Pe aceeași temă
Marile provocări pentru alegerea comisarilor Uniunii Europene sunt Marea Britanie, Rusia şi zona euro.
Președintele desemnat al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, aștepta ca, până la sfârșitul lunii iulie, să primească nominalizări oficiale pentru posturile de comisari de la toate statele membre. Mai are încă de așteptat numele celor desemnați de către Olanda, Belgia, Cipru și Danemarca, însă aceasta pare a fi cea mai mică dificultate a șefului Executivului de la Bruxelles, care a impus noi reguli și are la rândul său de respectat mai multe restricții pentru a-și forma cabinetul de 28 de comisari. Un senior al afacerilor europene şi un negociator experimentat cu lideri ai vechilor state membre, Juncker îşi va alege echipa ţinând cont de provocările UE de până în 2020: relaţia cu Moscova, relaţia cu SUA, creşterea economică. Acestea sunt doar titlurile generale ale provocărilor, căci, în realitate, fiecare dintre acestea are nevoie de direcţii de acţiune concrete, pe domenii clare, cu tot atâtea interese naţionale, pentru care obţinerea unor poziţii comune va fi extrem de dificilă.
O comisie mult mai politică
Este cunoscută preferinţa lui Jean-Claude Juncker pentru comisari experimentaţi în politică – atât la nivel naţional, cât şi european. Orice dezbatere din spaţiul public românesc referitoare la diferite variante de comisar trebuia să pornească de la acest enunţ. Juncker ştie că nu are cum flexibiliza sau negocia poziţia unui stat membru pe chestiuni de importanţă strategică, dacă cel desemnat comisar nu are influenţă, susţinere în propria lui ţară, la nivel de guvern şi la nivel politic. Cu un Parlament European mult mai bruiat de eurosceptici, condiţia de experienţă politică a lui Juncker are cu atât mai mare relevanţă.
O altă provocare pe care Juncker nu a reuşit să o rezolve până acum, iar statele membre nu-l ajută este cea referitoare la aşa-numitul principiu al parităţii pentru asigurarea egalităţii de gen, care presupune ca un procent semnificativ, 40% din viitorii comisari, să fie femei. Este o condiţie fără de care cabinetul propus de Juncker poate cădea la vot în luna octombrie în Parlamentul European. Primele femei comisar au fost desemnate abia în 1989 şi au făcut parte din Cabinetul lui Jacques Delors, în timp ce, în al doilea mandat al lui Barroso (2009–2014), numărul femeilor a ajuns la 10. Luna trecută, Juncker a fost nevoit să retransmită statelor membre un apel prin care să le ceară să trimită Bruxellesului nu o singură nominalizare, ci o listă de propuneri de comisari care să includă neapărat femei, ca, de altfel, şi o listă a portofoliilor pentru care respectivele nominalizări s-ar califica.
Apelul preşedintelui desemnat al Comisiei a venit după ce, din discuţiile oficiale de consultare, Juncker a înţeles că se va trezi cu 26 de nominalizări bărbaţi, două femei şi „zece candidaturi pentru cel mai important portofoliu economic“, aşa cum nota AFP, citând surse apropiate anturajului preşedintelui CE. Nici după o lună şi jumătate listele nu arată mai bine, însă există progrese în atribuirea portofoliilor către anumite state membre, ceea ce poate face mai uşoare nominalizările. Există şi riscul ca statele membre noi, mai puţin abile ori preocupate de negocierile pentru Executivul de la Bruxelles, să nu poată câştiga cele mai importante portofolii. Tot ele ar putea fi nevoite să desemneze obligatoriu femei, după ce primele cele mai puternice cinci state membre îşi vor fi împărţit portofoliile şi funcţiile. Nici alegerea ori atribuirea portofoliilor nu este uşoară, după ce mai multe state membre au indicat faptul că ar vrea să păstreze aceeaşi persoană şi acelaşi domeniu, o chestiune delicată, potrivit cutumelor Comisiei Europene, care nu au agreat prea des un comisar cu mandate consecutive pe acelaşi post.
Cele mai râvnite portofolii și cele mai vechi orgolii
Cea mai dificilă alegere este cea a Înaltului Reprezentant, responsabil de politica externă şi de securitate a Uniunii Europene, poziţie pentru care trei state şi-au anunţat deja candidaţii: Polonia cu ministrul său de Externe, Radosław Sikorski, Italia cu Federica Mogherini – care nu se bucură de susţinerea ţărilor baltice şi a altor state din Europa de Est - şi Bulgaria cu actualul comisar Kristalina Gheorghieva. Alte alegeri la fel de dificile sunt legate de portofoliile economice cheie şi unde marile puteri europene par dispuse să cedeze extrem de puţin. Premierul Marii Britanii l-a nominalizat pe lordul Jonathan Hill, membru al Camerei Lorzilor, pentru un mandat în comisia Juncker, cu menţiunea că doreşte un portofoliu economic cum ar fi cel pentru Comerţ (deţinut de Olanda în Comisia Barroso II) sau pentru piaţa unică (deţinut de Michel Barnier din partea Franţei).
