Pe aceeași temă
Un referendum pe marginea independenţei Scoţiei este programat să aibă loc la 18 septembrie 2014.
Partidul Naţional Scoţian (SNP) se numără printre puţinele partide europene prospere aflate la guvernare. SNP a ajuns în fruntea guvernului autonom al Scoţiei în 2007 şi e aproape sigur că va obţine un al treilea mandat, la alegerile din 2016. Cu excepţia unei perioade de patru ani, a fost condus de acelaşi om, vreme de aproape un sfert de secol – popularul şi încrezătorul Alex Salmond.
În ianuarie 2012, premierul britanic David Cameron, îngrijorat de creşterea în sondaje a SNP, a anunţat că doreşte să ofere Scoţiei şansa de a alege între a face parte, în continuare, din uniune sau de a-şi declara independenţa. În sondaje, frontul proindependenţă al partidului, întrunit sub sloganul „Da pentru Scoţia“, îi suflă în ceafă alianţei prouniune, având deviza „Mai bine împreună“.
Până nu demult, SNP era un partid înţepenit în jungla politică. Majoritatea scoţienilor priveau cu scepticism ideea potrivit căreia zăcămintele petroliere descoperite în apele scoţiene, pe parcursul anilor ’70, ar putea finanţa, cu uşurinţă, un stat independent. Viziunea predominantă era cea britanică, dar aceasta a fost afectată de politicile guvernării conservatoare, din perioada 1979–1997, percepute ca fiind cele care au contribuit decisiv la distrugerea industriei manufacturiere scoţiene.
SNP a beneficiat de pe urma crizei din sânul Partidului Laburist, care a dominat scena politică scoţiană până în 2007. Mulţi dintre susţinătorii săi au manifestat împotriva agendei procapitaliste intitulată „A Treia Cale“ a lui Blair şi a intervenţiei militare precipitate a acestuia în Irak.
SNP şi-a impus controlul asupra serviciilor publice, încă de la preluarea mandatului, în 2007. De asemenea, a pus bazele unui sistem al patronatelor, care a slăbit independenţa societăţii civile şi a mass-media. Paradoxal, agenda sa proglobalizare este o copie fidelă a agendei laburiste, ceea ce mă face să am unele îndoieli că ar putea fi considerată o forţă proindependenţă, în adevăratul sens al cuvântului.
În Scoţia, există un angajament puternic privind statutul de membru al Uniunii Europene, chiar dacă tendinţa acesteia de a se amesteca în treburile interne ale statelor membre nu dă niciun semn de slăbiciune. Alex Salmond îl depăşeşte pe Blair în ceea ce priveşte implicarea în sprijinul energiei verzi, iar SNP afirmă că mare parte din necesarul de energie al Scoţiei, până în 2020, poate fi acoperit din resurse regenerabile. De asemenea, Salmond este un aprig susţinător al fenomenului imigraţiei, pentru a suplini deficitul de personal calificat din sectorul public, dar şi pentru a creşte numărul de locuitori în zone ale ţării unde scoţienii refuză să se stabilească.
Poate că secretul popularităţii de care se bucură partidul vine din abilitatea acestuia de a întruchipa o forţă de rezistenţă eficientă împotriva vecinului mai mare şi care şi-a impus dominaţia de-a lungul istoriei – Anglia. Dacă n-ar fi existat acuzaţiile de „neocolonialism“ la adresa Angliei, este greu de crezut că acest naţionalism anemic s-ar fi bucurat de oarece succes. Scoţiei îi lipseşte o identitate culturală, religioasă şi economică proprie sau o limbă de circulaţie internaţională. Acestea sunt câteva dintre elementele care contribuie, de obicei, la dezvoltarea unui proiect de tip naţionalist. Aşadar, necesitatea de a pune bazele unei identităţi, diferite de cea a Angliei, este cea care oferă substanţă acestei forme ambigue de naţionalism.
