Scutul de la Deveselu, obsesia Rusiei: Tehnologia incalca Tratatul Fortelor Nucleare

Silvia Simion | 25.12.2015

Amplasarea de lansatoare de tip MK 41 (echivalentul tehnologiilor de tip Aegis) in Romania constituie o incalcare a Tratatului Fortelor Nucleare Intermediare (INF), a declarat joi purtatoarea de cuvant al ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, citata de agentia Tass.

Pe aceeași temă

Oficialul rus a spus ca Rusia si-a ”exprimat in mod repetat punctul de vedere si estimarile potrivit carora planurile SUA privind scutul antiracheta si am subliniat ca acestea contravin nevoii de intarire a securitatii si stabilitatii internationale".

 

"Cu toate acestea, SUA si aliatii lor continua sa persiste in acest program periculos si cu caracter destabilizator si argumentele pe care le folosesc devin din ce in ce mai putin demne de incredere", a adaugat Zaharova, citata de Hotnews.

 

"In 18 decembrie lucrarile au fost definitivate la Deveselu, in Romania. Dupa testarea si reglarea echipamentelor, situl va intra in stadiul de operativitate in prima jumatate a lui 2016", a continuat Zaharova.

 

"Lansatoarele verticale MK 41 sunt o parte a sistemului antiracheta din locul mai sus mentionat. Ele sunt folosite de navele US Navy pentru a lansa rachete de interceptare si rachete cu raza medie de actiune Tomahawk. Aceste lucruri ne ofera motive sa consideram prezenta lor pe sol drept o incalcare directa a prevederilor Tratatului INF de catre Statele Unite", a mai spus aceasta.

 

Acordul Fortelor Nucleare Intermediare, semnat de SUA si URSS in 1987 si intrat in vigoare pe 1 iunie 1988, obliga ambele parti sa distruga toate rachetele balistice si de croaziera cu raze de actiune cuprinse intre 500 si 5.500 de kilometri.

 

Ca reactie la acuzatiile Moscovei, Presedintia Statelor Unite comunica anul trecut ca sistemul american de aparare antiracheta care va fi amplasat in Romania nu incalca Tratatul fortelor nucleare intermediare (INF).

 

Sistemul american de aparare antibalistica opereaza cu interceptoare terestre (fixe si mobile) si maritime, capabile sa lanseze rachete pentru interceptarea unor dispozitive cu raza scurta, medie si lunga de actiune inainte de a intra in spatiul aerian si in zona teritoriala a Statelor Unite. Cel putin 13 sisteme terestre de interceptare antiracheta exista pe Coasta de Vest a SUA, la Fort Greely (Alaska) si Vandenberg (California). Pana in anul 2017, in vestul SUA vor exista in total 44 de rampe de interceptoare antiracheta.

 

Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu raza scurta si medie de actiune. In prezent, exista cel putin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea patruland in Oceanul Pacific. Tot sisteme Aegis urmeaza sa fie utilizate in planul de creare a unui "scut antiracheta" NATO in Europa, scopul fiind contracararea amenintarilor reprezentate de tari precum Iranul. Sisteme Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) urmeaza sa fie instalate la baza de la Deveselu (Romania) si in Polonia. O alta componenta a sistemului antibalistic este sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD, instalat pe camioane militare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22