Pe aceeași temă
Tăierile în segmentul Apărării au scăzut, în 2015, potrivit unor date prezentate joi de Alianța Nord-Atlantică. Anexarea Peninsulei Crimeea, statele eșuate la granița NATO și extinderea militanților islamiști au reorientat prioritățile guvernelor către nevoia apărării teritoriilor.
Cheltuielile pentru apărare în cadrul Alianței au scăzut cu 1,5% anul trecut, pentru al șaselea an consecutiv, arată raportul NATO, citat de Reuters. Italia conduce în top cu o scădere de 12 procente.
Criza financiară din 2008-2009 și criza zonei euro au forțat mai multe state membre NATO să ia măsuri severe pentru reducerea deficitului bugetar. Tăierile de la Apărare au fost și ele des aplicate.
Totuși, datele care arată cea mai mică scădere în termeni de fonduri la Apărare din ultimii patru ani au fost bine venite de liderii Alianței. “Am început să ne mișcăm în direcția corectă”, a spus secretarul general. Jens Stoltenberg a punctat și că “tăierile sunt practic oprite acum în rândul aliaților europeni și Canada”.
O finanțare solidă la Apărare este esențială, mai ales în actualul context de securitate. Alianța se confruntă “cu cele mai mari provocări de securitate din ultima generație”, a adăugat Stoltenberg, cu referire la agresivitatea Rusiei în flancul estic, conflictele din Libia, Irak și Siria și criza migrației.
România și-a luat angajamentul de a crește bugetul Apărării la 2% din PIB până în 2017.