Pe aceeași temă
RT susţine că jurnaliştilor postului său în limba franceză li s-a refuzat acreditarea de către preşedinţia franceză de două ori într-o săptămână, conform AFP, preluată de Agerpres.
Această declaraţie intervine în condiţiile în care RT şi publicaţia Sputnik se află de mai multe luni în colimatorul autorităţilor franceze, preşedintele Emmanuel Macron acuzându-le în mai că s-au comportat ca "organe de influenţă şi de propagandă mincinoasă" în timpul campaniei prezidenţiale franceze.
"Palatul Elysee a refuzat acreditarea pentru jurnaliştii noştri de două ori într-o săptămână", a afirmat redactorul-şef al RT, Margarita Simonian, într-un comunicat publicat pe site-ul postului.
Luni dimineaţa, un jurnalist al RT France, post lansat în decembrie, a sosit la Palatul Elysee pentru a asista la un briefing al purtătorului de cuvânt al preşedinţiei franceze, însă i s-a refuzat accesul, potrivit comunicatului.
"Când i-am spus că lucrez pentru RT, mi s-a răspuns că nu sunt jurnalist şi că accesul este rezervat doar pentru jurnalişti", susţine acest angajat al RT France, precizând că şi-a prezentat legitimaţia de presă.
O situaţie similară a avut loc la Roma, la 10 ianuarie, "atunci când echipa preşedintelui francez nu i-a dat autorizaţie televiziunii RT" să asiste la summit-ul liderilor celor şapte ţări din sudul UE (Italia, Franţa, Spania, Portugalia, Grecia, Cipru şi Malta), potrivit postului.
"Cererea de acreditare a fost acceptată, însă la sosirea echipei noastre în Italia serviciul de presă al Palatului Elysee a încetat să răspundă la apelurile jurnaliştilor noştri", precizează RT.
"Îl sfătuiesc pe preşedintele Macron (...) să recitească atent Constituţia franceză", şi-a exprimat indignarea Simonian, cerându-i preşedintelui francez "să apere libertatea presei".
La rândul său, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a criticat luni proiectul de lege împotriva "fake news" pe care Macron l-a evocat la începutul lui ianuarie, într-o aluzie voalată la adresa RT şi Sputnik.