Scutul antirachetă din Europa va fi pregătit pentru activare în vară, spune Washingtonul

Tudor Despina | 12.04.2016

Scutul american antirachetă din Europa va fi pregătit pentru activare în vara acestui an.

Pe aceeași temă

 

Anunțul a fost făcut de Frank Rose, asistentul pentru controlul armelor din cadrul Secretariatului de Stat al SUA. Prezent la o conferință de securitate în Londra, Rose a spus că Statele Unite pregătesc activarea scutului antirachetă și au ca termen luna iulie 2016. E vorba despre declararea capacității operaționale inițiale, descrisă a fi o etapă esențială din cadrul sistemului antirachetă. Rose a punctat că un anunț oficial al Washingtonului ar urma să fie făcut în cadrul summitului  NATO din Varșovia, Polonia, în această vară.

 

Anunțat de președintele Barack Obama în 2009, proiectul scutului defensiv antirachetă dezvoltat de americani în Europa Centrală și de Est nu reprezintă o amenințare la securitatea Rusiei. Acest lucru a fost spus în repetate rânduri, a arătat Frank Rose, dar Moscova continuă să critice proiectul. “Atât SUA, cât și NATO, au spus clar că scutul defensiv antirachetă construit în Europa nu e destinat – nici capabil – să submineze capacitățile strategice ale Rusiei”, a spus Rose, citat de agenția Anadolu. Oficialul american a ținut să precizeze că, în ciuda atitudinii afișate, Moscova a respins multiplele oferte de cooperare în domeniul securității balistice. “Cred că e important să reamintim oamenilor că Rusia a fost cea care a încheiat unilateral un dialog de cooperare cu NATO pe tema apărării balistice, în 2013”, a adăugat Rose.

 

În ce privește solicitarea Moscovei de a i se oferi garanții în scris, cu caracter juridic obligatoriu, că scutul antirachetă implementat de SUA și NATO în Europa nu vizează capacitățile sale strategice, Frank Rose a estimat că acest lucru nu este posibil. “Ceea ce solicită Moscova va limita în mod semnificativ capacitatea noastră de a răspunde amenințărilor nucleare. Coreea de Nord și Iranul au efectuat în mod repetat lansări de rachete și amenințările care vin dinspre aceste țări dictează necesitatea ca noi să ținem pasul cu tehnologiile pe care acestea le dezvoltă”, a explicat el, potrivit Agerpres, care citează RIA Novosti.

 

De asemenea, alți oficiali NATO prezenți la conferința de la Londra au punctat faptul că rachetele intercontinentale rusești sunt prea sofisticate pentru ca Alianța Nord Atlantică să le intercepteze. Director NATO în domeniul apărării aeriene și balistice, Robert Zadra a spus că alianța ar fi nevoită să folosească alte măsuri pentru a contracara Rusia, în eventualitatea unui nou Război Rece.  “Dacă scenariul unui nou Război Rece – care a fost menționat în februarie de premierul rus Medvedev, la Munchen – se materializează în anii care vin, atunci NATO va trebui să se bazeze pe alte capacități în scopuri de apărare”, a fost citat Zadra spunând.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22