Schimb istoric de deținuți între Rusia și Ucraina. Trump salută ”pasul gigantic către pace”

Dora Vulcan | 07.09.2019

Un schimb de prizonieri dintre Rusia și Ucraina, anunțat de Vladimir Putin încă de joi fără să precizeze data, s-a realizat în cursul zilei de sâmbătă, anunță presa rusă.

Pe aceeași temă

UPDATE - Președintele american Donald Trump a felicitat cele două țări, spunând că ”este o veste foarte bună, probabil un prim pas, gigantic, către pace”.

Și cancelarul german Angela Merkel a calificat sâmbătă drept un „semn de speranţă” schimbul de prizonieri între Rusia şi Ucraina, chemând totodată la continuarea eforturilor de „punere în aplicare a acordurilor de la Minsk”, transmite AFP.

„Acest schimb de prizonieri între Rusia şi Ucraina este un semn de speranţă (...) Merită continuat să se lucreze intens pentru punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk. Guvernul federal este pregătit să o facă', a afirmat cancelarul german, într-un comunicat difuzat pe Twitter de purtătorul său de cuvânt, Steffen Seibert. „Sunt bucuroasă pentru marinarii ucraineni şi pentru Oleg Senţov, care pot în sfârşit să se întoarcă acasă”, a adăugat şefa guvernului german, potrivit Agerpres.

De asemenea, Parisul a salutat schimbul de prizonieri. Ministrul afacerilor externe, Jean-Yves Le Drian, a declarat că acesta este o dovadă că cele două țări pot relua dialogul.

O reacţie în urma schimbului de prizonieri a venit şi din Olanda. Ministerul de Externe de la Haga a indicat că Olanda a insistat fără succes pe lângă Ucraina pentru ca un fost responsabil al separatiştilor proruşi, considerat martor în ancheta legată de prăbuşirea în 2014 a zborului MH17, să nu facă parte dintre prizonierii schimbaţi cu Rusia.

Guvernul olandez a consultat Ucraina 'în mai multe rânduri şi la cel mai înalt nivel' pentru ca Volodimir Ţemah, fost responsabil al „apărării antiaeriene” a separatiştilor ruşi din estul Ucrainei, să nu fie inclus în acest schimb, a precizat ministrul de externe Stef Blok într-o scrisoare către Camera legislativă inferioară, care afirmă că regretă decizia Ucrainei.

***

Cele două avioane care transportau prizonieri ucraineni şi ruşi au aterizat sâmbătă pe aeroporturile din Kiev şi respectiv Moscova în cadrul unui schimb fără precedent între cele două ţări.

Avionul care transporta prizonieri ucraineni a aterizat pe aeroportul principal din Kiev unde zeci de rude şi preşedintele Volodimir Zelenski aşteptau pe pistă. În afară de Zelenski, pe aeroport se mai aflau ministrul de interne Arsen Avakov şi şeful Serviciului de Securitate al Ucrainei, Ivan Bakanov.

Potrivit Reuters, rudele prizonierilor ucraineni au izbucnit în urale la vederea avionului. Regizorul ucrainean Oleg Senţov, aflat în închisoare în Rusia, se află printre cei 35 de ucraineni care urmau să fie transferaţi sâmbătă de la Moscova la Kiev.

Şi la Moscova avionul care transporta prizonierii solicitaţi de Rusia a aterizat, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea de stat rusă.

Potrivit EFE, printre deţinuţii ruşi se află şi jurnalistul ucraineano-rus Kirill Vîşinski, directorul filialei ucrainene a agenţiei de presă Ria Novosti, arestat în 2018, judecat pentru ”înaltă trădare” la Kiev şi care a fost eliberat condiţionat recent.

Avocatul unuia dintre marinarii ucraineni capturați de Rusia anul trecut a declarat că atât clientul său cât și ceilalți 23 de membri ai echipajului luați de pe navă vor face obiectul schimbului de prizonieri de sâmbătă.

Avocatul Mark Feigin a explicat că schimbul este în desfăşurare şi că printre prizonieri se află 24 de marinari ucraineni care au fost capturaţi de Rusia în noiembrie, împreună cu jurnalistul ucrainean Roman Şuşenko pe care acesta îl reprezintă şi cineastul Oleg Sentsov, condamnat pentru complot în comiterea de acte teroriste, scrie AP.

„Avionul cu ruşi a decolat cu destinaţia Moscova”, a precizat purtătorul de cuvânt al ambasadei ruse în Ucraina, Denis Golenko. Aparatul de zbor a decolat de pe aeroportul Borispol din Kiev, potrivit Reuters, care citează un martor şi oficialităţi ucrainene.

Televiziunea de stat rusă a prezentat sâmbătă imagini cu autocare cu geamuri fumurii care ies pe poarta închisorii Lefortovo din Moscova. „Autocarele au părăsit închisoarea Lefortovo în cadrul pregătirilor pentru un schimb de prizonieri”, a anunţat postul de ştiri Rossia 24.

Tot astăzi, corespondenţii AFP au transmis că au văzut două maşini cu geamuri fumurii părăsind închisoarea de înaltă securitate sub protecţia poliţiei.

Schimbul celor 70 de prizonieri este “un prim pas” către sfârşitul războiului cu separatiştii proruşi din estul Ucrainei, conflict care s-a soldat cu aproape 13.000 de morţi în cinci ani, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de AFP.

“Am făcut primul pas (...) Trebuie să facem şi toţi ceilalţi paşi pentru a pune capăt acestui război oribil”, a spus Zelenski, după ce i-a întâmpinat personal pe aeroportul din Kiev pe cei 35 de ucraineni eliberaţi.

Potrivit Reuters, şeful statului ucrainean a mai declarat că schimbul de prizonieri a fost convenit cu omologul său rus Vladimir Putin şi că speră ca reuniunea în aşa-numitul “Format Normandia”, cu participarea Ucrainei, Rusiei, Franţei şi Germaniei, să contribuie în curând la dezamorsarea conflictului cu separatiştii proruşi din Donbas.

Relaţiile dintre Moscova şi Kiev sunt extrem de tensionate după anexarea Peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă în 2014 şi izbucnirea unui conflict sângeros între Ucraina şi separatiştii proruşi. Kievul şi aliaţii săi occidentali acuză Moscova că îi susţine militar pe separatişti, ceea ce Rusia a dezminţit mereu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22