Pe aceeași temă
În timpul unei conferinţe de presă alături de omologul său israelian, Jim Mattis a fost întrebat dacă armata siriană a mutat avioane de luptă către o bază a Rusiei din regiunea Latakia, în vestul Siriei, transmite Reuters, preluată de Mediafax.
"Nu există îndoială că Siria şi-a dispersat avioanele de luptă în ultimele zile", a declarat secretarul american al Apărării.
Mattis a reiterat faptul că Statele Unite îşi menţin convingerea că Siria deţine în continuare arme chimice.
"Pot să spun cu autoritate că Siria a reţinut câteva arme chimice. Este o încălcare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU şi este o chestiune care trebuie să fie abordată pe cale diplomatică", a mai spus Jim Mattis.
Miercuri, armata israeliană a anunţat că are informaţii potrivit cărora forţele regimului sirian Bashar al-Assad se află în posesia câtorva tone de arme chimice.
În 2013, în baza unui acord intermediat de Rusia şi Statele Unite, Siria a acceptat să distrugă toate armele chimice pe care le deţine.
În data de 4 aprilie, un presupus atac chimic desfăşurat în provincia siriană Idlib a ucis 90 de persoane, între care 30 de copii. Administraţia Donald Trump şi alte naţiuni susţin că regimul de la Damasc este responsabil pentru acest incident. În replică, armata americană a lansat un atac cu rachete asupra unei baze militare din Siria.
Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) a anunţat că, în urma rezultatelor unor teste "incontestabile", s-a stabilit că în cadrul atacului cu arme chimice din Siria a fost folosit gaz sarin sau o substanţă chimică asemănătoare.
Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant),