Secretarul general al ONU: Nu sunt soldați ucraineni pe teritoriul Rusiei ci soldați ruși în Ucraina

L. G. | 26.04.2022

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a acuzat marți SUA, într-o conferință comună de presă cu secretarul general al ONU, că vor să construiască o „lume unipolară care să excludă Rusia”

Pe aceeași temă

Lavorv a susținut din nou teza Kremlinului, conform căreia „operațiunea din Ucraina a fost lansată pentru a ajuta civilii”. Într-o replică acidă, Antonio Guterres a afirmat: „Nu există soldați ucraineni pe teritoriul Federației Ruse, dar există soldați ruși pe teritoriul ucrainean”.

În conferința de presă organizată după întâlnirea dintre cei doi oficiali, care a avut loc la Moscova, Lavrov a acuzat aliații Occidentali că au folosit Ucraina ca teren pentru a „irita Rusia”.

Serghei Lavrov a susținut din nou că „operațiunea din Ucraina a fost lansată pentru a ajuta civilii” și a suținut că Rusia a organizat deja cu „succes” „cinci convoaie umanitare (…) în regiunile Donețk și Lugansk”.

Conferința de presă comună susținută de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a devenit acidă, după ce Lavrov a reclamat că ONU nu a intervenit în urma a ceea ce el a numit o încălcare a acordurilor de la Minsk de către Ucraina în legătură cu statul regiunilor separatiste Luhansk și Donețk.

Guterres a intervenit și a spus că înțelege că Rusia are „multe nemulțumiri”, dar există „un număr mare de mecanisme prin care pot fi abordate nemulțumirile”.

„Există un lucru care este adevărat și evident și pe care niciun argument nu îl poate schimba: Nu avem trupe ucrainene pe teritoriul Federației Ruse, dar avem trupe rusești pe teritoriul Ucrainei”.

De asemenea, el a negat acuzația lui Lavrov potrivit căreia ONU încearcă să „șteargă regulile de bază” ale cartei sale, afirmând că grupul „respectă și se supune în întregime tuturor rezoluțiilor Adunării Generale și ale Consiliului de Securitate”.

"Mă aflu la Moscova ca mesager al păcii, pentru a salva vieţi şi a reduce suferinţele", a declarat Antonio Guterres, potrivit BBC News, precizând că discuţia cu Serghei Lavrov a fost sinceră şi că este evident că există poziţii diferite în privinţa situaţiei din Ucraina.

Antonio Guterres a precizat că a discutat despre constituirea unui grup de contact cu oficiali din cadrul Naţiunilor Unite, din Rusia şi din Ucraina pentru crearea de coridoare umanitare. De asemenea, secretarul general ONU a subliniat că există "o criză" în oraşul Mariupol, exprimând disponibilitatea mobilizării resurselor agenţiilor Naţiunilor Unite.

"Cu cât se va instaura mai rapid pacea, cu atât va fi mai bine pentru Ucraina, pentru Rusia şi pentru întreaga lume", a subliniat Antonio Guterres.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22