Berlinul a anunţat că îl susţine pe acelaşi Günther Oettinger, actual deţinător al portofoliului Energiei, pentru un nou mandat. Franţa merge la negocieri cu fostul său ministru de Finanţe, Pierre Moscovici, şi speră să obţină unul dintre cele mai importante portofolii economice, cel pentru piaţă monetară, deţinut până la alegerile europarlamentare de vicepreşedintele Olli Rehn. Ambiția Parisului pentru acest portofoliu este însă temperată de Berlin, ai cărei reprezentanți apreciază că Franța nu ar putea avea grijă de limitele de deficit bugetar din cele 28 de state membre, câtă vreme are probleme cu propriul buget.
Favorit în Spania este, potrivit Euractiv, Miguel Arias Cañete, ministrul Agriculturii, însă are șanse cu un al doilea candidat, Luis de Guindos, fost secretar de stat pentru economie în Cabinetul lui Aznar și ministru al Economiei și Comptetitivității în echipa lui Mariano Rajoy, să obțină un portofoliu economic și mai important. Irlanda voia și ea portofoliul Agriculturii. Bucureștiul a anunțat, în cele din urmă oficial, că îl susține pe Dacian Cioloș pentru un nou mandat, nominalizare bine primită la Bruxelles, cu oarecare rezerve legate de reconfirmarea sa tot la Agricultură.
Statele baltice vin la negocieri cu foști premieri: Letonia l-a nominalizat pe Valdis Dombrovskis, iar Estonia pe Andrus Ansip, fost prim-ministru între 2005–2014, lider al Partidului Reformist. Finlanda îl susține pe fostul său premier Jyrki Katainen, actual comisar pentru Afaceri Monetare după ce Olli Rehn a intrat în competiția politică a alegerilor europarlamentare.
Alte trei state membre încearcă să reconfirme noi mandate pentru comisarii din Cabinetul Barroso II: Suedia menţine susţinerea pentru Cecilia Malmström, cea care a deţinut postul de comisar pentru Politică Internă – unul din cele mai grele mandate, Austria l-ar propune pe actualul comisar pentru Politică Regională, Johannes Hahn, iar Slovacia cere un al doilea mandat pentru Maroš Šefčovič.
Câteva speculaţii au indicat că Ungaria ar viza portofoliul Justiţiei, însă are şanse foarte mici, având în vedere derapajele democratice ale guvernului de la Budapesta şi opoziţia declarată a lui Viktor Orbán (PPE) faţă de luxemburghezul Jean-Claude Juncker. Controversată sau cel puţin contestată ar fi şi acordarea portofoliului pentru Muncă României, având în vedere problemele grave legate de gestionarea fondurilor europene pe POSDRU, Directoratul General subordonat acestui comisar fiind de mai multe ori în situaţia de a suspenda plăţile pentru România din cauza unor suspiciuni de fraudă pe acest program operaţional. În acelaşi timp, Germania, Franţa şi, desigur, Marea Britanie sunt într-o ofensivă fără precedent în a restricţiona accesul cetăţenilor europeni din statele mai sărace la asistenţă socială, cetăţenii români fiind printre cei suspectaţi de aşa-numitul „turism social“.
Noul management – comisari coordonatori
În afara nominalizărilor şi a portofoliilor, viitoarea Comisie Europeană ar putea lucra însă într-un nou format cu aşa-numiţi comisari coordonatori pe politici europene. Un influent think tank care reuneşte foşti reprezentanţi ai Executivului, The Friends of the European Commission, a şi explicat recent că un număr de cinci comisari coordonatori sau vicepreşedinţi, care să lucreze pe clustere, ar fi un model mult mai eficient şi ar creşte semnificativ coordonarea între comisari.
Ideea presupune reconfigurarea actualelor 28 de portofolii în cinci noi clustere, supervizate de un vicepreşedinte pe obiective cheie de politici sectoriale, scrie Euractiv. Potrivit The Friends of the European Commission, există trei chestiuni determinante în distribuirea portofoliilor în viitoarea Comisie: problema Marii Britanii (acordarea unui portofoliu important Regatului Unit al Marii Britanii ar putea tempera poziţiile eurosceptice şi egoiste ale Londrei), problema Rusiei (care include şi controversata chestiune a desemnării unui Înalt Reprezentant, dar şi coordonare cu comisarul pentru Extindere, Energie şi alte portofolii) şi problema zonei euro (unde Franţa doreşte o flexibilizare a coordonării bugetare, în timp ce Germania pledează pe puteri încă şi mai sporite pentru Bruxelles).
Ce urmează
La sfârşitul lunii august, şefii de stat sau de guvern se reunesc la Bruxelles în cadrul Consiliului European pentru a discuta noua configuraţie a Comisiei. Reuniunea de la mijlocul lui iulie nu a reuşit să vină cu o soluţie pentru postul de Înalt Reprezentant al Serviciului de Acţiune Externă. Potrivit calendarului, fiecare nou comisar nominalizat trebuie să treacă de votul Parlamentului în luna septembrie, cel târziu în octombrie Juncker ar trebui să obţină votul pentru întregul cabinet, iar din noiembrie Comisia Juncker ar trebui să devină funcţională.
* Bianca Toma a fost corespondent al ziarului Adevărul la Bruxelles (2010-2012) şi este cercetător al Centrului Român de Politici Europene.
Comentarii 0