Pe aceeași temă
O asemenea mutare, scrie Reuters, ar deteriora si asa tensionata relatie cu Vestul dupa implicarea in Ucraina si Siria.
Potrivit presedintelui auto-proclamatei republici Osetia de Sud, un plan in acest sens a fost fixat cu ocazia unei intrevederi cu unul dintre cei mai apropiati consilieri ai presedintelui rus Vladimir Putin, Vladislav Surkov.
“Realitatea politica de astazi ne obliga sa facem o alegere istorica si sa ne reunim cu Rusia astfel incat sa asiguram securitatea si succesul republicii noastre pentru secolele viitoare”, a spus Leonid Tibilov, potrivit unei declaratii lansate dupa intalnirea cu Surkov.
Desi nu a dat o data pentru referendum, urmand ca o decizie procedurala sa fie luata in acord cu Kremlinul, Tibilov si-a exprimat increderea in “rezultatul pozitiv” al initiativei.
Alaturi de Abhazia, Osetia de Sud reprezinta cea de-a doua regiune separatista asupra careia Moscova a avut castig de cauza in scurtul razboi purtat impotriva Georgiei, in 2008. Dupa acest moment, rusii au reorganizat ambele regiuni ca tari intependente, insa aflate sub influenta directa a Kremlinului.
Situatia aduce aminte de episodul Crimeea, acolo unde, in 2014, a fost organizat un referendum pentru unirea cu Moscova, dupa ce rusii au ocupat militar peninsula de la Marea Neagra in urma prabusirii regimului ucrainean pro-rus condus de Viktor Ianukovici.
Rezultatele oficiale ale votului de la acel moment au aratat o sustinere coplesitoare in randul locuitorilor din Crimeea pentru unirea cu Rusia. Vestul continua sa declare referendumul ilegal si sa considere peninsula drept teritoriul ucrainean anexat de Federatia Rusa.