Pe aceeași temă
'Folosirea forței militare ar avea consecințe devastatoare, cred că nimeni nu-și dorește asta cu adevărat', a declarat Stoltenberg, întrebat cu privire la retorica belicoasă folosită de președintele american Donald Trump cu privire la criza nord-coreeană.
'SUA au dreptul să se apere și să-și apere aliații, însă în același timp sunt foarte sigur că nimeni nu dorește o soluție militară', a adăugat el, conform AFP, preluată de Agerpres.
Potrivit Casei Albe, Trump a examinat marți, împreună cu ministrul apărării Jim Mattis și cu șeful Statului Major al SUA, Joe Dunford, 'gama de opțiuni' de care dispun SUA în fața Coreei de Nord. Marți seară, șase avioane militare, între care două bombardiere grele ale Statelor Unite, au survolat Peninsula Coreeană, efectuând o simulare de tragere, în cea mai recentă demonstrație de forță față de Coreea de Nord.
În același interviu, secretarul general al NATO le-a cerut SUA și Turciei 'să-și rezolve disputele', îndemnându-le 'să găsească pe cât posibil soluții' la criza vizelor dintre cele două țări.
'Regretăm aceste dispute' între cei doi membri importanți ai Alianței, a spus Stoltenberg, amintind că este 'crucială' cooperarea cu Ankara în lupta împotriva grupărilor jihadiste în Irak și Siria.
Relațiile americano-turce — tensionate deja din cauza sprijinului militar american pentru combatanții kurzi în Siria și pentru că SUA nu doresc să-l extrădeze pe clericul musulman Fethullah Gulen, despre care Ankara crede că s-a aflat în spatele puciului eșuat din 15 iulie 2016 — s-au înrăutățit după arestarea unui angajat turc al consulatului american la Istanbul, ceea ce a determinat duminică Washingtonul să suspende serviciul de vize. Câteva ore mai târziu, Ankara a procedat la o măsură similară privind vizele pentru cetățenii americani.