Scandal dupa stirea falsa a Breitbart despre "arabii incendiatori" din noaptea Anului Nou

Dora Vulcan | 06.01.2017

Difuzarea de catre site-ul de stiri ultraconservator american Breitbart a unei stiri false legate de noaptea de Revelion, in Dortmund, unde o biserica a fost incendiata de straini care strigau "Allah Akbar", a starnit o ampla polemica in Germania, scrie AFP.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

"Ceea ce este periculos este ca aceste mesaje se raspandesc incredibil de repede si ca este foarte dificil sa le retragi", a declarat ministrul regional al Justitiei din Hesse, Eva Kuhne-Hormann, citata de AFP.

 

 

"Aceste false informatii se pot raspandi atat de mult incat nici nu mai sunt dezmintite", a adaugat ea, in timp ce mai multi ziaristi de prestigiu denuntau stirile false imprastiate de site-ul american.

 

 

 

Breitbart, apropiat de extrema dreapta si care l-a sustinut activ pe Donald Trump in perioada campaniei prezidentiale americane, a difuzat marti un articol care continea informatii false sau exagerate legate de sarbatoarea de anul din Dortmund

 

 

Politia locala a fost nevoita sa publice un comunicat in care descrie faptele care s-au petrecut, in conditiile in care pe retelele sociale abundau comentariile injurioase si apelurile la uciderea musulmanilor.

 

"Noaptea de Anul nou in Dortmund s-a derulat mediu, mai degraba spre calm", spune politia care evoca o "adunare de 1.000 de persoane" in fata bisericii din centru si o "folosire nepotrivita a focurilor de artificii de Revelion".

 

Ori, site-ul Breitbart scria in titlu: "o multime de 1.000 de barbati a atacat politia, dand foc celei mai vechi biserici din Germania in noaptea de Revelion".

 

Site-ul a deturnat exagerat informatiile publicate in acea noapte de cotidianul regional Ruhr Nachrichten si a inventat anumite evenimente.

 

Potrivit ziarului german, pompierii au descris un inceput de incendiu nepericulos si care a fost rapid izolat in fata bisericii.

 

Ruhr Nachrichten asigura de asmenea ca a fost scandat de cateva ori "Allah Akbar" de un grup de sirieni care sarbatoreau incetarea focului in tara lor, in conditiile in care Breitbart descrie drapele ale al-Qaeda.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22