Salman Rushdie, înjunghiat pe scenă la New York, este internat în spital în stare gravă

L. G. | 13.08.2022

Autorul „Versetelor Satanice”, Salman Rushdie, carte pentru care a primit ani de zile amenințări cu moartea, se află în spital conectat la un ventilator și și-ar putea pierde un ochi.

Pe aceeași temă

Romancierul de origine indiană, dar născut într-o familie musulmană, care a trăit sub spectrul amenințărilor cu moartea din cauza cărții „Versetele Satanice”, considerată de islamici o blasfemie la adresa profetului Mahomed, a fost înjunghiat pe scenă de un fanatic islamist în timpul unui eveniment literar la New York.

Imediat după atac, scriitorul în vârstă de 75 de ani, a fost transportat cu elicopterul la spital pentru o intervenție chirurgicală de urgență unde a rămas internat în stare gravă. Conform spuselor agentului său, Rushdie care a fost înjunghiat de mai multe ori, în gât și ficat, este conectat la un ventilator și și-ar putea pierde un ochi.

Un polițist al poliției statului New York care asigura securitatea la eveniment l-a arestat pe atacator. Poliția l-a identificat pe suspect ca fiind Hadi Matar, un bărbat de 24 de ani din Fairview, New Jersey, care a cumpărat un bilet de intrare la eveniment.

Un medic din public a ajutat la îngrijirea lui Rushdie până la sosirea serviciilor de urgență, a declarat poliția. Henry Reese, moderatorul evenimentului, a suferit o rană minoră la cap.

Poliția a declarat că lucrează împreună cu anchetatorii federali pentru a stabili motivul. Aceasta nu a descris arma folosită.

Pentru asasinarea lui Salman Rushdie s-au oferit peste 3 milioane de dolari

Rushdie, care s-a născut într-o familie musulmană din Kashmiri în Bombay, în prezent Mumbai, înainte de a se muta în Marea Britanie, s-a confruntat de mult timp cu amenințări cu moartea din cauza celui de-al patrulea roman al său, „Versetele Satanice".

Unii musulmani au spus că această carte conținea pasaje blasfemiatoare. A fost interzisă în multe țări cu populație musulmană la publicarea sa în 1988.

Câteva luni mai târziu, ayatollahul Ruhollah Khomeini, pe atunci liderul suprem al Iranului, a pronunțat o fatwa, sau un edict religios, prin care îi îndemna pe musulmani să îl ucidă pe romancier și pe oricine era implicat în publicarea cărții pentru blasfemie.

Rushdie, care și-a descris romanul „destul de blând", s-a ascuns timp de aproape un deceniu. Hitoshi Igarashi, traducătorul japonez al romanului, a fost asasinat în 1991.

Guvernul iranian a declarat în 1998 că nu va mai susține fatwa, iar Rushdie a trăit relativ în mod deschis în ultimii ani. Organizații iraniene, unele afiliate guvernului, au strâns o recompensă de milioane de dolari pentru uciderea lui Rushdie. Iar succesorul lui Khomeini în funcția de lider suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat recent, încă din 2019, că fatwa este „irevocabilă".

Agenția de știri semioficială iraniană Fars News Agency și alte instituții de presă au donat bani în 2016 pentru a crește recompensa cu 600.000 de dolari. În raportul său privind atacul de vineri, agenția Fars l-a numit pe Rushdie un apostat care „l-a insultat pe profet".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22