Schengen: un pod românesc încă prea îndepărtat

George Visan | 17.05.2011

Pe aceeași temă

Aderarea la spaţiul Schengen nu a fost încă tranşată decisiv în favoarea Româ­niei şi Bulgariei. Există semnale pozitive că acest lucru ar putea avea loc anul acesta, în toamnă.

Din perspectiva stadiului aderării la spaţiul Schengen, o etapă importantă s-a consumat pe 2 mai, când Comisia de libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European (LIBE) a adoptat raportul care atestă că România şi Bulgaria îndeplinesc condiţiile pentru aderarea la spaţiul Schengen. În iunie, ar trebui ca plenul Parlamentului European să voteze raportul şi după aceea aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen va trebui tranşată de către statele membre – tot în iunie, în cadrul reuniunii miniştrilor de Justiţie şi Afaceri Interne. Din punct de vedere politic, cel mai mare obstacol rămâne decizia statelor membre ale spaţiului Schengen, unde Franţa şi Germania au cele mai mari rezerve în raport cu aderarea României şi Bulgariei. Scrisoarea comună a Parisului şi Berlinului de la sfârşitul anului 2010 a scufundat practic şansele Bucureştiului şi Sofiei de a adera, în primavara lui 2011, la Schengen. Există totuşi o alternativă politică, dar neagreată de Româ­nia (pentru că ar echivala cu schimbarea regulilor în timpul jocului), care ar putea permite integrarea în acest an: aderarea pe etape, prima etapă vizând integrarea spaţiului aerian.

Contextul politic este încă dificil pentru avansarea unei date certe. „Primăvara arabă“ a declanşat câteva valuri de refugiaţi dinspre Africa de Nord. Numărul lor este relativ redus, dar destul de mare încât să reprezinte un semnal de alarmă pentru unele cancelarii europene. Franţa a cerut înăsprirea normelor Schengen, după ce Italia a acordat permise de şedere unor refugiaţi din Maghreb. Însă un semnal foarte îngrijorător vine dinspre Danemarca, cea care a reluat controalele la frontieră, pentru a preveni un potenţial val de refugiaţi. Ar putea comportamentul danez să declanşeze un domino în spaţiul Schengen? Ipoteza nu este imposibilă dacă ne gândim că 2012 este un an electoral pentru state pivot din spaţiul Schengen. Reluarea controalelor la frontieră ar putea redeveni o normalitate.

În acest context, problemele de securizare a frontierei bulgare şi progresul României în combaterea corupţiei vin să se adauge la deja lunga listă de posibile obiecţii ridicate de unele state membre Schengen. Se estimează că, cel mai probabil în toamnă, după limpezirea probabilă a situaţiei din Orientul Mijlociu şi Maghreb, România şi Bulgaria vor putea începe procesul de aderare.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22