiorul Aliantei inca se poarta discutii in acest sens. Spre exemplu, au fost propuneri de a crea un grup naval permanent cu nave ale unor tari NATO care nu sunt direct localizate in regiunea Marii Negre. La acesta urmau sa participe si state partenere (cum este Ucraina - n.red.) ", a mentionat diplomatul rus.
Din punctul de vedere al Rusiei, o astfel de situatie ar complica si mai mult tensiunile existente in regiunea Marii Negre, unde Moscova si Ankara au inghetat relatiile in urma doborarii unui avion miltar rusesc, care opera pe frontal din Siria, de catre aviatia Turciei, un important membru NATO.
"Incercarea Statelor Unite de a cuceri aceasta zona maritima cu ajutorul navelor echipate cu sisteme de lupta Aegis si capabilitati antiracheta, dar si de atac, comporta riscuri suplimentare de destabilizare a regiunii", a precizat Grushko.