Secretarul general al NATO cere statelor membre creșterea producției de armament pentru Ucraina

L. G. | 13.02.2023

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni, înaintea reuniunii miniștrilor Apărării din statele NATO, că noua ofensivă majoră a Rusiei în Ucraina a început deja.

Pe aceeași temă

Stoltenberg a declarat luni, înaintea reuniunii de marți a miniștrilor Apărării din statele membre că trebuie continuat sprijinul oferit Ucrainei pentru „a obține o pace justă și echitabilă”, iar pentru acest obiectiv trebuie să fie încheiate noi contracte cu industria de apărare, Kievul având nevoie de mai multă muniție decât pot furniza aliații în momentul de față.

Secretarul general al NATO a mai precizat că majorarea producției e necesară și pentru ca statele membre să-și refacă stocurile de armament și muniție golite de efortul de a sprijini Ucraina, prin creșterea bugetelor de apărare și încheierea de contracte pe termen lung.

„Rata actuală în care armata ucraineană folosește munițiile este de câteva ori mai mare decât rata de producție”, a spus luni Stoltenberg.

„De exemplu, perioada de așteptare pentru livrarea muniției de calibru mare a crescut de la 12 la 28 de luni. Comenzile plasate (industriei de apărare) astăzi vor fi livrate doar după doi ani și jumătate”, a spus el în timpul unei conferințe de presă la Bruxelles, adăugând că epuizarea stocurilor existente pune sub presiune ministerele Apărării. „Trebuie să ne creștem producția și capacitățile de producție.”

Preocupările legate de epuizarea stocurilor nu sunt de natură să oprească angajamentul NATO de a sprijini Ucraina, deoarece Stoltenberg a subliniat necesitatea de a trimite mai multe arme la Kiev.

Potrivit mai multor informații obținute de Financial Times, în ciuda faptului că Occidentul a livrat deja armament în valoare de miliarde de dolari Ucrainei în ultimul an, necesarul pentru războiul cu Rusia este mult mai mare.

Lipsa de muniție a Ucrainei este „acută”, a declarat pentru Financial Times un înalt oficial al serviciilor secrete occidentale, adăugând că viteza livrărilor occidentale va fi esențială pentru a împiedica Rusia să reia inițiativa în război.

Se estimează că trupele Kievului trag peste 5.000 de obuze de artilerie în fiecare zi – cifră egală cu producția unei țări europene mai mici într-un an întreg pe timp de pace. În același timp se estimează că Rusia trage de patru ori mai mult în fiecare zi, încercând să câștige teritoriul în estul țării și desfășoară zeci de mii de noi militari recrutați în ultimul timp.

„Ceea ce vedem este că președintele Putin și Rusia vor să controleze Ucraina. Vedem cum trimit mai mulți militari, mai multe arme, mai multe capacități pe front”, a spus Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a mai spus că statele membre trebuie să continue să ofere Ucrainei „ceea ce are nevoie pentru a învinge și pentru a obține o pace justă și durabilă”:

„Capacitățile cheie trebuie să ajungă în Ucraina înainte ca Rusia să poată prelua inițiativa pe câmpul de luptă. Viteza va salva vieți (...) Mesajul nostru este clar - NATO este alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, a subliniat șeful NATO.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a mai declarat pentru prima dată că Ucraina poate conta pe ajutorul Alianței în materie de aviație, dacă folosește avioanele de luptă pentru apărare.

„Aliații NATO nu vor interveni în războiul pe care Rusia l-a declanșat împotriva Ucrainei, dar Alianța poate oferi Ucrainei avioane de luptă moderne pentru autoapărare”, a spus Stoltenberg. „Există discuții și conversații constante în cadrul Alianței despre sistemele pe care ar trebui să le transferăm. Discuțiile sunt în desfășurare cu privire la problema avioanelor. Și mă aștept ca asta să fie abordată și la întâlnirea de mâine aici, la Bruxelles."

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22