Într-o eră a austerităţii în întreaga Europă, Scoţia se află într-o postură de invidiat. Guvernul său nu trebuie să-şi colecteze taxele. În schimb, Scoţia primeşte un grant anual de la Londra, care nu a fost tăiat nici măcar în perioada de recesiune economică. Ceea ce înseamnă că nivelul cheltuielilor din bugetul de stat, în Scoţia, este mai mare decât cel din Anglia. În teorie, administraţia de la Edinburgh îşi poate acoperi până la 3% din buget din taxe locale. Însă SNP nu a avansat niciun proiect prin care să ceară exercitarea acestui drept. În schimb, îi convine de minune să se plângă la adresa Londrei, insistând că aceasta este răspunzătoare pentru eşecul partidului de a pune în practică o strategie modernă. Sigur că obligativitatea ca Scoţia să-şi gestioneze bugetul prin colectarea taxelor de la propriii cetăţeni ar atrage atenţia asupra modului în care SNP foloseşte banii publici pentru a-şi recompensa susţinătorii sau a-şi atrage alţii noi, în regiunile unde înregistrează scoruri mici în sondaje. Atunci, luna de miere prelungită a partidului alături de votanţi s-ar putea sfârşi.
Alex Salmond, prim-ministru al Scoţiei şi preşedinte al Partidului Naţional Scoţian (SNP) |
Discursul de tip populist al SNP, de a veni în sprijinul celor nevoiaşi şi de a se opune elitei englezeşti „imperialiste“, vine în contextul unui sentiment al victimizării, foarte la modă în Scoţia zilelor noastre. Pe vremea când exista o altă cultură politică, partidul nu reprezenta mai mult decât o forţă marginală. De-a lungul mai multor generaţii, identitatea naţională s-a învârtit în jurul protestantismului, al ataşamentului faţă de Imperiul Britanic (în care scoţienii predominau la toate nivelurile), al sportului, al instituţiilor locale, al industriei meşteşugăreşti şi al cumpătării. Însă, în era postindustrială a anilor ’80, s-a dezvoltat o identitate mult mai volatilă. Viaţa comunitară şi activismul civic au dispărut. În schimb, comportamentul a devenit mai reactiv şi egocentric. O cultură media bazată pe cultul celebrităţii, ridiculizarea religiei şi consumerismul galopant şi-au pus amprenta asupra percepţiei şi a gusturilor opiniei publice. Acest context a determinat ascensiunea unui politician egocentric precum Alex Salmond, liderul SNP. Vechea tactică populistă de a preamări virtuţile celor slabi, în timp ce puterea este concentrată în puţine mâini, a dispărut destul de târziu, în istoria democratică a Scoţiei. Londra se găseşte acum în postura „Unchiului Sam“, având un comportament dăunător la nord de Zidul lui Hadrian, la fel cum a fost percepută, de-a lungul istoriei, atitudinea Statelor Unite la sud de Rio Grande. Similar populiştilor latino-americani, mai noi sau mai vechi, SNP rareori pune eşecurile pe seama cauzelor interne, preferând să dea vina pe maşinaţiunile externe, de tip imperialist.
UE şi-a extins treptat controlul asupra Scoţiei, prin crearea unor legi şi norme pe care toate statele membre trebuie să le respecte, chiar pe măsură ce Londra a slăbit laţul. Uneori, anumite interese naţionale au fost profund afectate, precum industria pescuitului, odinioară extrem de înfloritoare. Cu toate acestea, nu există partid mai doritor ca SNP care să susţină un proiect european aflat acum în criză, ca urmare a unei politici monetare deficitare, bazată, în mare parte, pe considerente politice. Până în 2009, SNP a sprijinit trecerea Scoţiei la moneda europeană, chiar dacă mare parte dintre relaţiile sale comerciale erau cu celelalte ţări din Marea Britanie (unde renunţarea la lira sterlină a fost întotdeauna privită cu reticenţă). Astăzi, Salmond visează la o Scoţie postbritanică, care să menţină lira sterlină, chiar cu riscul ca Scoţia să-şi piardă o parte din independenţa economică. Cinicii cred că principalul motiv pentru care Salmond doreşte păstrarea unei uniuni monetare este acela de a avea ocazia să dea vina pe englezi, în cazul în care independenţa ar aduce cu ea vremuri grele pentru scoţieni.
In 2013, Alex Salmond a făcut o afirmaţie lipsită de înţelepciune, insistând asupra faptului că, dacă Scoţia părăseşte Marea Britanie, va deveni automat membru al Uniunii Europene. El a rămas fidel acestui scenariu, chiar dacă factori de decizie şi lideri ai statelor UE, temându-se de crearea unui precedent printr-o eventuală ruptură a Marii Britanii, au afirmat exact contrariul, în termeni destul de clari. După ce Mariano Rajoy a declarat că o Scoţie independentă s-ar afla în afara Uniunii Europene, la sfârşitul anului 2013, un Salmond iritat avea să susţină că premierul spaniol colabora cu David Cameron pentru sabotarea independenţei Scoţiei.
Într-o ţară care, cu exact un secol în urmă, producea majoritatea motoarelor pentru vapoare şi locomotive din lume, actuala clasă de mijloc nu mai este dominată de producători economici. În schimb, transformarea Scoţiei într-o economie postindustrială bazată pe consum a contribuit la creşterea vizibilităţii profesioniştilor din domenii precum cercetare, mass-media, entertainment, domenii curtate cu asiduitate de SNP. Mulţi dintre aceştia aparţin stângii radicale, care, conform standardelor occidentale, se bucură de multă influenţă. Ei sunt principalii susţinători ai independenţei. S-au creat numeroase grupări menite să creeze impresia că există un sentiment nestăvilit al populaţiei în favoarea separării.
SNP nu vrea ca cetăţeni activi să ajungă în fruntea comunităţilor locale. El ia puterea din mâinile administraţiilor locale şi creează haos în rândul serviciilor publice care au fost, la un moment dat, descentralizate. Salmond nu se simte deloc jenat de faptul că se află la conducerea uneia dintre ţările cele mai dependente de stat, din lumea occidentală. Ba chiar promite să extindă influenţa statului, în loc să o diminueze.
Sectorul de business este unul dintre aspectele vieţii scoţiene pentru care viziunea post 2014 a SNP nu are planuri de rezervă. Oamenii de afaceri se tem că marile companii care operează în Scoţia, dar ai căror consumatori se află, în mare parte, în restul Marii Britanii, şi-ar putea reloca business-ul, din cauza unui climat instabil. Când Robert Munro, deţinătorul celei mai mari companii de turism independente din Scoţia, le scria celor 697 de angajaţi ai săi, exprimându-şi, din punct de vedere economic, temerile la adresa separării, a fost imediat asaltat de numeroşi susţinători „online“ ai SNP, care cereau boicotarea afacerii sale. „Cybernanţii“ sunt un fel de miliţie electronică menită să intimideze oponenţii, prin recursul la ameninţări şi abuz; pentru cineva care îşi aminteşte de atmosfera din România anilor ’90 reprezintă un fenomen destul de familiar şi, în acelaşi timp, îngrijorător.
Probabil că o Scoţie independentă sub conducerea SNP va fi neutră în relaţiile internaţionale şi, deja, şi-a exprimat clar intenţia de a încheia noi alianţe cu Estul Asiei şi Orientul Mijlociu, în speranţa obţinerii unui sprijin financiar pentru o ţară postindustrială ale cărei rezerve petroliere sunt în continuă scădere. Dacă Marea Britanie se va balcaniza astfel – şi cred că există câteva figuri proeminente ale politicii româneşti care ar sărbători evenimentul –, acesta va fi, cu siguranţă, un pas înapoi pentru Occident şi pentru capacitatea sa de a menţine standarde ridicate în relaţiile internaţionale.
Cartea lui Tom Gallagher, Divided Scotland, a apărut în 2013 (la Argyll Publications). Următoarea sa carte, Europe’s Path to Crisis: Disintegration via Monetary Union, va apărea în vara aceasta, la Manchester University Press.
Traducere de CRISTINA SPĂTĂRELU