S-a încheiat discuția de la Geneva. Blinken: Rusia are de ales între diplomație și conflict

Redactia | 21.01.2022

S-a încheiat întâlnirea de la Geneva dintre secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

Pe aceeași temă

Întâlnirea a avut ca scop detensionarea situației de la frontiera rusă cu Ucraina. Șeful diplomației ruse a precizat că SUA vor răspunde săptămâna viitorare, în scris, la cerințele de securitate ale Rusiei. La rândul său, Blinken a subliniat există premise pentru o înțelegere reciprocă între Occident și Moscova, dar aceasta depinde de alegerea Rusiei de a opri agresiunea împotriva Ucrainei.

ACTUALIZARE 14.45: La scurt timp după ce ministrul rus de externe a încheiat conferința de presă, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că SUA sprijină „în mod ferm” suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. 

Blinken: Dacă Rusia trece granița cu Ucraina vom reacționa imediat

Antony Blinken a declarat că cele două părți au convenit să continue discuțiile săptămâna viitoare. Acesta a subliniat că i-a spus omologului rus că NATO că este pregătită să abordeze preocupările de securitate ale Rusiei „în spirit de reciprocitate”.

Diplomatul american a subliniat încă o dată faptul că SUA și aliații din Europa vor reacționa „imediat” la o eventuală agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei. 

„Am fost foarte clar că dacă orice forță a Rusiei trece de granița Ucrainei vom reacționa imediat. Înțeleg că Rusia are un plan bine stabilit al atacului. Suntem împreună în acest angajament de a proteja integritatea și suveranitatea Ucrainei și vor exista consecințe majore”, a precizat Blinken.

„Vom continua să fim alături de Ucraina”, a mai spus Blinken.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a spus că Rusia „are de ales între diplomație și conflict, iar SUA sunt pregătite pentru ambele variante”.

Lavrov: Am explicat că nu avem de gând să atacăm Ucraina 

ACTUALIZARE 14.15: După o întrevedere cu șeful diplomației SUA, care a durat aproximativ o oră și jumătate, Serghei Lavrov a ieșit în conferință de presă și a spus că cine pe cine amenință și în ce se pot transforma aceste amenințări este o mare întrebare.

Printre principalele declarații ale ministrului rus de Externe s-au mai numărat: 

  • Am explicat că nu avem de gând să atacăm Ucraina; 

  • Nu este sfârșitul dialogului nostru cu SUA;

  • SUA trebuie să ofere răspunsuri scrise la cererile noastre față de Ucraina și NATO până săptămâna viitoare;

  • A venit timpul să obligăm Kievul să îndeplinească înțelegerile de la Minsk;

  • I-am cerut Secretarului Antony Blinken să-și exercite influenta asupra Kievului pentru ca acesta să devină mai înțelept;

  • Antony Blinken a promis că săptămâna viitoare va prezenta răspunsul scris la propunerile de securitate ale Federației Ruse;

  • Rusia nu pretinde la zone de influență;

  • Sper la o reducere a emoţiei în raport cu Ucraina după aceste tratative sincere ruso-americane.

Întrebat despre comportamentul vestului în legătură cu situația din Ucraina, ministrul Lavrov a spus că „este trist că oamenii mari se măsoară care este mai tare, dar nu se gândesc la cum sa facă lumea mai sigură”.

ACTUALIZARE 12.00: A început întâlnirea între Antony Blinken și Serghei Lavrov.

„Nu ne așteptăm să găsim o soluție la aceste negocieri. Ne așteptăm la răs

punsuri concrete la propunerile noastre concrete”, a spus Serghei Lavrov.

„Suntem cu toții, în egală măsură, angajați să urmăm calea diplomației și a dialogului. Dar suntem la fel de hotărâți, dacă această cale va fi imposibilă iar Rusia ataca Ucraina, să dăm un răspuns unitar, rapid și sever”, a spus, de asemenea, Antony Blinken.


Știre inițială

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken a sosit la Geneva pentru discuții cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, după o vizită în mai multe țări europene, menită să consolideze angajamentele aliaților americani de a sancționa Rusia dacă aceasta va face o invazie în Ucraina.

Speranțele Washingtonului de a construi un front de opoziție față de Moscova au fost complicate de o declarație a președintelui american Joe Biden, care a estimat că Rusia va „intra” în Ucraina și a avetizat că Moscova va plăti scump acest lucru.

Rusia a masat zeci de mii de soldați la granița cu Ucraina, iar statele occidentale se tem că Moscova plănuiește un nou asalt asupra unei țări pe care a invadat-o în 2014 pentru a anexa peninsula Crimeea. Rusia neagă că plănuiește un atac, dar spune că ar putea lua măsuri militare nespecificate dacă nu îi este îndeplinită o listă de cereri, inclusiv o promisiune din partea NATO de a nu integra Ucraina, relatează Reuters.

Întrebat despre declarația lui Biden, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Rusia a primit avertismente similare de cel puțin o lună.

„Credem că acestea nu contribuie în niciun fel la dezamorsarea tensiunii care a apărut acum în Europa și, mai mult, pot contribui la destabilizarea situației”, a adăugat Peskov.

Miercuri, la Kiev, Blinken a încercat să dea asigurări Ucrainei în privința sprijinului acordat de Statele Unite. Blinken, înainte de a se întâlni joi la Berlin cu oficiali germani, francezi și britanici, a declarat că președintele rus Vladimir Putin ar putea ordona o invazie iminentă.

Adjunctul lui Blinken, Wendy Sherman, și adjunctul lui Lavrov, Serghei Ryabkov, s-au întâlnit de asemenea la Geneva săptămâna trecută, unde ambele părți au expus poziții aparent ireconciliabile.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adrest joi pe Twitter „marilor puteri” amintindu-le că nu există incursiuni minore și țări mici, „la fel cum nu există victime minore și durere mică din cauza pierderii celor dragi".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22